Kauhuvuokralaisen asunnosta leijaili hirvittävä haju – kuvat näyttävät koko karmeuden: jätettä, ulostetta ja matoja niin paljon, että jopa seinät piti jyrsiä - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Kauhuvuokralaisen asunnosta leijaili hirvittävä haju – kuvat näyttävät koko karmeuden: jätettä, ulostetta ja matoja niin paljon, että jopa seinät piti jyrsiä

Julkaistu: 24.2. 15:30

Asunnon seinät ja lattiat olivat täynnä hämähäkkejä. Vuokralainen oli ulostanut lattialle ja virtsannut pulloihin ja purkkeihin. Miehellä oli ”elämänhallintaan liittyviä ongelmia.”

Yläkerran asunnon vesivahinko maaliskuussa 2018 paljasti lopulta koko karmeuden, mistä oli leijaillut hirvittävää hajua helsinkiläiseen rappukäytävään jo 2016. Asuntoon menijöitä oli vastassa täystuho.

Töölöläisasunto oli katosta lattiaan täynnä jätettä, joiden seassa oli ulostetta ja satoja virtsatölkkejä ja -purkkeja. Huoneistossa oleminen ilman motorisoituja tai paineilmahengityslaitteita oli mahdotonta. Asunnon ovea ei pystynyt kunnolla avaamaan, kun asunnossa oli niin valtava määrä jätettä. Kaikki pinnat olivat paksussa liassa.

Asunnossa oli tuhoeläimiä, ötököitä, matoja ja hämähäkkejä. Asunnon lattiat ja seinät olivat hämähäkkejä täynnä. Jätteiden nesteet olivat valuneet rakenteisiin. Kun wc-pönttö oli mennyt tukkoon, vuokralainen, 41-vuotias mies, oli alkanut tehdä tarpeensa lattialle ja pulloihin.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi 41-vuotiaan miehen törkeästä vahingonteosta 1,5 vuoden ehdolliseen vankeusrangaistukseen viime viikon keskiviikkona. Kauhuvuokralaisen tuomiosta kertoi ensimmäisenä Iltalehti. Mies ei osannut oikeudessa sanoa, missä vaiheessa asuntoon oli alkanut kertyä jätettä.

Täystuho. Jätteiden nesteet valuivat rakenteisiin. Asunnosta piti jyrsiä betonipinnoitettakin pois.

Jätteiden nesteet imeytyivät asunnon kaikkiin pintoihin ja kalusteiden pintoihin. Asunto tuhoutui vuokralaisen seurauksena asumiskelvottomaksi ja purkukuntoiseksi.

Asunnossa oli haissut ”kauhealle”. Sen siivoaminen kesti 40 tuntia. Suurin työ oli virtsalla täytettyjen tölkkien tyhjentäminen.

Vuokralaisen mukaan hänen kykynsä vastata itsestään ja omaisuudestaan oli terveysongelmien takia merkittävästi alentunut, minkä vuoksi hän ei kyennyt pitämään vuokraamaansa asuntoa kunnossa.

Hän ei laskenut ketään asuntoon sen kuntoa tarkistamaan. Vuokranantaja oli yrittänyt noin yhdeksän kuukauden ajan päästä sisälle asuntoon, mutta aina mies oli estänyt sen. Hän vetosi sähköpostiviesteissään siihen, etteivät ulkopuoliset saaneet mennä hänen asuntoonsa.

Kun vessa meni tukkoon, mies virtsasi pulloihin ja tölkkeihin ja ulosti lattialle.

Vuokranantaja oli hankkinut asunnon 2008 vaimonsa kanssa sijoitusasunnoksi. Vuokrasuhde miehen kanssa alkoi toukokuussa 2014. Edellisenä vuonna mies oli asunut asunnossa alivuokralaisena.

Vuokranantaja kävi asunnossa tammikuussa 2016. Asunto oli ollut muuten kunnossa, mutta seinillä oli ollut maalauksia.

Hajuhaittoja havaittiin jo 2016. Vakavampia haju- ja hyönteishaittoja havaittiin kesällä 2017. Taloyhtiö antoi varoituksen asunnon haltuunotosta ensin elokuussa ja sitten syyskuussa 2017. Asunnon omistaja, vuokranantaja kertoi oikeudessa kuulleensa ensimmäisen kerran hajuhaitasta elokuussa 2017.

Asunnosta löytyi tuhoeläimiä, ötököitä, toukkia ja hämähäkkejä.

Jouluna 2017 rapun asukkaat pitivät hajuhaittaa sietämättömänä.

Tilanne oli vain pahentunut, jolloin vuokranantaja irtisanoi miehen vuokrasopimuksen. Mies uhkaili sen jälkeen lakimiehellä ja jätti vuokransa maksamatta.

Mies lupaili taloyhtiön hallituksen puheenjohtajalle tyhjentää asunnon ensin marraskuun 2017 ja sitten joulukuun 2017 aikana. Niin ei koskaan käynyt.

Vasta yläkerran vesivahingon myötä asuntoon päästiin. Toimenpiteillä oli kiire. Kuoriaisten torjunnalla pyrittiin estämään tuholaisten leviäminen muihin asuntoihin.

Asunnon kunnostaminen kesti yli vuoden. Lattian pintamateriaalit piti purkaa lautalattiaan asti. Huoneiston kalusteet piti hävittää. Tiiliseinien tasoitteista piti jyrsiä 1-3 millimetriä. WC:stä ja kylpyhuoneesta piti purkaa kaikki vesieristeeseen asti ja vielä betonista jyrsiä 1-3 millimetriä pintaa pois. Asunnon putket jouduttiin uusimaan.

Haju oli hirvittävä. Jätteiden seassa oli lähes mahdoton kulkea.

Mies aiheutti asianomistajille, vuokranantajalle, taloyhtiölle ja vakuutusyhtiölle noin 124 000 euron suuruisen vahingon. Miehen terveydentilasta johtuen käräjäoikeus päätti kuitenkin sovitella korvauksia.

Miehen mukaan hän ei terveydentilansa takia kyennyt tekoaikana täyttämään ”normaalin huolellisen henkilön kriteerejä”. Oikeuden mukaan miehellä oli selkeästi elämänhallintaan liittyviä ongelmia ja hänen kykynsä säädellä käyttäytymistään oli terveydellisten seikkojen vuoksi alentunut, mutta mies oli kuitenkin tekojen aikaan syyntakeinen. Mies nukkui itse välillä tyttöystävänsä luona.

Mies tuomittiin maksamaan vuokranantajille vajaa 55 000 euroa, vakuutusyhtiölle noin 26 500 euroa ja taloyhtiölle noin 12 300 euroa aiheuttamastaan vahingosta. Sen lisäksi hänet tuomittiin maksamaan oikeudenkäyntikuluja.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen.