Hovioikeus hylkäsi kaikki irakilaisten kaksosveljesten syytteet

Hovioikeus on hylännyt käräjäoikeuden tavoin kaikki syytteet, joiden mukaan Irakista Suomeen tulleet kaksosveljet olisivat osallistuneet Isisin joukkomurhaan Irakissa.

Irakilaiskaksoset Turun hovioikeudessa Turussa 26.8.2019.

28.2.2020 12:10 | Päivitetty 28.2.2020 13:43

Turun hovioikeus on hylännyt kaikki syytteet, joiden mukaan Irakista Suomeen tulleet kaksosveljet olisivat osallistuneet Isisin joukkomurhaan Irakissa. Myös käräjäoikeus hylkäsi syytteet.

Hovioikeudessa syyttäjät vaativat miehille elinkautista vankeusrangaistusta muun muassa terroristisessa tarkoituksessa tehdyistä murhista Irakin Tikritissä vuonna 2014.

Hovioikeus päätyi siihen, että esitetty näyttö ei riittävällä varmuudella osoita miesten syyllisyyttä.

Miehet tulivat Suomeen turvapaikanhakijoina vuonna 2015.

Keskiössä propagandavideo punabarettisesta miehestäTutkinta aloitettiin sen jälkeen, kun useat Suomessa oleskelevat irakilaiset ottivat yhteyttä poliisiin. He kertoivat, että jompikumpi syytteessä olevista veljeksistä esiintyy Isisin propagandavideolla, jossa punabarettinen mies teloittaa Irakin armeijan sotilaita tai alokkaita.

Video liittyy Camp Speicherin joukkomurhaan, jossa tapettiin eri tietojen mukaan jopa 1 700 sotilasta. Äärijärjestö Isis oli ottanut heidät vangiksi Speicherin tukikohdassa lähellä Tikritiä.

Oikeudenkäynnissä puitiin sitä, onko jompikumpi veljeksistä tuo barettipäinen mies. Riittävää selvitystä tästä ei oikeuden mukaan löytynyt. Barettipäinen mies näkyy videolla ainoastaan sivusuunnasta kuvattuna ja video on kuvanlaadultaan jossain määrin epätarkka, oikeus huomautti.

Lisäksi videolla esiintyvä barettipäinen mies oli erään todistajan kertomuksen mukaan kuollut jo vuonna 2014 tai 2015.

Eri kynällä ja eri käsialallaMiesten syyllisyyden puolesta puhuivat neljä anonyymia todistajaa. Perusteena anonyymiydelle oli Irakissa vallitseva epävakaa turvallisuustilanne, jonka vuoksi todistajien on syytä pelätä oman turvallisuutensa vaarantuvan, mikäli heidän henkilöllisyytensä tulee yleisön tietoon.

Anonyymit todistajat kertoivat oikeuden mukaan yhdenmukaisesti Camp Speicherin tapahtumien yhteydessä Isisin joukoissa näkemistään ihmisistä, kuten veljeksistä.

Todistuksissa oli kuitenkin useita epävarmuustekijöitä. Esimerkiksi kahden todistajan kirjallisissa arabiankielisissä kuulustelukertomuksissa loppuosat vaikuttivat kirjoitetun eri kynällä ja eri käsialalla kuin kertomusten alkuosat. Maininnat veljeksistä sisältyivät juuri loppuosiin.

– Asiassa ei ole kyetty selvittämään, mistä edellä mainitut eroavaisuudet kuulustelupöytäkirjojen kirjoituksissa ovat johtuneet, oikeus totesi.

Lisäksi kertomusten luotettavuuteen vaikutti muun muassa tapahtumista kulunut pitkä aika.

Parran ja hiusten pituutta verrattiin - ei täsmännytVideoista vertailtiin myös parran ja hiusten pituutta eri ajankohtina. Yhdellä videotallenteella esiintyi toinen veljeksistä vain muutama päivä ennen joukkomurhaa. Ulkonäkö ei vastannut videolla esiintyvän barettipäisen miehen ulkonäköä eikä anonyymien todistajien kertomusta.

– (Miehen) ulkoinen olemus ei ole myöskään voinut muuttua muutaman päivän aikana siten, että hänen hiuksensa ja partansa olisivat kasvaneet vastaavan pituisiksi kuin Isisin propagandavideolla esiintyvällä barettipäisellä miehellä, oikeus huomauttaa.

Syytettä tukevana näyttönä esitettiin anonyymien todistusten lisäksi toisen veljeksistä ja hänen isänsä välinen puhelinkeskustelu, jonka sisältö viittasi veljen olleen mahdollisesti Tikritissä joukkomurhan tapahtuma-ajankohtana, sekä toisen veljeksen puhelimesta taltioidut viestit, jotka viittaavat tämän kannattaneen Isisiä ja mahdollisesti myös kuuluneen siihen. Näistä ei kuitenkaan voinut päätellä osuutta joukkomurhaan.

Miehiä syytettiin terroristisessa tarkoituksessa tehtyjen murhien lisäksi törkeästä pahoinpitelystä ja surmaamalla tehdystä törkeästä sotarikoksesta.

Kaksoset itse kiistivät syyllistyneensä tekoihin ja kertoivat olleensa joukkomurhan aikaan muualla kuin Tikritissä. Hovioikeus päätti syyteiden hylkäämisestä yksimielisesti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?