Maailman johtavat ilmastokaupungit on listattu – Lahti ja Turku ovat mukana - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Maailman johtavat ilmastokaupungit on listattu – Lahti ja Turku ovat mukana

Turku ja Lahti ovat ilmoittaneet mittavista päästövähennysaikeista.

Julkaistu: 18.2. 14:58

Turku ja Lahti nostettiin ilmastokaupunkien ylimpään A-luokkaan.

Maailman johtava ilmastonmuutokseen liittyvää tietoa keräävä organisaatio CDP on nostanut kaksi suomalaista kaupunkia maailman ilmastokaupunkien ylimpään A-luokkaan.

CDP (Carbon Disclosure Project) julkaisi johtavien ilmastotyötä tekevien kaupunkien A-listauksen tiistaina. Listalle nostettiin 105 kaupunkia arvioiduista yli 850 kaupungista ympäri maailmaa. Niiden joukossa olivat myös Turku ja Lahti.

CDP on maailmanlaajuinen voittoa tavoittelematon organisaatio, jonka tehtävänä on kannustaa yrityksiä, kaupunkeja ja hallituksia vähentämään kasvihuonekaasupäästöjään sekä turvaamaan vesivarat ja suojelemaan metsiä.

CDP:n analyysin mukaan A-listaukseen otetut kaupungin toteuttavat keskimäärin yli kaksinkertaisen määrän ilmastonmuutokseen sopeutumisen toimenpiteitä ja yli viisinkertaisen määrän toimenpiteitä, joilla pyritään lieventämään ilmastonmuutoksen haittavaikutuksia, verrattuna muihin pisteytettyihin kaupunkeihin.

Kaupungin edustajat Pariisiin

A-listauksen kaupungit ovat edelläkävijöitä ilmastotyön avoimuudessa sekä sopeutumisessa ja valmistautumisessa ilmastokriisin paheneviin vaikutuksiin.

A-pistemäärä edellyttää muun muassa, että kaupunki julkistaa ilmastotietonsa, laatii kattavan päästökartoituksen ja päästövähennystavoitteen sekä julkaisee ilmastotoimintasuunnitelman.

Lahti aikoo vähentää päästöjä 80 prosenttia vuoteen 2025 mennessä. Turku aikoo olla hiilineutraali vuonna 2029, kun kaupunki täyttää 800 vuotta.

Kaupunkien edustajat ottavat tunnustuksen vastaan palkintoseremoniassa Ranskan Eurooppa- ja ulkoministeriössä Pariisissa kuun lopussa.

– Tunnustus kertoo meidän edenneen hyvin ilmastopolitiikkamme toteutuksessa. Turun saama tunnustus ja pääsy maailman ilmastotoimia tekevien kaupunkien A-listaukselle tuntuu hyvältä, mutta samalla velvoittaa meitä jatkamaan työtä yhä määrätietoisemmin, Turkua tilaisuudessa edustava kaupunginhallituksen puheenjohtaja Lauri Kattelus sanoo.

Listalle pääsi 34 eurooppalaista kaupunkia. Pohjoisamerikkalaisia kaupunkeja oli 41. Afrikkalaisia kaupunkeja oli A-luokassa vain kaksi.

CDP:n mukaan maailman kaupungit kattavat alle kaksi prosenttia maapallon pinta-alasta, mutta niiden alueilla syntyy noin 70 prosenttia maailman päästöistä. Selvitysten mukaan jo 85 prosenttia maailman kaupungeista arvioi ilmaston aiheuttavan uhkia itselleen ja 75 prosenttia pitkäaikaisista uhista arvioidaan vakaviksi tai erittäin vakaviksi.

Lisää aiheesta