Heille korona on kaikkein vaarallisin – katso, kuulutko johonkin riskiryhmistä - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Heille korona on kaikkein vaarallisin – katso, kuulutko johonkin riskiryhmistä

Kiinalaistutkimuksen mukaan kuolleisuus nousee dramaattisesti jo yli 70-vuotiaiden potilaiden kohdalla. Riskiä lisäävät myös perussairaudet.

4.3.2020 7:01 | Päivitetty 4.3.2020 7:51

Sosiaali- ja terveysministeriön Hyvinvointi- ja palveluosaston johtaja Tuija Kumpulainen muistuttaa, että kenelläkään ei toistaiseksi ole vastustuskykyä koronavirukselle, koska kyseessä on uusi virus. Myöskään rokotetta virusta vastaan ei ole olemassa.

– Käytännössä koko väestö on riskiryhmässä, eli koko väestö voi saada tartunnan, Kumpulainen summaa.

Yleisesti koronaviruksen kohdalla pätevät hänen mukaansa kuitenkin samat säännöt kuin perusinfluenssassa. Suurin riski sairastua taudin vakavaan muotoon ja kuolla on yli 60-vuotiailla ja perussairailla.

– Onko se riski-ikä sitten 60, 65 vai 70, ei tiedetä vielä. Siihen voi vastata paremmin vasta epidemian jälkeen.

Kiinan tautien torjunta- ja ehkäisykeskuksen (CCDC) helmikuisen raportin perusteella tartunnan saaneen riski menehtyä virukseen nousee kuitenkin selvästi iän myötä.

Yli 80-vuotiailla riski oli 14,8 prosenttia, 70-79–vuotiailla 8 prosenttia.

60-69–vuotiailla riski on edelleen selvästi kohonnut, 3,6 prosenttia, mutta tätä nuoremmilla se pienenee huomattavasti. 10-39–vuotiaiden tartunnan saaneiden kohdalla riski menehtyä on enää 0,2 prosenttia.

  • Oletko sairastanut koronan tai oletko koronakaranteenissa? Ota yhteyttä luottamuksella: uutiset@iltasanomat.fi tai WhatsApp 040 6609019

Lapsilla virus on suhteellisen harvinainen ja esiintyy useimmiten lievänä.

– Mutta johtuuko se siitä, että he eivät ole kohdanneet virusta, vai tarttuuko se heihin huonommin. Sitä ei tiedetä, Kumpulainen pohtii.

Iän lisäksi korkea verenpaine, diabetes, sydänsairaudet, krooniset hengitystiesairaudet ja syöpä nostavat virukseen sairastuneen riskejä.

Myös immuunipuolustusta heikentävät lääkkeet, joita on etenkin syöpä- tai reumapotilailla, lisäävät ihmisten herkkyyttä saada komplikaatioita.

WHO:n ja Kiinan raportin perusteella sydän- ja verisuonitautia sairastavan tartunnan saaneen henkilön riski kuolla koronavirustartuntaan oli peräti 13,2 prosenttia, kun perusterveen henkilön vastaava luku oli vain yhden prosentin luokkaa.

Kuolleisuusriskiä nostavat myös diabetes (9,2 prosenttia), krooninen hengitystiesairaus (8 prosenttia), verenpainetauti (8,4 prosenttia) ja syöpä (7,6 prosenttia).

Iän lisäksi Kiinan kohdalla riskiin menehtyä virukseen vaikutti myös sukupuoli, taudin ollessa kohtalokkaampi miehille.

Kun miesten riski kuolla virukseen oli tilastojen mukaan vahvistettujen tapausten kohdalla 4,7 prosenttia, oli vastaava luku naisten kohdalla vain 2,8 prosenttia.

Tilastoja selitetään muun muassa elämäntavoilla. Esimerkiksi tupakointi on Kiinassa huomattavasti yleisempää miehillä.

Tiedot perustuvat Kiinan ja WHO:n sekä Kiinan tautien torjunta- ja ehkäisykeskuksen (CCDC) helmikuussa julkaistuihin raportteihin, joissa analysoitiin Kiinan koronavirustapauksia.

Maailmalla oli maanantai-iltaan mennessä tunnistettu kaikkiaan yli 92 000 koronavirustapausta. Virus on aiheuttanut kaikkiaan yli 3 000 ihmisen kuoleman.

Noin 3,8 prosenttia sairastuneista on kuollut koronavirukseen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?