US: F-35:een iski tekninen vika Pirkkalan testeissä - Kotimaa - Ilta-Sanomat

US: F-35:een iski tekninen vika Pirkkalan testeissä

Julkaistu: 2.3. 11:05

HX-hävittäjähankkeen vetäjä Lauri Puranen kertoo Uuden Suomen haastattelussa, että Hornetien korvaajaehdokkaiden testeissä tuli yllätys.

Kuluvan talven aikana Pirkkalassa on käynyt viisi hävittäjämallia, jotka ovat ehdolla Ilmavoimien Hornet-hävittäjien korvaajiksi: Dassault Rafale, Eurofighter Typhoon, Saab JAS 39 Gripen, F-35 sekä Super Hornet. HX-hankkeen vetäjä, puolustusministeriön strategisten hankkeiden ohjelmajohtaja Lauri Puranen paljastaa nyt Uuden Suomen haastattelussa, että testeissä tuli yllätys. Suomeen lensi evaluointilentoja varten lopulta kaksi F-35-hävittäjää, mutta toinen ei voinutkaan lentää kaikki lentoja.

– Tilannetta sotki esimerkiksi se, että F-35-hävittäjiä piti tulla neljä. Niitä tulikin vain kaksi, ja toiseen tuli tekninen vika. Se ei päässyt lentämään kaikkia lentoja. Toisella lennettiin kaikki lennot, Puranen sanoo Uudelle Suomelle.

F-35-koneiden saapumisessa Suomeen oli omat hankaluutensa, sillä Pohjois-Amerikassa ja Atlantilla velloneet myrskyt pakottivat ne useisiin lentosuunnitelmien muutoksiin. Haastavin osuus Kanadasta Suomeen (Britannian tai Tanskan tukikohtien kautta) viivästyi parilla päivällä, kun koneet seisoivat maassa Ciara-myrskyä välttäen.

Pirkkalasta lennetyissä testeissä ei aivan kaikki mennyt muutenkaan ihan suunnitelmien mukaan: ongelmia oli myös muilla koneilla. Huono sää esti Gripenin evaluointilennot median esittelypäivänä. Syynä ei ollut sää sinänsä, mutta testejä ei olisi voitu tehdä halutulla tavalla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?