Reijo Ruokasen kolumni: Meitä ei jumaliste huijata! - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Reijo Ruokasen kolumni: Meitä ei jumaliste huijata!

Mänttä-Vilppulan virkamiesten mukaan miesten taustat on tarkistettu. Reiluja ja rehtejä kavereita, ja rahaa on, kirjoittaa Reijo Ruokanen.

20.2.2020 8:08

Tiedättekö mistä tunnistaa aasin? Se on siinä jonossa ensimmäisenä kättelemässä rikasta ulkomaalaista.

Saattaa se jonon toinenkin olla aasi, ja kolmas.

Saudiarabialainen Adnan Khashoggi kävi Suomessa 1976. Vastassa oli missiä ja ministeriä. Vieras vietiin Rovaniemelle ja tarjottiin poronkäristystä ja puikuloita.

Rahaa oli luvassa. Khashoggin piti ostaa ties mitä, paljon ja kovaan hintaan.

Ei sitä tiedetty, mutta ei siihen aikaan ollut väliäkään sillä, että Khashoggi oli enimmäkseen asekauppias, jonka asiakkailla oli enemmän rahaa kuin rehellisiä aikeita.

Ei ostanut vieras laivoja eikä urheilutietämystä eikä rakennusprojekteja. Osti muutaman porontaljan ja seitsemän terveyssänkyä 2 000 markalla kappale.

Kymmenen vuotta myöhemmin Suomeen astui Aaron Koreen, kansainvälinen liikemies, jonka piti perustaa lentoyhtiö. Poikkeuslupa huoltohalleille Savonlinnan kentälle irtosi lääninhallitukselta nopeasti ja rakennuslupienkin oli määrä järjestyä ilman turhaa viivyttelyä.

Laivanvarustaja, ekonomi ja insinööri ei ollut tottunut kuhnailuun.

Lentoyhtiötä ei tullut, mutta Aaron – joka syntyjään olikin Jorma Asikainen Rantasalmelta – perusti käytettyjen autojen kaupan. Sen konkurssihuutokaupassa 1988 realisoitavaa oli 6 300 markalla myyty telekopiolaite ja kaksi autoa, joista maksettiin 1 500 markkaa kappaleelta.

Nyt osaamme jo selvitellä asiat.

 Rahaston nimeä emme tiedä, kun rahasto on vasta perusteilla, mutta joku kuulemma tietää, ja kunnossa ovat asiat.

Siksi on turha epäillä, etteikö Mänttä-Vilppulan Lakeside Airpark -niminen ilmailu- ja yrityskylä nousisi nopeasti. Hankkeen rahoituksesta näet vastaa italialainen Francesco Osanna brittiystävineen.

Mänttä-Vilppulan virkamiesten mukaan miesten taustat on tarkistettu. Reiluja ja rehtejä kavereita, ja rahaa on.

Tai siis ei varsinaisesti ole, koska Francesco ei itse rahoita, mutta hän kerää rahat luxemburgilaisen rahaston kautta. Rahaston nimeä emme tiedä, kun rahasto on vasta perusteilla, mutta joku kuulemma tietää, ja kunnossa ovat asiat.

Francescolla ei koskaan ole ollut mitään näin isoja liiketoimia, kai, mutta brittikavereista yksi on perustanut firman punnalla ja käynyt elämän yliopistoa.

Ei ihme, että Mänttä-Vilppulan johtavat virkamiehet ovat suuttuneet toimittajille, jotka ovat yrittäneet penkoa hankkeen voimahahmojen taustoja. Pakkohan homman on toimia, kun on ulkomaan rahaa mukana.

Kansainväliselle rahamiehelle ei ole konsti eikä mikään hankkia sata miljoonaa euroa projektille, jossa laajennetaan lentokenttää ja rakennetaan rantataloja Mänttä-Vilppulaan. Tulee ulkomaan rikkaat sitten niihin asumaan.

Jos joku asia on varma niin tämä.

Penahan sen ässän veti hihasta ja keksi, että Garda-järvelläkin on rannat kalliita, niin miksei meillä.

Niinpä.

Kirjoittaja on Tekniikan Maailman päätoimittaja.

www.tekniikanmaailma.fi

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?