Niko Ranta-ahon juoksupojan epäonninen huumekeikka päättyi epätoivoisiin viesteihin – ”Halooooooo” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Niko Ranta-ahon juoksupojan epäonninen huumekeikka päättyi epätoivoisiin viesteihin – ”Halooooooo”

Poliisi epäilee 36-vuotiaan tamperelaismiehen (kuva vas.) olleen Katiska-huumeliigan johtajaksi epäillyn Niko Ranta-ahon (oik.) apulainen.

Julkaistu: 29.2. 8:07

Miljoonien eurojen huumelastin piilotus Karkkilaan päättyi poliisin kyytiin.

Katiska-huumeliigan johtajaksi epäillyn Niko Ranta-ahon läheisiin tamperelaisiin avustajiin kuului 36-vuotias mies, joka itse määritteli roolinsa poliisikuulustelussa ”juoksupojaksi”.

Useista törkeistä huume- ja dopingrikoksista syytetty mies muun muassa nouti ja kätki Karkkilaan huumelastin, joka kuuluu Suomen kaikkien aikojen suurimpiin. Useiden miljoonien eurojen lasti on arvokkaimpia Suomeen ikinä salakuljetettuja.

Lasti piti sisällään noin sata kiloa amfetamiinia, viisi kiloa kokaiinia, 12 kiloa MDMA:ta, 9 000 LSD-lappua, kilon metamfetamiinia, 32 kiloa hasista, 30 000 ekstaasitablettia ja kaksi kiloa ketamiinia. Huumeet oli salakuljetettu kukkalähetyksessä Hollannista.

Operaatio ei kuitenkaan sujunut onnellisten tähtien alla.

– Jotenkin tuo koko homma oli vähän juosten kustu ja hätäinen homma, juoksupoika tiivisti tuntonsa poliisille esitutkinnassa.

Juoksupojan osuus alkoi torstaina 11. huhtikuuta 2019. Ensimmäiset ohjeet hän oli saanut jo edellisenä iltana. Häntä neuvottiin muun muassa ostamaan käteisellä prepaid-liittymä ja kulkemaan lippis tai pipo päässä.

”Nyt vaan täysi fokus ja luotto niin asiat menee hyvin,” juoksupoikaa tsempattiin.

Juoksupoika sai ohjeita etukäteen.

Juoksupoika sai myös rahaa sitä varten, että hän vuokraa mökin Karkkilasta.

– Pistin tililleni sitten rahaa sen verran, että sain sen mökin maksettua. Lisäksi maksoin bensat omalla kortillani näistä rahoista. Lisäksi ostin näillä rahoilla ruokaa, mitä tarvitsin esimerkiksi torstaina. Loput rahat jäivät yli, 36-vuotias kertoi kuulustelussa.

Torstai-iltana juoksupojalle toimitettiin erilaisia tarvikkeita, muun muassa kolme erilaista lapiota: yksi iso, yksi armeijan kenttälapio ja yksi irrotettavalla varrella varustettu lapio. Tarvikkeissa oli myös kirves, pieni sorkkarauta, kaksi Ortlieben urheilukassia ja kaksi sukellussäkkiä, vaaleansinisiä roskapusseja ja rinkka.

– Lisäksi siellä oli sellainen kaasupoltin, johon sai kaasupullon kiinni. Tämä oli ilmeisesti sitä varten, että jos maa olisi ollut jäässä, niin olisi voinut sulattaa sitä.

Aamulla perjantaina 12. huhtikuuta juoksupoika haki vuokra-pakettiauton Nääshallin parkkipaikalta. Hän pakkasi tarvikkeet kyytiin ja lähti kohti Helsinkiä.

– Sitten siinä Helsingin motarilla sain tiedon, että pitää suunnata kohti lentokenttää ja olla siellä paikkeilla kello 11 aikaan.

Juoksupoika tappoi aikaa ja kävi syömässä, kunnes lopulta hän sai osoitteen.

