Suomessa tehtiin havainto äärimmäisen uhanalaisesta tunturipöllöstä - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Kouvolassa bongattiin huippuharvinainen ja uhanalainen pöllö – KS: Edellinen havainto alueella yli 20 vuoden takaa

Tunturipöllöhavainnot Suomessa ovat käyneet harvinaisiksi. Syyksi epäillään ilmastonmuutosta.

Kouvolan Valkealassa tehtiin viikonloppuna havainto Suomessa äärimmäisen uhanalaisesta tunturipöllöstä.­

18.2.2020 10:10

Lintuharrastajille oli viikonloppuna tarjolla harvinaista silmänruokaa, kun Kouvolan Valkealassa tehtiin havainto Suomessa vain harvakseltaan tavattavasta tunturipöllöstä. Laji on luokiteltu Suomessa äärimmäisen uhanalaiseksi, ja havainnot linnusta ovat erittäin harvinaisia.

Yksi linnun nähneistä oli luontokuvaaja Juho Salo, joka lähti havaintopaikalle saatuaan tiedon Pohjois-Kymenlaaksossa tavatusta lintuharvinaisuudesta. Yksittäisen linnun löytäminen osoittautui helpommaksi kuin lintubongaukseen vihkiytymätön voisi kuvitella. Valkealan lumettomassa maisemassa isokokoinen valkoinen lintu pistää kyllä silmään, varsinkin jos tietää, mistä etsiä.

– Kun löytää ihmismassat, niin silloin löytyy lintukin.

Salo kertoo, että yhtäaikaisesti hänen kanssaan tunturipöllöä oli tarkkailemassa viitisentoista muutakin lintuharrastajaa, jotka pitivät lintuun 500–600 metrin etäisyyden, jottei se häiriintyisi saamastaan huomiosta.

Harrastajien kiinnostuksen lintua kohtaan ymmärtää, sillä tunturipöllöhavainnot eivät ole lainkaan arkipäiväisiä. Harvinaisesta lintuvieraasta uutisoi ensimmäisenä Kouvolan Sanomat, jonka mukaan edellinen tunturipöllöhavainto Pohjois-Kymenlaaksossa on yli 20 vuoden takaa, vuodelta 1997. Myös Salolle Valkealan pöllö oli täysin uusi tuttavuus.

– Tämä oli minulle ensimmäinen havainto kyseisestä linnusta Suomessa.

Birdlife Suomen tiedottaja Jan Södersved kertoo tunturipöllöhavaintojen vähentyneen viime vuosina.

– Runsaat kymmenen vuotta sitten esimerkiksi Pohjanmaalla tehtiin havaintoja tunturipöllöistä lähes joka talvi. Ja vielä 1980- ja 1990-luvulla oli vuosia, jolloin tunturipöllöjä oli saaristossa useampiakin.

Viime vuosina havainnot ovat käyneet vähiin.

– Viime vuonna ilmoitettiin vain kahdesta havainnosta Suomessa. Vuotta aikaisemmin havaintoja oli yksi.

Tunturipöllöhavaintojen harvinaistumisen arvioidaan liittyvän ilmastonmuutokseen.

– Talvet ovat entistä leudompia. Tunturipöllöt eivät tule näin etelään vaan jäävät pohjoisemmaksi. Vuoden 2015 jälkeen havaintoja on ollut vain kourallinen.

Tunturipöllöjen lajityypillisiin ominaisuuksiin kuuluu se, että ne vaeltavat sopivien olosuhteiden perässä pitkiäkin matkoja, jopa tuhansia kilometrejä. Södersvedin mukaan tunturipöllöt pesivät Suomessa enää parhaina myyrä- tai sopulivuosina, tuolloinkin vain maan pohjoisimmissa kolkissa. Edellisen kerran tunturipöllön pesimisen on Suomessa vahvistettu onnistuneen vuonna 2011 Inarissa.

Suomessa havaitut yksilöt ovat viime aikoina olleet pääasiassa yksittäistapauksia.

– Kyseessä on sen verran harvalukuinen laji Suomessa, että useimmiten sitä tavataan yksin. Siitä, että niitä olisi jossain päin Suomea nähty kaksi, on kulunut jo monta vuotta, Södersved kertoo.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?