Mänttä-Vilppulan kohutusta rakennushankkeesta valitettiin hallinto-oikeuteen - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Mänttä-Vilppulan kohutusta rakennushankkeesta valitettiin hallinto-oikeuteen

Julkaistu: 26.2. 10:08

Mänttä-Vilppulan kohutusta rakennushankkeesta on valitettu Hämeenlinnan hallinto-oikeuteen.

Mänttä-Vilppulan kohutusta rakennushankkeesta on valitettu Hämeenlinnan hallinto-oikeuteen.

Mänttä-Vilppulan kaupunginvaltuusto päätti tammikuun lopulla Suomen ensimmäisen ilmailualan puiston rakentamisesta vanhan lentokentän ympäristöön. Lakeside Airpark Finland -nimisen hankkeen rahoitusta on järjestelty italialais-brittiläisten liikemiesten kanssa, ja kuvio on herättänyt paljon kysymyksiä.

Valittajan mukaan hanketta koskeva päätös on lainvastainen. Valituksessa viitataan osapuolten sopimaan 10 miljoonan euron sulkutiliin, jonka katsotaan olevan ristiriidassa kuntalain kanssa. Kuntalain mukaan kunta ei saa myöntää lainaa, takausta tai muuta vakuutta, jos siihen sisältyy merkittävä taloudellinen riski.

Kunta on sitoutunut tallettamaan sulkutilille 10 miljoonaa euroa mahdollista sopimussakkoa varten.

Valittajan mukaan järjestely aiheuttaa pienelle alle kymmenen tuhannen asukkaan kaupungille suuren taloudellisen riskin.

– Lainanantaja, johon viitataan, olisi suunnitelmien mukaan tulossa jostakin luxemburgilaisesta rahastosta, jonka taustoja ja olemassaoloa ei ole mitenkään varmistettu, valituksessa kirjoitetaan.

Valittajan mukaan on selkeä riski, että vakuustilin 10 miljoonaa euroa voidaan menettää jonkun muun lainan vakuutena jollekin ulkomaiselle rahalaitokselle.

Myös muodostettavan hankeyhtiön pääosakkaalla ja lainojen välittäjänä toimivalla Osanna ACI Finland -yhtiöllä on valittajan mukaan valtakunnallista huomiota herättänyttä epäselvyyttä toimintansa uskottavuuden kanssa.

Valituksesta kertoi ensin Yle.