– En muista sitä osoitetta, mutta se oli Ruskeasannan Shellin lähellä oleva hiekka-alue tai vastaava. Sitten minulle sanottiin, että minun pitää jättää ovet auki ja jättää avain kuskin renkaan päälle siltä varalta, että ovet menevät itsestään kiinni. Minun piti lähteä noin 30 minuutin kävelylle ja niin teinkin.

Kun mies palasi autolle, sen takatilaan oli ilmestynyt kymmenkunta pahvilaatikkoa, joissa oli kukkia.

– Olen ihan hyvä biologiassa, mutta en kyllä tiedä, että mitä ne kukat olivat mitä niissä laatikoissa oli.

Kukat ja niiden alle kätketyt huumeet kyydissään juoksupoika lähti ajamaan kohti Karkkilan vuokramökkiä. Ohjeita hän sai puhelimessa.

– Alun perin ohje oli , että kantaisin ne kaikki kukat laatikoineen päivineen sinne mökkiin, mutta se ei kuulostanut hyvältä idealta, joten sovelsin vähän. Eli otin ne kukat pois siellä pakettiautossa ja lastasin ne huumeet muovipusseihin ja kannoin ne sinne mökkiin.

Vuokramökin vajasta löytyi kaksi kassia huumeita.

Poliisi löysi myöhemmin todisteeksi tien poskeen ruukuissaan heitettyjä murattikasveja.

Juoksupoika alkoi lajitella aineita niin, että samannäköiset aineet olisivat samassa paikassa. Puheyhteys oli auki ja mies lähetti kuvia ohjeistajalle.

– Minulle ei varsinaisesti sanottu, että mikä on mitäkin ainetta. Ei esimerkiksi puhuttu, että tuo tuossa on kokaiinia, pistä se tähän. Se homma meni niin, että sanottiin, että ”lähetit kuvan tuosta aineesta, niin pistä se tuohon paikkaan ja tuon kuvan aine tuohon paikkaan”.

Muutamia tunteja kului siihen, että mies sai kannettua kaikki huumeet mökkiin ja käytyä ne läpi ohjeistajan kanssa. Sitten seurasi muutaman tunnin tauko. Lopulta miehelle soitettiin ja alettiin katsoa, mitä ainetta pitää laittaa mihinkin säkkiin.

– Kun aloin pistämään niitä huumeita säkkeihin ja laukkuihin, niin siinä ei ollut oikein mitään järjestystä. Saattoi tulla ohje, että pistä toiseen säkkiin jotain ja sitten pitikin jo seuraavaksi pistää laukkuun jotain muuta. Se oli todella sekavaa.

Pelkästään yhdestä kanoottisäkistä poliisi löysi 11 kiloa amfetamiinia ja yli 10000 ekstaasitablettia.

Muun puuhan lomassa juoksupoika sai käskyn leikata yksi kokaiiniharkko puoliksi.

– Minulla ei ollut mitään vaakaa siellä saamissani tavaroissa, eikä siellä mökilläkään ollut, joten minulle annettiin ohjeeksi vaan leikata se harkko silmämääräisesti arvioiden keskeltä kahtia. Se oli aikamoinen homma, kun se minulla ollut sahakin oli ihan surkea. Olisi pitänyt olla varmaan joku rautasaha, että se olisi mennyt paremmin.

Kokaiinin lisäksi juoksupoika joutui jakamaan pusseihin silmämääräisesti arvioiden kristallia eli vahvaa metamfetamiinia.

Pakkaushommien jälkeen mies yöpyi mökissä. Lauantaiaamuna 13. huhtikuuta hän kätki huumeet eri maastokätköihin ja kuvasi kätköpaikat digikameralla. Vielä tässä vaiheessa eri laukkujen sisältöä muutettiin ja paketteja vaihdeltiin moneen otteeseen.

Kun huumeet oli kätketty, juoksupoika lähti ajamaan Tampereelle. Hän sai ohjeen hakea kannettava tietokone Lielahden Prismasta. Tämä oli sitä varten, että kätkökuvat pitäisi ladata sille kameran muistikortilta ja lähettää sähköpostilla.

