Koronavirustartunnan saanut lapsi kävi koulussa – Viikin normaalikoulun luokkia ja opettajia sekä HJK:n juniorijoukkue karanteeniin - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Koronavirustartunnan saanut lapsi kävi koulussa – Viikin normaalikoulun luokkia ja opettajia sekä HJK:n juniorijoukkue karanteeniin

Viranomaiset korostivat sunnuntai-iltana, että tartunnan riski on hyvin pieni.

1.3.2020 18:24 | Päivitetty 1.3.2020 20:37

Helsingissä neljä alakoulun luokkaa ja jalkapallojoukkue opettajineen ja valmentajineen määrättiin sunnuntaina karanteeniin koronaviruksen vuoksi. Syynä on kouluikäisellä pojalla todettu koronavirustartunta, jonka poika oli saanut lähipiiriinsä kuuluvalta, Italiassa matkailleelta työikäiseltä naiselta. Naisen tartunta todettiin perjantaina.

Asiasta kerrottiin Helsingin kaupungin, Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) yhteisessä tiedotustilaisuudessa.

Karanteeniin on pantu Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulun luokat 6A, 6B, 6C ja 4A sekä juniorijalkapallojoukkue HJK 07 Sininen. Tartunnan saanut poika oli ollut koulussa keskiviikkona hyvin lieväoireisena ja lisäksi osallistunut illalla jalkapalloharjoituksiin. Yhteensä viranomaiset arvioivat altistuneita olevan noin 130.

Husin infektiosairauksien ylilääkäri Asko Järvinen korosti tiedotustilaisuudessa, että tartuntariski on hyvin vähäinen ja monien karanteeniin asetettujen osalta altistumiskriteeri, eli vähintään vartti läheisessä kontaktissa tartunnan saaneen kanssa, ei välttämättä täyty. Järvisen mukaan viranomaiset eivät kuitenkaan voineet rajata altistuneiden joukkoa tätä pienemmäksi.

Järvinen muistutti myös, että altistuneiden oireet eivät välttämättä automaattisesti tarkoita koronavirustartuntaa, vaan liikkeellä on tavanomaisempiakin taudinaiheuttajia.

Edessä kaksi viikkoa kotiopetusta

Viikin normaalikoulun rehtorin Tapio Lahteron mukaan karanteeniin asetettujen oppilaiden opetus järjestetään etänä karanteenin ajan. Yhteensä karanteeni kestää 14 vuorokautta, ja se lasketaan alkaneeksi altistumisesta.

Karanteenin aikana altistuneiden on pysyttävä kotona. Heidän perheenjäsenensä saavat kuitenkin liikkua vapaasti.

Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulun neljä alakoulun luokkaa opettajineen määrättiin sunnuntaina kahdeksi viikoksi kotikaranteeniin koronaviruksen vuoksi. Syynä on kouluikäisellä pojalla todettu koronavirustartunta, jonka poika oli saanut lähipiiriinsä kuuluvalta, Italiassa matkailleelta työikäiseltä naiselta. Karanteeniin asetettujen oppilaiden opetus järjestetään etänä karanteenin ajan.­

THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen painotti tiedotustilaisuudessa, että lapsilla tauti on erittäin lievä.

– Tämän hetken tutkimustiedon mukaan lapset eivät levitä tautia merkittävästi, eli lasten välityksellä leviäviä tautiketjuja ei juuri ole, hän sanoi.

Tilaisuudessa ollut Helsingin pormestari Jan Vapaavuori kertoi perustaneensa koronavirustilannetta kaupungin tasolla koordinoivan ryhmän ja korosti Helsingin jo varautuneen mahdolliseen pandemiaan.

Helsingin terveysasemien johtajalääkäri Timo Lukkarinen sanoi, että helsinkiläisille aukeaa maanantaina aamulla viimeistään kello 9 koronavirusneuvontapuhelin. Palvelu on tarkoitettu niille, jotka epäilevät saaneensa tartunnan tai joilla ilmenee oireita.

Uutissuomalaisen mukaan myös valtakunnallinen koronavirusta koskeva puhelinneuvonta alkaa ensi viikolla. Asiasta kertoi perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd).

Suomessa yhteensä kuusi tartuntaa

Sunnuntaina tiedotettiin helsinkiläiskoululaisen lisäksi kahdesta muusta uudesta koronavirustapauksesta. Toinen oli eläkeikäisellä miehellä, joka kuuluu saman naisen lähipiiriin kuin koululainen. Naisella on yhteensä 15 lähikontaktia, jotka ovat karanteenissa. Heidän kauttaan ei odoteta tapahtuvan uusia tartuntoja.

Illalla Hus kertoi lisäksi tartunnasta, joka todettiin viime keskiviikkona vahvistetun koronavirustapauksen lähipiiristä. Järvisen mukaan kyseinen lähipiiri on ollut koko ajan karanteenissa, joten ulkopuolisia altistuneita ei ole.

Nyt Suomessa vahvistettuja koronavirustartuntoja on yhteensä kuusi. Tapauksista kolme liittyy suoraan matkailuun ja kolme on jatkotartuntoja.

Ensimmäinen tapaus todettiin tammikuussa Lapissa vierailleella kiinalaisturistilla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?