Esitutkinta: Niko Ranta-ahon sisko ja Janne Tranberg olivat tiiviisti yhteydessä kesällä 2019 – ”Olemme puhuneet vain arkisista asioista” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Esitutkinta: Niko Ranta-ahon sisko ja Janne Tranberg olivat tiiviisti yhteydessä kesällä 2019 – ”Olemme puhuneet vain arkisista asioista”

Ranta-ahon siskon rahanpesusyyte koskee varsinaisesti sitä, että hän olisi neljällä eri kerralla ottanut vastaan rikoksella hankittuja varoja.

Julkaistu: 28.2. 7:34

Poliisin mukaan yhteyksiä oli lähes päivittäin Niko Ranta-ahon kiinnioton jälkeen.

Niko Ranta-ahon 35-vuotias sisko pidätettiin törkeästä rahanpesusta epäiltynä 2. syyskuuta 2019. Hänen veljensä oli vangittu aiemmin heinäkuussa epäiltynä jättimäisen suuren Katiska-huumevyyhdin päätekijänä.

Ranta-ahon kiinnioton jälkeen sisko oli pitänyt tiivisti yhteyttä toiseen pääepäiltyyn Janne ”Nacci” Tranbergiin. Tämä oli tuolloin vielä pakomatkalla ja eleli etsintäkuulutettuna maanalaista elämää Espanjassa.

Poliisin esitutkintaan keräämistä puhelutiedoista ilmenee, että ajanjaksolla 19.8.–2.9.2019 siskolla oli 44 puhelinyhteyttä ”Javi”-nimellä puhelimessa olleeseen Signal-numeroon. Signal on vahvasti salattu viestisovellus. ”Javi” on poliisin käsityksen mukaan Tranberg.

Sisko oli ensimmäisissä kuulusteluissaan hyvin vaitonainen ja vastasi suureen osaan kysymyksistä ”en kommentoi”. Hän perusteli, ettei vastaa kysymyksiin, joilla haetaan näyttöä hänen veljeään vastaan.

– En myöskään vastaa muihinkaan kysymyksiin, mikäli koen sen liittyvän veljeeni, sisko sanoi.

Tranberg tuli ensimmäisen kerran puheeksi kuulustelussa 3. lokakuuta 2019. Tuolloin sisko kieltäytyi antamasta puhelimensa avauskoodia poliisille.

– Siellä on sellaisen henkilön yhteystietoja, joita en halua jakaa poliisille.

Poliisi: Kenestä on kysymys?

– Jannesta eli Janne Tranbergista.

Sisko sanoi poliisille, ettei Tranberg hänen käsityksensä mukaan liittynyt huumerikosepäilyyn mitenkään. Hän sanoi myös, että oli tavannut Tranbergin vain kerran baarissa noin viisi vuotta aiemmin. Siskon mukaan Tranberg oli ottanut häneen yhteyttä Signalilla veljen kiinnioton jälkeen heinäkuussa.

– Olemme keskustelleet jaksamisesta ja olen kokenut, että hänelle on ollut (tästä kohtaa kuulustelupöytäkirjasta ilmeisesti puuttuu sana, toim.huom.) puhua pahasta mielestä ja shokista, minkä Nikoon liittyvä rikosepäily on aiheuttanut, sisko kertoi poliisille.

Siskon hevostallille vietiin epäilyjen mukaan 16 000 euroa huumerahaa noudettavaksi.

Poliisilla oli toisenlaisia epäilyksiä viestinnän luonteesta. Siskon puhelimesta löytyi muun muassa kuva velkalistasta, jonka poliisi epäili sisältävän tietoja Ranta-aholle huumeista velkaa olevista henkilöistä.

Siskon mukaan listan oli lähettänyt hänen isälleen mies, joka oli ottanut yhteyttä ja sanonut voivansa auttaa vangittua Ranta-ahoa. Mies oli halunnut rahaa vastineeksi materiaalista. Sisko sanoi, ettei hänellä ole mitään käsitystä miehen henkilöllisyydestä.

– Siinä on autoja, velkoja sekä yhteystietoja. Olemme perheen kanssa yrittäneet selvittää näitä asioita.

Siskon puhelimesta löytynyt velkalista. Poliisin mukaan ”Javier” on Janne Tranberg.

Sisko matkusti Espanjaan 10.–12. elokuuta 2019. Kuvan sijaintitietojen mukaan puhelimen kuva velkalistasta oli otettu tuolla reissulla Los Naranjos -golfklubin ravintolassa.

