Majava aiheutti veden­paisumuksen – sisukkaan jyrsijän taidon­näyte lamaannutti pelastus­laitoksen: ”Meidän piti pyytää apua” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Majava aiheutti veden­paisumuksen – sisukkaan jyrsijän taidon­näyte lamaannutti pelastus­laitoksen: ”Meidän piti pyytää apua”

Majavan tekemä pato nosti veden siltarummuista tielle Savonlinnassa, Etelä-Savossa.

Julkaistu: 26.2. 7:16

Pelastuslaitos pyysi apua tukkiautourakoitsijalta.

Etelä-Savon pelastuslaitokselle tuli hyvin erikoinen pelastustehtävä myöhään tiistai-iltana.

– Saimme hälytyksen vahingontorjuntatehtävään Savonlinnan Kerimäelle tiistaina klo 21.26. Majava oli urakoinut puiden kimpussa siten, että veteen kaatuneet puut tukkivat veden virtauksen Joensuuntien kantatien numero 71 alitse kulkevissa suurissa siltarummuissa, palomestari Eero Aho kertoo Ilta-Sanomille.

Hän kertoo, että tilanne oli paha, sillä veden virtaus estyi Savonlinnan Kerimäellä, Kalliolammen ja Kolmisoppisen välisellä kannaksella.

– Vedenpaisumus uhkasi onnettomuuskohteen läheisyydessä olevaa asuinrakennusta. Lähimmillään tulvavesi oli noin 30 senttimetrin päässä rakennuksesta.

Majavan kaatamat puut tukkivat Savonlinnan Kerimäellä, kantatien 71 alitse kulkevat siltarummut Kalliolammen ja Kolmisoppisen välillä. Tukoksen seurauksena vesi alkoi nopeasti tulvimaan, uhaten myös läheisiä rakennuksia.

Hänen mukaansa tällaisten tehtävien hoitamien kuuluu normaalisti Ely-keskukselle.

– Heillä ei ole päivystystä näin myöhään, joten tehtävä tuli meidän hoidettavaksemme. Huomasimme pian ettei meidän kalustollamme pystynyt poistamaan majavan luomaa taidokasta patorakennelmaa, vaan meidän piti pyytää apua paikalliselta tukkiautourakoitsijalta, hän kertoo.

Palomestari Aho kertoo, että vesi saatiin vasta yön aikana jälleen virtaamaan paikalle hälytetyn tukkiauton poistettua suuret puut siltarummuista ja niiden edustalta.

– Yli neljän tunnin aherruksen jälkeen tilanne laukesi ja vesi ei enää välittömästi uhkaa läheisiä rakennuksia. Muistissani ei ole, että majavat olisivat aiemmin aiheuttaneet tällaisia tilanteita näillä seuduilla, hän kertoo.

Majava rakentaa padon, jotta veden pinta nousisi niin, että sen pesän suuaukko pysyy vedenpinnan alapuolella.

Valtakunnallisen majavanpesälaskennan 2017 perusteella arvioitu euroopanmajavakanta olisi noin 3300–4500 ja kanadanmajavakanta noin 10300–19100, kertoo Luonnonvarakeskus.