– Ajoin sinne seuraavaksi ja totesin, että siellä ei ollutkaan läppäriä ja ajoin Kalevan Prismaan. Siellä todettiin, että siellä ei ole sitä läppäriä, mutta Lielahdessa olisi sittenkin.

Hän sai ohjeen ostaa mahdollimman halpa tietokone.

– Tässä kohtaa ajattelin, että saan varmaan pitää loput rahat mitä siitä läppärin hankinnasta jää, joten yritin totta kai ostaa oikeasti sen halvimman mahdollisen läppärin, jotta minulle jäisi rahaa mahdollisimman paljon.

Juoksupoika Lielahden Prismassa.

Juoksupoika ajoi Amuriin ja heitti roskiin kaiken paitsi tietokoneen ja puhelimen.

– Tämän jälkeen ajoin sinne Nääshallin parkkipaikan läheisyyteen satamaan, jossa putsasin auton ja heitin sen läppärin ja Aquaris-puhelimen järveen. Jätin sen auton siihen parkkipaikalle ja menin kotia.

Juoksupoika ei tiennyt, että poliisin tarkkailijat katselivat ja kuvasivat häntä salaa koko ajan, kun hän yritti hävittää tietokoneen ja puhelimen satama-altaaseen.

Laitteet jäivät ensimmäisellä yrittämällä jään päälle. Poliisi kirjasi tarkkailumuistioon, kuinka 36-vuotias haki viereisen proomun luota usean metrin mittaisen seipään, jossa oli metallinen haka.

Seipäällä tökkimällä mies lopulta sai puhelimen ja tietokoneen sulaan veteen. Sitten hän poistui paikalta.

Pelastuslaitoksen sukeltajat kävivät hakemassa laitteet altaan pohjasta. Tietokoneelta löytyi raskauttavaa aineistoa, joka kytki nimimerkin ”mrshowtime” Karkkilan huume-erään.

”Mrshowtime” oli syyttäjien mukaan yksi nimimerkeistä, joita Ranta-aho käytti Aquaris-puhelinten salatussa EncroChat-viestinnässä.

Karkkilan mökin vajaan oli jätetty kaksi urheilukassia, joihin oli pakattu lähinnä hasista. Sunnuntaina 14. huhtikuuta juoksupoika sai käskyn hakea huumeet vajasta ja toimittaa ne autotalliin Tampereelle.

– Ohjeistus koski pelkästään niitä urheilukasseja, jotka olivat siellä vajassa. Tarkoitus oli, että kun ne huumeet ovat siellä autotallissa, niin olisin vielä saman illan aikana luovuttanut sen avaimen eteenpäin jollekin.

Poliisi kuvasi laukut vajassa ennen kuin 36-vuotias ehti hakea ne.

Laukkujen siirtämisestä autotalliin oli luvassa 1 000 euron palkkio. Mies ajoi kotoaan Karkkilaan.

– Menin suoraan sinne vajaan ja huomasin, että ei siellä mitään kasseja ole, joten lähdin pois ja sitten poliisit ottivat minut kiinni.

Kiinniotto tapahtui sunnuntaina kello 23.10. Aamuyöstä maanantain puolella Niko Ranta-ahoksi epäilty ohjeistaja yritti tuntien ajan epätoivoisesti tavoittaa juoksupojan.

Ohjeistaja yritti tavoittaa poliisin kiinniottaman juoksupojan.

”Haloo?” ohjeistaja viestitti kello 1.08.

”Mitä tapahtuu?”

”Toivon että kaikki nyt on oikeesti ja löytyy selitys”

”Halooooooo”

”????”

”Halli”

”Haloo?”

”????????”

”Miten ei kuulu?”

”Kuuluko?”

”Vittu”

Viimeisen viestinsä ohjeistaja lähetti kello 4.17.

Karkkilan ekstaasia.

Karkkilan amfetamiinia.

Karkkilan LSD:tä.

Tässä laukussa oli noin 20 kiloa hasista.