Opetus- ja kulttuuriministeriö selvittää, johtaako Ps-Nuorten Jalosen fasistipuhe toimenpiteisiin – järjestö sai 91 000 euroa avustusta valtiolta - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Opetus- ja kulttuuriministeriö selvittää, johtaako Ps-Nuorten Jalosen fasistipuhe toimenpiteisiin – järjestö sai 91 000 euroa avustusta valtiolta

Julkaistu: 24.2. 11:46

Järjestö menetti aiemmin valtionavustuksensa vuodelle 2019 Jalosen julkaiseman twiitin vuoksi.

Opetus- ja kulttuuriministeriö selvittää, johtaako perussuomalaisten nuorten toisen varapuheenjohtajan Toni Jalosen puhe toimiin ministeriön osalta. Jalonen julistautui viikonloppuna pitämässään puheessa fasistiksi tilaisuudesta julkaistun videon perusteella.

– Ministeriö harkitsee, mitä toimenpiteitä tämä mahdollisesti aiheuttaa, kertoo neuvotteleva virkamies Emma Taipale nuorisotyön ja -politiikan vastuualueelta STT:lle.

Nuorisojärjestö sai tälle vuodelle valtionavustusta 91 000 euroa. Aiemmin järjestö menetti tukensa vuodelle 2019, koska sen katsottiin rikkovan toiminnassaan nuorisolain tavoitteita. Tuolloin avustus oli 115 000 euroa.

Avustuksen peruminen liittyi Jalosen aiemmin jakamaan twiittiin, joka tulkittiin kehotukseksi äänestää eurovaaleissa perussuomalaisia, jotta Suomessa ei olisi ihonväriltään pääväestöstä poikkeavia ihmisiä. Twiitti julkaistiin Ps-Nuorten Twitter-tilillä. Jalonen pahoitteli tuolloin viestiään, mutta avustus peruttiin siitä huolimatta.

Taipaleen mukaan on poikkeuksellista, että järjestöt menettävät jo myönnetyt tukensa nuorisolain toisessa pykälässä mainittujen tavoitteiden rikkomisen vuoksi.

– On ollut avustusten takaisinperintöjä taloudellisista syistä, mutta nuorisolain tavoitteiden ja arvopohjan perusteella se ei ole kovin yleistä, Taipale sanoo.