Ohjelmointivirhe hukkasi hukkia Suomesta – pimitys­huhulle löytyi toinenkin luonnollinen selitys - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Ohjelmointivirhe hukkasi hukkia Suomesta – pimitys­huhulle löytyi toinenkin luonnollinen selitys

Julkaistu: 5.3. 22:46

Tietosuojavaatimuksesta syntyi it-sotku.

Luonnonvarakeskus Luke on jatkanut ”pimitettyjen susihavaintojen” selvittelyä.

Metsästäjäpiireissä levinneen huhun mukaan tutkijat olisivat ”peukaloineet dataa” ja suurpetojen niin sanotusta TASSU-järjestelmästä oli kadonnut ”tuhansia susihavaintoja, mahdollisesti paljon enemmänkin, jos asiaa pengottaisiin enemmän”.

Havaintoja oli kadonnut ”ainakin vuodesta 2021 asti”.

Ilta-Sanomat kertoi huhusta viikonvaihteessa.

Tuolloin Luke arveli, että ”katoaminen” johtui siitä, että riistanhoitoyhdistysten rajat vaikuttavat TASSUN hakutoimintoon.

”Jos hakutoiminto toteutetaan tietyn riistanhoitoyhdistyksen nimellä, ja yhdistyksen rajat ovat muuttuneet, haku tuottaa vain nykyisen aluerajauksen mukaisen tuloksen”, Luke kertoi.

TASSU on suurpetohavaintojen ilmoittamiseen tarkoitettu sovellutus, jonne kirjaavat tietoonsa tulleita jälki- ja muita havaintoja riistanhoitoyhdistysten nimeämät suurpetoyhdyshenkilöt. Heitä on pari tuhatta, useimmat paikallisia metsästäjiä eri puolilla Suomea.

Heillä on tunnukset järjestelmään.

Koska huhu levisi pääasiassa sosiaalisessa mediassa, Luke vastasi siihen 17. helmikuuta Twitterissä: ”Virheellinen väite voi johtua siitä, että muuttuneet riistanhoitoyhdistysten rajat vaikuttavat TASSUN hakutoimintoon. ”

Ilta-Sanomien uutisen jälkeen Luke jatkoi maanantaina asian selvittämistä TASSU-järjestelmän toimittajan kanssa.

Tuolloin löytyi lisää syitä, miksi kaikki vanhat havainnot eivät olleet tulleet näkyviin TASSUUN tehdyissä hauissa, vaikka ne olivat kaiken aikaa sisällä järjestelmässä ja näkyivät Luken omille tutkijoille.

Luke kertoi uusista syistä keskiviikkona:

”Sosiaalisessa mediassa on levitetty jo muutaman viikon ajan väittämää, että Tassu-järjestelmästä olisi poistettu tuhansia susihavaintoja. Luke on tarkastanut 13.2., että kaikki havainnot ovat tallessa tietokannassa. Riistanhoitoyhdistysten rajojen muutokset löytyivät välittömästi yhdeksi syyksi siihen, että osa havainnoista ei näkynyt petoyhdyshenkilöille TASSU-järjestelmän hakutoiminnon kautta.”

”Jatkoselvityksissä 2.3. ilmeni, että touko-kesäkuussa 2019 tehdyissä tietosuojavaatimusten edellyttämissä päivityksissä palveluntarjoaja oli tehnyt ohjelmointivirheen. Virheen seurauksena TASSU-haussa eivät ole näkyneet petoyhdyshenkilötoiminnan lopettaneiden henkilöiden ennen kesäkuuta 2019 kirjaamat havainnot. Järjestelmän toimittaja korjaa parhaillaan virhettä.”

Ohjelmointivirhe ei vaikuttanut kesäkuun 2019 jälkeen kirjattujen havaintojen näkymiseen.

Ne ovat olleet koko ajan viranomaisten käytössä.

Tutkijat taas hakevat havaintotiedot suoraan tietokannasta, joten tutkimus on koko ajan perustunut täydelliseen dataan.

TASSU-järjestelmässä aktiivisesti mukana olevat suurpetoyhdyshenkilöt ovat koko ajan nähneet itse tallentamansa tiedot.

Kaikenlaisten huhujen ja epäluulojen leviämiselle antoi hedelmällisen maaperän eduskunnan ympäristövaliokunnan puheenjohtajan, kansanedustaja Hannu Hoskosen (kesk) tammikuussa Savon Sanomissa julkaistu kirjoitus.

Hoskonen ilmoitti olevan ”kiistämätön tosiasia, että susien todellinen määrä on salaisuus, jota Luonnonvarakeskus varjelee kaikin keinoin”.

Hoskonen on tehnyt aiheesta myös kantelun oikeusasiamiehelle.