Poliisi nappasi viisi vuotta vankilaa pakoilleen romanialaismiehen Suomessa – liian pieni selli pelasti varkaan jo kolmannen kerran

Helsingin käräjäoikeus ei luovuttanut etsintäkuulutettua miestä Romaniaan maan huonojen vankilaolosuhteiden takia. Hänen kohtalonsa on täysin auki.

Jilavan vankila lähellä Bukarestia Romaniassa. Arkistokuva.

16.2.2020 7:28

26-vuotias romanialaismies on vältellyt lain kouraa jo viiden vuoden ajan. Hänet tuomittiin Romaniassa 4 vuoden vankeusrangaistukseen, josta hän ei ole istunut päivääkään. Mies on ollut pakoreissulla.

Niinpä Romanian viranomaiset laativat miehestä eurooppalaisen pidätysmääräyksen. Hänen tekemänsä rikos vastaa Suomen lainsäädännön mukaan törkeää varkautta.

Mies jäi Tanskassa ja Hollannissa kiinni vuonna 2017, mutta kummankin maan viranomaiset päättivät, ettei miestä voida luovuttaa Romaniaan maan huonojen vankilaolosuhteiden takia. Mies poistettiin kummastakin maasta.

Oman ilmoituksensa mukaan romanialaismies saapui Suomeen vuonna 2018. Miehellä ei ole perhettä, työpaikkaa eikä vakituista asuntoa. Hän jäi omaisuusrikoksen yrityksestä kiinni, ja hänet passitettiin tutkintavankeuteen viime vuoden syksyllä.

Mies tuomittiin 70 päivän ehdolliseen vankeuteen. Tutkintavankeuden päätteeksi mies otettiin säilöön eurooppalaisen pidätysmääräyksen takia. Romaniassa oltiin jo siinä toivossa, että mies saataisiin vihdoin kotimaahansa suorittamaan neljän vuoden vankeusrangaistustaan.

Koska miehestä oli tehty eurooppalainen pidätysmääräys, oikeuden piti päättää siitä, voidaanko hänet luovuttaa Suomesta toiseen EU-valtioon, eli tässä tapauksessa Romaniaan. Miehen luovuttamista toiseen valtioon esitti syyttäjä.

Mies vastusti luovuttamistaan.

Mies oli sitä mieltä, että hän joutuisi oleskelemaan Romaniassa vankilaolosuhteissa, joissa loukattaisiin hänen ihmisarvoaan. Miehen mielestä hänen olonsa olisivat myös epäinhimilliset. Mies väitti, että hänen henkilökohtaiseen käyttöön varattu sellitila olisi liian pieni, eikä se vastaisi Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen (EIT) vaatimuksia.

EIT ja Euroopan neuvoston kidutuksen vastainen komitea ovat kiinnittäneet toistuvasti huomiota Romanian vankilaolosuhteiden ongelmiin.

Suomen viranomaiset pyysivät Romanialta selvityksen miehen mahdollisista vankeusolosuhteista. Selvityksen jälkeen syyttäjä oli sitä mieltä, ettei miehen luovuttamiselle olisi ollut esteitä. Helsingin käräjäoikeus oli toista mieltä, eikä se suostunut miehen luovuttamiseen.

Romaniasta saadun selvityksen mukaan mies olisi kärsinyt rangaistuksensa kolmessa eri vankilassa. Mies olisi viettänyt kolme ensimmäistä viikkoa Rahova Bucarestin vankilassa, jossa hänelle olisi taattu kolmen neliömetrin minimivaatimukset täyttävä huone. Kyseisessä vankilassa ollaan niin sanotusti ”karanteenivaiheessa”, jossa vanki käy vankeusaikaisen ohjelmansa läpi. Tästä käräjäoikeudella ei ollut huomauttamista.

Karanteenivaiheen jälkeen mies olisi siirtynyt Galatin vankilaan, jossa hän olisi viettänyt vankeusajastaan ainakin 20 prosenttia. Galatin vankilasta vakuutettiin, että miehen sellissä olisi muun muassa riittävästi tilaa, lämmitys, luonnonvalo ja tuuletus. Käräjäoikeuden mielestä Romaniasta saatujen tietojen perusteella ei voitu suoraan päätellä ”selvää ihmisoikeusloukkausta”.

Käräjäoikeus suhtautui saamaansa selvitykseen kuitenkin kriittisesti. Käräjäoikeus viittasi esimerkiksi Euroopan neuvoston kidutuksen vastaisen komitean laatimaan raporttiin viime vuodelta.

– Nämä tiedot viittaavat siihen tai vähintäänkin herättävät vakavan huolen siitä, etteivät olosuhteet Galatin vankilassa ole asianmukaiset, käräjäoikeus totesi.

Loppuajan, eli suurimman osan vankeudestaan mies olisi viettänyt Brailan vankilassa, jossa hänen sellitila olisi jäänyt alle 2 neliömetriin. Kyseisessä vankilassa sellien ovet kiinni vain öisin ja vangeilla on ”hyvät mahdollisuudet” käydä muun muassa kuntosalilla, kirkossa ja luokkahuoneessa.

Käräjäoikeuden mielestä ongelmaksi muodostui Brailan pieni sellitila.

– Vaikka selvityksen mukaan sellin ovet olisivat kiinni lähtökohtaisesti vain öisin, ei säilyttäminen näin pienissä tiloissa voida katsoa olevan vähäistä, satunnaista ja tilapäistä.

– Näin ollen käräjäoikeus katsoo, että vankilaolosuhteet eivät vastaa vankilaolosuhteille asetettuja vähimmäisvaatimuksia, käräjäoikeus totesi.

Käräjäoikeuden mielestä vaarana oli siis, että miehen ihmisarvoa loukattaisiin romanialaisessa vankilassa, minkä takia häntä ei voida Romaniaan luovuttaa.

Mies pysyy yhä säilössä Kuopion vankilassa, kunnes ratkaisu jää lainvoimaiseksi tai korkein oikeus päättää toisin. Syyttäjä on hakenut korkeimmalta oikeudelta valituslupaa.

Mikäli käräjäoikeuden keskiviikkona antama päätös jää lainvoimaiseksi, viranomaiset todennäköisesti poistavat miehen Suomesta ulkomaalaislain perusteella, ja hänen matkansa jatkuisi mahdollisesti muihin EU-maihin. Mutta ei todennäköisesti ainakaan romanialaiseen vankilaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?