Perussuomalaiset aikoo perustaa uuden nuorisojärjestön – puoluesihteeri: yhteistyön edellytyksiä ei ole

Nuorisojärjestön äänestystulos tuli puoluesihteerille yllätyksenä.

Perussuomalaisten puoluesihteeri Simo Grönroos.

29.2.2020 13:27

Perussuomalaisten nuorisojärjestö ei taipunut emopuolueen tahtoon Tampereella pidetyssä ylimääräisessä kokouksessa, kertovat muun muassa Yle ja Ilta-Sanomat. Kokous äänesti sääntömuutoksen kumoon äänin 56–45. Muutoksen hyväksyminen olisi edellyttänyt kahden kolmasosan enemmistön. 56 ääntä kannatti muutosta, mutta määräenemmistö olisi vaatinut kymmenkunta ääntä lisää.

Perussuomalaiset oli jo etukäteen uhannut katkaista yhteistyön nuorisojärjestön kanssa, ellei sääntömuutosta hyväksytä. Muutosesitys oli, että nuorisojärjestön äänivaltainen jäsenyys rajattaisiin vain emopuolueen jäsenille. Se olisi tiukentanut puolueen otetta nuorisojärjestöstä.

Sääntöuudistuksen yhtenä seurauksena järjestön alaikäisten jäsenten oikeudet olisivat kaventuneet, koska alaikäiset eivät voi olla puolueen jäseniä.

Puoluesihteeri pitää nuorisotoimintaa tärkeänä

Perussuomalaisten puoluesihteeri Simo Grönroos kertoi STT:lle tuoreeltaan päätöksen jälkeen, että äänestys merkitsee sitä, että yhteistyön edellytyksiä nuorisojärjestön kanssa ei ole. Etenemisestä keskustellaan seuraavaksi puoluejohdon kesken.

Grönroosin mukaan suunnitelma on, että perussuomalaiset perustaa puolueelle uuden nuorisojärjestön.

– Kyllä se on tärkeää, että puolueella on omaakin nuorisotoimintaa, joten kyllä puolueelle tullaan perustamaan uusi nuorisojärjestö, Grönroos sanoi.

Hän myönsi, että äänestystulos tuli hänelle yllätyksenä.

– Kyllä tuo hieman ehkä yllättää. Luulisi, että kokousväki olisi ymmärtänyt tilanteen paremmin, Grönroos sanoi.

Hän arveli, että jotkut ovat voineet äänestää muutosta vastaan sen takia, että halusivat aloittaa nuorisotoiminnan uudelleen puhtaalta pöydältä.

Halla-aho pitää jatkovaihtoehtoja auki

STT ei tavoittanut puheenjohtaja Jussi Halla-ahoa. Tämä sanoi Ilta-Sanomille, että puoluehallitus päättää toimista maaliskuussa. Hänen mukaansa kaikki vaihtoehdot ovat auki.

– Puoluehallitus kokoontuu maaliskuun loppupuolella, keskustelee ja tekee päätöksiä. Kartoitamme ennen kokousta vaihtoehtoja, joilla pääsemme tästä eteenpäin mahdollisimman pienellä vaivalla, Halla-aho sanoi lehdelle.

Puheenjohtaja harmitteli äänestystulosta.

– Olisi ollut pienimmän riesan tie, jos sääntöuudistus olisi hyväksytty, Halla-aho sanoi.

Fasistipuheesta puhkesi kiistaa

Nuorisojärjestön toiminta nousi alkuviikosta tapetille entisen varapuheenjohtajan Toni Jalosen viime viikonloppuna esittämien fasistikommenttien takia.

Tallinnassa pidetyssä tapahtumassa Jalonen esitti kannanoton, jonka mukaan hän on etnonationalisti ja fasisti. Hän sanoi maanantaina STT:lle, ettei aio perääntyä lausunnostaan. Jalonen sanoi identifioituvansa fasistiksi "siinä mielessä, miten sen itse kokee".

Jalonen jätti alkuviikosta tehtävänsä nuorisojärjestön toisena varapuheenjohtajana. Hänen vanavedessään puolueesta erosi myös järjestön kolmas varapuheenjohtaja Tomer Souranto.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?