Omistajaohjausministeri vaatii riippumatonta selvitystä Veikkauksen hankinta-asiasta - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Omistajaohjausministeri vaatii riippumatonta selvitystä Veikkauksen hankinta-asiasta

Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen eduskunnan täysistunnossa Helsingissä 12. helmikuuta 2020.

Julkaistu: 20.2. 12:55

Ylen mukaan Veikkaus jätti kilpailuttamatta kymmenien miljoonien arvoisen sopimuksen.

Omistajaohjauksesta vastaava ministeri Tytti Tuppurainen (sd) pyytää virkamiehiä teettämään ulkopuolisen juridisen arvion Veikkauksen hankinta-asiasta.

Ylen MOT-ohjelma uutisoi tammikuun lopulla tekemästään selvityksestä, jonka mukaan Veikkaus jätti kilpailuttamatta kymmenien miljoonien arvoisen sopimuksen. Selvityksen mukaan Veikkaus teki vuonna 2018 peliyhtiö IGT:n kanssa sopimuksen, joka koskee Veikkauksen keskuspelijärjestelmää.

Tuppurainen kertoo tiedotteessa, että hänen pyynnöstään valtion omistajaohjaus on valtiosihteeri Olli Kosken johdolla tavannut viime viikon keskiviikkona Veikkauksen hallituksen puheenjohtajan Olli-Pekka Kallasvuon ja toimitusjohtaja Olli Sarekosken.

– Tapaaminen oli vakava, mutta avoin ja rakentava, Tuppurainen sanoo tiedotteessa.

Tuppuraisen mukaan tapaaminen keskittyi Ylen MOT-ohjelmassa esitettyihin väitteisiin yhtiön tekemästä hankintapäätöksestä ja yhtiön yrityskulttuurista. Ministeri kertoi, että Veikkaus on toimittanut omistajaohjaukselle selvityksen hankintapäätöksestä.

Koski sanoi STT:lle torstaina, että Veikkauksen antama selvitys on perusteellinen, mutta kyseessä on kuitenkin Veikkauksen oma selvitys.

– Haluamme vielä perusteellisen ulkopuolisen juridisen selvityksen. Oikeastaan juridinen arvio tulee koskemaan Veikkauksen selvitystä, minkä he ovat meille antaneet, Koski sanoo.

Veikkauksen mukaan päätös tehtiin "yhtiön toiminnan jatkuvuuden turvaamiseksi"

Antamassaan selvityksessä Veikkaus toteaa muun muassa, että hankintaoikeudelliset kysymykset ja niiden tulkinnanvaraisuuteen liittyvät riskit otettiin muutossopimusta tehtäessä huomioon.

– Yhtiön käsityksen mukaan muutossopimus toteutettiin lopulta sekä hankintaoikeudellisten säännösten mukaisesti että yhtiön kokonaisedun kannalta parhaalla tavalla, selvityksessä lukee.

Tammikuussa Veikkauksen laki- ja vastuullisuusjohtaja Pekka Ilmivalta sanoi STT:lle, että sopimusta ei kilpailutettu, sillä hänen mukaansa näin ei tarvinnut tehdä. Hänen mukaansa kyse ei ollut sopimuksen olennaisesta muutoksesta vaan vanhan sopimuksen jatkamisesta.

MOT:n mukaan Veikkauksen sisäinen aineisto kuitenkin kertoo, että ulkopuolinen lakitoimisto arvioi sopimusmuutoksen olevan todennäköisesti kokonaistarkastelussa laiton.

Ilmivallan mukaan kilpailuttamatta jättämisen riskit tunnistettiin, mutta päätös tehtiin "yhtiön toiminnan jatkuvuuden turvaamiseksi". Ilmivalta myönsi STT:lle, että Veikkaus halusi pitää sopimusmuutoksesta matalaa profiilia eikä siksi tiedottanut asiasta itse.

– Me kerroimme tästä laajasti talon sisällä. Ei sitä ole aktiivisesti pyritty myöskään salaamaan.

Ilmivalta uskoo, että tieto sopimusmuutoksesta on tavoittanut mahdolliset kilpailijat IGT:n kautta, koska se on joutunut pörssiyhtiönä kertomaan asiasta sijoittajaviestinnässään.