Yle: 19-vuotias nuorukainen tekeytyi netissä ”Emmaksi” – lukuisat lemmenkipeät suomalaismiehet menettivät kymmeniä tuhansia euroja - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Yle: 19-vuotias nuorukainen tekeytyi netissä ”Emmaksi” – lukuisat lemmenkipeät suomalaismiehet menettivät kymmeniä tuhansia euroja

Suomen rikoshistorian suurimpiin kuuluvassa romanssihuijauksessa rahat houkuteltiin chattiviesteillä, Ylen Spotlight kertoo.

19-vuotias nuorukainen esiintyi naisena ja huijasi hyväuskoisia miehiä. Kuvituskuva.­

14.2.2020 16:10

Ainakin 15 netistä kumppania etsinyttä suomalaismiestä joutui teini-ikäisen huijarin uhriksi Suomen rikoshistorian suurimpiin kuuluvassa romanssihuijauksessa. Uhrien kokonaismäärää ei tiedetä, sillä kaikki eivät todennäköisesti ole tehneet rikosilmoitusta.

19-vuotias turkulaismies etsi hyväuskoisia suomalaismiehiä pääasiassa Facebookissa naisena esiintymällä. Uhrit olivat 30–70-vuotiaita suomalaismiehiä.

Romanssihuijarista kertoo maanantaina esitettävä Ylen Spotlight-ajankohtaisohjelma poliisin esitutkintamateriaalin perusteella.

Huijarilla oli aikaisempaa rikollista taustaa, kuten myymälävarkauksia ja kannabiksen hallussapitorikoksia, sekä puolen vuoden ehdollinen tuomio pahoinpitelystä.

Chat-huijauksiin mies kertoi päätyneensä sen jälkeen, kun vanhemmat heittivät tämän ulos kodista ja rahat kävivät vähiin.

– Jollain piti itsensä elättää. Aloin tsättäillä miesten kanssa. Se oli hauskaa. Miehiä oli helppo huijata. Oli vaikea lopettaa, kun rahaa alkoi tulla, mies kertoi poliisikuulustelussa.

Huijarin toiminta oli psykologisesti harkittua. Ensin mies esitti ystäväpyynnön Facebookissa, minne hän oli luonut yhden valeprofiilin Emma-nimellä. Sen jälkeen hän alkoi pommittaa uhria flirttailevilla ja seksiä tihkuvilla viesteillä.

Kun uhri kiinnostui, ”Emma” eteni keskustelussa intiimille alueelle ja ehdotti seurustelun aloittamista.

Spotlight esittelee tapauksen, jossa varsinainen hujaus alkoi, kun Emma-nimisenä opiskelijatyttönä esiintynyt 19-vuotias ehdotti vierailua miehen luona. Bussilipun ostaminen ei ottanut onnistuakseen, mikä oli osa tarkoin harkittua juonta.

Huijari halusi luoda pelon sovitun vierailun peruuntumisesta. Tämä pehmitti uhrin lähettämään pankkitunnukset huijarille. Salasanat ja käyttäjätunnukset vaihtoivat omistajaa kohta kuten myös kaksivaiheisen tunnistuksen numerosarjat. Uhri lähetti kaksi avainlukua, nekään eivät riittäneet. Juoneen kuului saada haltuun mahdollisimman paljon avainlukuja.

– Palvelu heitti ulos, kirjautuminen epäonnistui, sivut tökkivät, akkua piti ladata ja muuta diipadaapaa, uhri kertoi poliisikuulusteluissa.

Tosiasiassa huijari oli samaan aikaan kirjautunut uhrinsa pankkitilille. Hän pelasi aikaa chattailemalla hempeitä uhrinsa kanssa ja pyysi yhä uusia avainlukuja, koska netti kuulemma tökki. Lopulta hän pyysi uhria lähettämään valokuvan avainlukulistastaan.

Poliisikuulusteluissa uhri kertoi vasta aamulla havahtuneensa siihen, että oli antanut tunteiden viedä. Hänen nimiinsä oli otettu kaksi pikalainaa.

Lopulta poliisi pääsi huijarin jäljille ja antoi tästä etsintäkuulutuksen. Syksyllä 2018 hän jäi kiinni valvontakameran kuvan perustella. Hän sai kahden vuoden ehdottoman vankeusrangaistuksen ja tuomittiin maksamaan huijaamansa rahat takaisin sekä vahingonkorvaukset.

Suurimmat yksittäiset huijaukset yhdeltä uhrilta olivat 8 000 euroa. Huijausten kokonaissummaa ei tarkasti tiedetä, sillä osa uhreista on todennäköisesti kärsinyt tappiot hiljaa. Ilmitulleiden tapausten perusteella huijausten kokonaissumma on kymmeniätuhansia euroja.

Romanssihuijauksen kohteeksi joutuneita miehiä yhdistää yleensä yksi asia: virtuaalisuhteisiin on ryhdytty nuorten ja kuvankauniiden naishahmojen kanssa.

Romanssihuijauksia tutkinut tietokirjailija ja opettaja Riku Salmivuori kertoi viime vuonna Ilta-Sanomille, että huijatut miesuhrit ovat yleensä antautuneet viettiensä vietäväksi.

– Miehen huijaustarina alkaa tavallisesti siitä, ettei oma parisuhde tyydytä ja netistä lähdetään hakemaan vipinää kumppanin selän takana. Päällisin puolin onnellinen avioliitto on voinut kestää parikin vuosikymmentä, kun sitten käy näin.

Yle Fem esittää dokumentin Romansbedrägeriet - en unik finländsk brottshärva maanantaina 17.2. kello 20.25.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?