Lapissa on nyt lunta harvinaisen paljon – Tuulikki kertoo, miten hiihtopäivä sujui: ”Emme nähneet edes läheiselle tielle” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Lapissa on nyt lunta harvinaisen paljon – Tuulikki kertoo, miten hiihtopäivä sujui: ”Emme nähneet edes läheiselle tielle”

Lunta on Levillä enemmän kuin 20 vuoteen.

20 vuotta Lapissa hiihtoretkiä tehnyt Tuulikki koko harvinaisen lumisen Talven Levillä.

19.2.2020 20:00

Talvi on ollut harvinaisen luminen Lapissa. Luonnossa liikkujien pitää siksi varustautua hyvin. Tuulikki vietti talvea Kittilässä lumisessa maastossa.

Hän kertoo, miten kaikki sujui erikoisen lumisessa maastossa.

– Aamu alkoi kaurapuuron syönnillä ja kahvin juonnilla. Edessä oli hiihtolenkki Leviltä kohti Aakenuspirttiä ja takaisin Leville. Lunta oli harvinaisen paljon, minkä tiedän siitä, että olemme käyneet täällä noin 20 vuoden aikana useasti. Nyt mökin terassilta emme nähneet edes läheiselle tielle, kuten normaalisti, hän kertoo.

Aakenustunturi sijaitsee Ounasselällä läntisessä Kittilässä lähellä Yllästä.

– Penkat olivat todella mahtavat, hän sanoo.

Tuulikilla ja Raimolla oli hyvät eväät, sillä hiihtomatkaa oli luvassa päivän aikana yhteensä noin 60 kilometriä.

Jyrkillä rinteillä liikkuessa lumivyöryn alle jäämistä estetään perinteisesti siten, että liikutaan vain merkityillä reiteillä. Merkatut ja kunnossa pidettävät reitit ovat turvallisimmat.

Lapin pelastuslaitos varoitti 11. helmikuuta, että lumivyöryvaara oli Lapissa laajasta huomattava.

Miten hyvin pitää harjoitella, jotta tällaisia lenkkejä noissa oloissa jakaa?

– Asumme Uudessakaupungissa ja siellä valmistaudumme Lapin pitkiin hiihtolenkkeihin harjoittelemalla hiihtoa paikallisessa hiihtoputkessa.

Hän kertoo, että lenkki sujui hyvin ja ladut kestivät, vaikka lunta oli paljon.

– Pysähdyimme muutamaan otteeseen ja otimme kuvia harvinaisen lumisesta maastosta. Homevaarassa otin kuvan, jolla yritin havainnollistaa lumen syvyyttä iskemällä sauvan lumeen. Lenkin sujumista auttoi paljon se, että Raimo-mieheni on hyvä suksien huoltaja ja voitelija, mikä tekee hiihtämisestä nautinnollista, Tuulikki kertoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?