Helsingin käräjäoikeus hylkäsi latvialaismiehen syytteen muslimeihin kohdistuneen pommi-iskun valmistelusta - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Helsingin käräjäoikeus hylkäsi latvialaismiehen syytteen muslimeihin kohdistuneen pommi-iskun valmistelusta

Käräjäoikeuden mukaan suunnitelma muslimien räjäyttämisestä ei edennyt puheita pidemmälle.

Miehen hallusta löytyi muun muassa räjähde.­

4.3. 14:11 | Päivitetty 4.3. 15:05

Helsingin käräjäoikeus hylkäsi keskiviikkona 22-vuotiaan latvialaismiehen syytteen, joka koski törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelua.

Miestä syytettiin siitä, että hän suunnitteli valmistavansa pommin ja räjäyttävänsä sen uudenvuoden aattona 31.12.2018 paikassa, jossa on paljon ulkomaalaisia ja muslimeja.

Käräjäoikeuden mukaan miehellä oli ajatuksia ja jonkinasteisia suunnitelmia teon toteuttamisesta. Hänellä ei kuitenkaan ollut toimivaa räjähdettä, välineitä sellaisen valmistamiseksi eikä muutakaan välineistöä. Suunnitelma ei käräjäoikeuden mukaan tosiasiassa edennyt puheita pidemmälle.

Näyttö ei riittänyt osoittamaan, että miehellä olisi ollut laissa tarkoitetun kaltainen yksityiskohtainen suunnitelma pommin räjäyttämisestä Helsingin keskustassa.

”Rikoksen valmistelua koskevalla säännöksellä ei ole tarkoitettu säätää rangaistavaksi pelkkiä pahoja ajatuksia tai puheita eikä teon pääpiirteittäinen suunnitelma vielä ole riittävä tunnusmerkistön toteuttamiseksi,” käräjäoikeus toteaa tuomiossaan.

Epäilty pommi-iskun valmistelu tuli ilmi lokakuussa 2018. Siitä ilmoitti poliisille 22-vuotiaan työkaveri rakennustyömaalta Helsingissä.

Oikeudessa todistajana kuultu työkaveri kertoi, että 22-vuotias oli jo aiemmin muun muassa puhunut haluavansa lähteä Ukrainaan natsipataljoonaan. Hän oli näyttänyt valokuvia natsikävelyltä Latvian pääkaupungista Riikasta.

Sitten 22-vuotias oli tupakalla kertonut haluavansa kokeilla räjähdettä ja sitten rakentaa isomman, jolla voisi räjäyttää keskustassa muslimeja. Hän näytti taskussaan ollutta teipattua räjähdettä.

Työkaveri oli aiemmin suhtautunut puheisiin nuoren kaverin juttuina, mutta räjähteen näyttämisen jälkeen hän uskoi 22-vuotiaan puhuvan totta ja teki ilmoituksen.

Poliisi löysi miehen hallusta kansallissosialistista materiaalia.­

Mies ehti syyttäjän mukaan valmistaa koeräjähteen ennen kiinniottoaan lokakuussa 2018.­

Syytetty 22-vuotias kiisti syytteen oikeudessa. Hän sanoi suunnitelleensa vain räjäyttämistä metsässä lapsuuden muistelun merkeissä. Uutenavuotena hän ei aikonut kertomansa räjäyttää mitään, vaan hän aikoi mennä Latviaan ja ottaa uuden tatuoinnin.

Mies kertoi oikeudessa suhtautuvansa suopeasti kansallissosialismiin. Uskontojen ja kulttuurien tulisi hänen mielestään pysytellä omissa alkuperäismaissaan.

Poliisi takavarikoi tutkinnassa 22-vuotiaan puhelimen, jolle oli ladattu teos ”Venäläinen keittiö, kotiterroristin käsikirja”. Poliisi teki myös koeräjäytyksen miehen hallusta löydetyllä räjähteellä.

Videoidussa rekonstruktiossa räjähde paloi ja savusi, mutta mitään räjähdystä ei tapahtunut.

Käräjäoikeuden mukaan 22-vuotiaan puheet ja toimet vähintäänkin ilmensivät hänen ajatusmaailmaansa ja jonkinasteista tahtotilaansa kannattamansa ideologian toteuttamiseksi. Hän valmisti räjähteen, ilmaisi ajan ja paikan iskun tekemiselle sekä yksilöi teon kohteeksi ulkomaalaiset ja muslimit.

Suunnitelmat vaikuttivat oikeuden mukaan kuitenkin olleen vielä hyvin pääpiirteittäisiä. Tässä tapaus erosi aiemmasta, jossa kaksi henkilöä tuomittiin Helsingin yliopistoon suunnitellusta iskusta. Siinä tapauksessa näyttöä suunnitelmista oli pitkältä ajalta ja runsaasti.

22-vuotiaalla ei myöskään ollut toimivaa räjähdettä, välineitä pommin valmistamiseksi eikä mahdollisesti edes tietotaitoa siihen. Vaara rikoksen toteutumisesta oli oikeuden mukaan tekohetkellä vähäinen.

Mies sai sakkorangaistuksen kääntöveitsen hallussapidosta. Sakot kuitenkin katsottiin sovitetuksi viikon mittaisella tutkintavankeudella.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?