Myrsky alkaa olla ohi, mutta tuuli puhuroi jopa 31,9 m/s – täällä mitattiin kovimmat myrskypuuskat - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Myrsky alkaa olla ohi, mutta tuuli puhuroi jopa 31,9 m/s – täällä mitattiin kovimmat myrskypuuskat

Vantaan Ilolassa tuuli kaatoi kaksi puuta tielle ja sähkölinjan päälle.

Julkaistu: 23.2. 7:00

Lauantaina puhaltaneet voimakkaat tuulet heikkenivät sunnuntain valjetessa, kerrotaan Ilmatieteen laitokselta.

Lauantaina puhaltaneet voimakkaat tuulet heikkenivät sunnuntain valjetessa, kerrotaan Ilmatieteen laitokselta.

– Ohi on, sanoi päivystävä meteorologi Helena Laakso STT:lle aamulla kuuden aikoihin.

Laakson mukaan tuulenpuuskat yltyivät myrskylukemiin eli 23–24 metriin sekunnissa iltayöllä osissa Varsinais-Suomea ja Satakuntaa. Yli 20 metriä sekunnissa puhaltavia puuskia koettiin laajemminkin maan länsi- ja eteläosissa.

Voimakkaimmat tuulenpuuskat olivat lauantaina Rauman ja Turun välisellä akselilla. Esimerkiksi Kustavin Isokarilla mitattiin 31,9 ja Rauman Kylmäpihlajassa 31,6 metriä sekunnissa.

Sähköttä kärvisteli iltakymmenen jälkeen noin 21 000 kotitaloutta etenkin lounais- ja etelärannikolla ja idässä, kun kova tuuli kaatoi puita sähkölinjoille. Sähkökatkokartan mukaan sunnuntaiaamuna ennen seitsemää sähköttä oli noin 4 500 asiakasta.

Tokoinranta Helsingissä lauantaina iltapäivällä.

"Länsituulen puhkuma tehtäväpiikki"

Lauantaina vesi nousi teille muun muassa Turussa, Porvoossa, Salossa ja Eurajoella. Merivesi oli lauantaina korkealla etenkin Lounais-Suomen rannikolla. Ilmatieteen laitoksen mukaan esimerkiksi Rauman Ulko-Petäjäksessä merenpinta oli 135 senttiä ja Turun Ruissalossa 105 senttiä normaalia korkeammalla.

Tuuli ja tulvivat vedet näkyivätkin pelastuslaitosten hälytysmäärissä. Esimerkiksi Satakunnan pelastuslaitos twiittasi "länsituulen puhkumasta tehtäväpiikistä". Lauantain myöhäisillassa laitos hoiti viiden tunnin aikana noin 60 tehtävää, pääosin vahingontorjuntoja.

– Paikoitellen vesi nousi tiealueille niin Porissa kuin Raumalla. Suuremmilta tulvavahingoilta on toistaiseksi säästytty. Meriveden korkeus on kääntynyt pikkuhiljaa laskuun, jokien tilanne edelleen noususuuntainen, Satakunnan pelastuslaitos kertoi aamuyöllä Facebook-sivuillaan.

Vesi katkoi kävelyteitä Vanhankaupunginlahdella Helsingissä.

Ilmatieteen laitoksen mukaan laskiaissunnuntaita vietetään poutaisessa säässä, ja aurinko pilkahtelee välillä. Itärajan tuntumassa voi olla sateita.

Tampereen tieliikennekeskus varoitti aamulla Pohjois-Karjalan, Pohjois-Savon, Kainuun, Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin eteläosassa lumi- ja räntäsateesta johtuvasta huonosta ajokelistä.

Vantaan Ilolassa tuuli kaatoi kaksi puuta tielle ja sähkölinjan päälle.