Hovioikeus: Sunny Car Centerin toimitusjohtaja Markku Ritaluoman maksettava konkurssipesälle 6,2 miljoonaa euroa korvauksia - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Hovioikeus: Sunny Car Centerin toimitusjohtaja Markku Ritaluoman maksettava konkurssipesälle 6,2 miljoonaa euroa korvauksia

Kuvituskuva
Julkaistu: 14.2. 15:05, Päivitetty 14.2. 16:16

Sunny Car Centeristä piti tulla suuri autokauppakeskus.

Turun hovioikeus on määrännyt Sunny Car Centerin toimitusjohtajana toimineen Markku Ritaluoman maksamaan surullisenkuuluisan autokauppahankkeen konkurssipesälle 6,2 miljoonan euron korvaukset. Hovioikeus piti käräjäoikeuden päätöksen muuten voimassa, mutta sovitteli yhtiön hallituksessa Hämeenlinnan kaupunkia edustaneen Iisakki Kiemungin korvausvelvollisuuden 150 000 euroon.

Hämeenlinnaan kaavaillusta Sunny Car Centeristä piti tulla yksi Euroopan suurimmista autokauppakeskuksista. Syyskuussa 2015 hankeyhtiö asetettiin konkurssiin ja useat yhtiön velkojat jäivät ilman rahojaan. Rahaa katosi ylivelkaisesta yhtiöstä ulkomaille miljoonia. Edes hovioikeudessa ei saatu täyttä selvyyttä siitä, miksi näin kävi.

Hankkeen veturina toiminut liikemies Ritaluoma oli mielestään toiminut riittävän huolellisesti maksaessaan konsultti- ja vakuusmaksuja ulkomaisille sijoittajaehdokkaille tai sellaisina esiintyneille. Hovioikeuden mukaan Ritaluoma rikkoi osakeyhtiölain määräyksiä siirrellessään varoja epämääräisille tahoille pitkin maailmaa.

– Kokonaisuutena arvioiden Ritaluoman ja SCC:n rahoitusjärjestelyt on toteutettu ilman etukäteistä selvitystyötä. Menettely on ollut erittäin riskialtista ja vastuutonta. Vakuuksia ei ole vaadittu, vaan varoja on luovutettu epämääräisille tahoille ilman mitään saamisten turvaa, hovioikeus perusteli ratkaisuaan.

Lähetti rahaa vielä varoituksen jälkeenkin

Ritaluoma lähetti oikeuden mukaan rahaa ulkomaille vielä senkin jälkeen, kun oli saanut poliisilta varoituksen. Viimeisimpien tietojen mukaan Yhdysvalloissa oleskeleva Ritaluoma kertoi joutuneensa useiden taitavien kansainvälisten huijausten kohteeksi. Tästä ei tullut kuitenkaan hovioikeudessa selvyyttä.

– Asiassa ei ole selvitetty, että Ritaluoma ja SCC olisivat joutuneet petoksen tai muun huijauksen uhriksi. Mikäli huijaus olisi tapahtunut, se ei kuitenkaan poistaisi Ritaluoman vastuuta ottaen huomioon hänen vastuuttoman toimintansa asiassa.

Oikeus katsoi näin, että Ritaluoma oli aiheuttanut konkurssipesälle ja sitä kautta velkojille vahingon ainakin törkeästä huolimattomuudesta.

Hovioikeuden merkittävin muutos käräjäoikeuden tuomioon on, että Iisakki Kiemungin korvaukset alenivat. Käräjäoikeus katsoi, että Kiemunki oli hallituksen jäsenenä vastuussa noin viiden miljoonan euron vahingoista. Hänen osuuttaan kuitenkin soviteltiin, ja käräjäoikeus velvoitti hänet osallistumaan korvauksiin 350 000 euron edestä. Oikeus otti huomioon sen, että Kiemungin hallitustyöskentely oli vaikeaa ja että hänen oli hallituksen jäsenenä lähes mahdoton valvoa Ritaluoman tekemisiä.

Nyt tuosta korvaussummasta suli pois 200 000 euroa.

Lisää aiheesta

Tuoreimmat osastosta