Sisko ei 9. lokakuuta 2019 pidetyssä kuulustelussa halunnut kertoa, tapasiko hän Tranbergin Espanjan reissulla. Tämä kuulustelu pidettiin heti sen jälkeen, kun Tranberg oli jäänyt kiinni Espanjassa 7. lokakuuta.

Velkalistalta ilmenee, että moneen henkilöön saa yhteyden Javierin kautta. Kyseessähän on Janne ”Nacci” Tranberg, johon olet ollut Signal-sovelluksella yhteydessä. On ilmennyt, että olet hoitanut autoasioita. Miten olet hoitanut näitä muita velka-asioita?

– En tiedä näistä velka-asioista yhtään mitään. En edes halua tietää.

Miksi et halua tietää?

– En halua olla näiden asioiden kanssa missään tekemisissä.

Liittyykö näihin velkoihin laittomuuksia?

– En voi tietää.

Olet ollut Janne Tranbergiin yhteydessä lähes päivittäin. Pitääkö tämä paikkansa?

– Voi pitää.

Mistä lähtien olette olleet yhteydessä?

– En muista tarkkaa päivää, heinäkuusta jostain kohtaa.

Miksi hän otti yhteyttä?

– Hän otti yhteyttä ja lähinnä kysyi vointiani. Hän oli puhunut siskoni kanssa ja tiesi, kuinka järkyttyneitä olimme Nikon kiinniotosta.

Esitutkinnassa on selvinnyt, että Janne Tranberg liittyy keskeisesti tutkittavaan törkeään huumausainerikokseen. Mitä asioita olette sopineet Nikon kiinnioton jälkeen?

– Olemme puhuneet vain arkisista asioista. Minulla ei ole mitään tietoa hänen tekemisistään.

Taltioimasi näyttökuvan perusteella olette tavanneet Janne Tranbergin kanssa. Milloin ja missä tapasitte?

– En ole tavannut. Hänen täytyy viitata tapaamiseemme vuosia sitten.

Siskon kotietsinnässä löytynyttä käteistä rahaa.

Poliisin erilaisia epäilyksiä kasvattivat siskon ja Ranta-ahon aiemmat viestittelyt, jotka koskivat bitcoinien ostamista käteisellä. Sisko sanoi, ettei tiedä bitcoineista mitään eikä muistanut kyseistä keskustelua.

Ranta-ahon kiinnioton jälkeen sisko oli kysellyt eräiden Ranta-ahon salasanojen perään.

– Facebookin tunnussanaa kysyin tapaamisella, koska Niko halusi sulkea sen. Samoin työsähköpostista käytiin keskustelua isän toimesta tapaamisella, koska isä tarvitsi sen työasioiden hoitamista varten. Instagramista kävin keskustelua, mutta Niko halusi pitää sen. Espanjan vuokra-asunnon tunnusta kysyin Nikon avustajan välityksellä WhatsApp-viestillä avustajalta. Tunnusta tarvittiin, koska vuokranantaja tarvitsi asunnon omaan käyttöönsä pikaisesti. Kysyttäessä vastaan, että avustaja oli saanut Nikolta jonkun tunnuksen kodinhallintajärjestelmään, sisko selitti esitutkinnassa.

Ranta-ahon siskon rahanpesusyyte koskee varsinaisesti sitä, että hän olisi neljällä eri kerralla ottanut vastaan rikoksella hankittuja varoja. Rahat hän sitten olisi luovuttanut Niko Ranta-aholle tai Tranbergille.

Syyttäjän arvion mukaan määrä olisi ollut yhteensä ainakin 60 000 euroa. Kaikki luovutukset tapahtuivat syytteiden mukaan käteisellä: kaksi kertaa Tampereella, kerran Helsingissä tatuointistudiolla ja kerran omistamalle hevostallilla Lempäälässä.

Sisko kiistää ottaneensa vastaan mitään huume- tai dopingrikoksilla hankittua rahaa tai luovuttaneensa sellaisia kenellekään. Hevostallilla hän ei ollut edes paikalla. Tatuointistudiolta hän kävi noutamassa laatikollisen elokuvia DVD-tallenteilla. Ne olivat menossa hänen veljelleen vankilaan ajanvietteeksi.

Niko Ranta-aholla on toinenkin sisko, iältään rahanpesusta syytettyä nuorempi. Pikkusisko ei epäillä rikoksesta Katiska-vyyhdissä.