Lapin erikoinen lumikaaos tiivistyy näihin kuviin, jopa Suomen ennätys vaarassa – ”Ukko on 182 cm pitkä” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Lapin erikoinen lumikaaos tiivistyy näihin kuviin, jopa Suomen ennätys vaarassa – ”Ukko on 182 cm pitkä”

Lumensyvyyden Suomen ennätys on 190 senttimetriä. Se voi olla vaarassa.

Samaan aikaan kun eteläisen Suomen väki tuskailee lumettomuutta, Lapissa todistetaan lähes ennätyksellisiä lumen syvyyksiä.­

19.2.2020 19:59

Suomen eteläisissä osissa tuskaillaan mustaa talvea, mutta Lapissa tilanne on aivan toisenlainen. Lumensyvyyden luvut hipovat jo ennätyksiä ja ja jopa lumivyöryjen vaarat rinteillä ovat todelliset juuri nyt.

Ilmatieteen laitoksen asiantuntija kertoo, mistä nyt on oikein kyse.

– Lapissa on harvinaisen paljon lunta. Isoja lukemia on mitattu monilla sääasemilla, päivystävä meteorologi Iiris Viljamaa kertoo Ilta-Sanomille.

– Rukalla ollaan talviloman vietossa ja lunta tulee taivaan täydeltä lisää. Lumenpudottajat saapuivat ja kertoivat, etteivät ole 15 vuoden uransa aikana tuollaista lumimäärää nähneet kuin mitä mökin katolla oli. Tilanne tällä hetkellä on se, ettei mökistä päästä pihalle ennen kuin aura saapuu.­

–Ukko on 182 cm pitkä, kuvan lähettänyt Saana kertoo.­

Hän kertoo esimerkkejä. jotka valottavat tilanteen erikoisuutta.

– Keskiviikkona on mitattu Kittilän Pokassa 121 senttimetriä. Poikkeama normaalista on peräti 42 senttimetriä, hän sanoo.

– Sodankylän Vuotson lukemat samana päivänä ovat 119, Kittilän Kenttärovan 115 senttimetriä ja Sallan Naruskan 113 senttimetriä, Viljamaa sanoo.

Lunta mökin katolla Enontekiössä.­

Yksittäisillä asemilla on mennyt jo joitakin ennätyksiä rikki. Sodankylän Tähtelän mitattu 110 senttiä on kyseisen aseman ennätystulos. Siellä ei ole mitattu aikaisemmin näin paksua lumipeitettä tähän aikaan vuodesta sadan vuoden pituisen mittaushistorian aikana.

Ovatko kaikkien aikojen ennätykset vaarassa koko Lapissa?

– Monet seikat vaikuttavat asiaan. Luvut ovat nyt niin isot, että jos tulee lisää lunta, saattaa käydä niin, että lumipeite painuu kasaan eivätkä lukemat siksi kasva helposti, Viljamaa sanoo.

Iso-Syötteen hanget näyttivät noin upeilta 17.2.2020.­

– Kittilän Puljun lukemat ovat 108 senttimetriä. Siellä poikkeama on myös harvinaisen suuri. Lukema on 42 senttimetriä enemmän kuin normaalisti keksimäärin, hän kertoo.

Saariselällä on nyt runsaasti lunta.­

Saariselän tunnelmat ovat lumiset.­

Lumen sisältämän veden määrä kasvu saattaa estää kaikkien aikojen ennätyksen syntymisen, sillä lumi painuu kasaan, vaikka lunta tulee lisää.

Lumensyvyysennätyksiin otetaan huomioon pitkien havaintosarjojen vertailukelpoisuuden vuoksi vain kello 8 ja kesäaikaan kello 9 tehdyt havainnot.

Äkäslompolon mökillä tehtiin lumitöitä.­

Ilmatieteen laitoksen tilastoissa näkyy, että lumensyvyyden Suomen ennätys on 190 senttimetriä. Se saavutettiin Lapissa Enontekiön Kilpisjärven kylässä 19.4.1997.

Näkymä Kittilän Muusanpirtillä.­

Viljamaan mukaan isot lumimassat näkyvät myös Ilmatieteen laitoksen lumivyöryjen todennäköisyyskartalla vaaran lisääntymisenä.

– Aika monilla paikkakunnilla näkyy keltaista, hän sanoo.

Tämä tarkoittaa sitä, että ihmisen aiheuttamat lumivyöryt ovat mahdollisia, vaikka vyöryt muuten olisivat epätodennäköisiä. Tutuilla laskettelupaikkakunnilla pitää olla varovainen.

Kolarin Pasmajärvellä riitti lunta 17. helmikuuta, kun Markus Nordberg ulkoili Selma-koiran kanssa.­

– Selma on rodultaan lagotto romagnolo, jota kutsutaan myös vesikoiraksi. Selma rakastaa lunta ja vettä, Nordberg kertoo.­

Jyrkillä rinteillä liikkuessa lumivyöryn alle jäämistä estetään perinteisesti siten, että liikutaan vain merkityillä reiteillä. Merkatut ja kunnossa pidettävät reitit ovat turvallisimmat.

Lapin pelastuslaitos varoitti 11. helmikuuta, että lumivyöryvaara oli Lapissa laajasta huomattava.

– Ylläkseltä kuuluu, että hoidettujen rinteiden ulkopuolella vaara on jo suuri, paikoitellen erittäin suuri, pelastuslaitos muistutti.

Iso-Syötteellä lunta mitattiin 103 senttiä.­

–Mökki on lumen takana piilossa. Suomussalmella on paljon lunta.­

Lunta on siis erittäin paljon Lapin keskiosissa. Selvästi yli metrin lunta on Kaaresuvannosta Muonioon ulottuvalla alueella ja Kittilästä itään Sodankylän Vuotsoon asti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?