Sosiaaliturvaa yritetään rukata nykyistä selkeämmäksi ja toimivammaksi – jättiuudistuksen valmistelu alkaa - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Sosiaaliturvaa yritetään rukata nykyistä selkeämmäksi ja toimivammaksi – jättiuudistuksen valmistelu alkaa

Sosiaaliturvaa yritetään rukata nykyistä selkeämmäksi. Asiakas asioi eteläisen Helsingin sosiaalivirastossa joulukuussa.

Sosiaaliturvaa yritetään rukata nykyistä selkeämmäksi. Asiakas asioi eteläisen Helsingin sosiaalivirastossa joulukuussa.

Julkaistu: 14.2. 13:37

Sosiaali- ja terveysministeri Pekonen: Suomalaisten sosiaaliturvaa parannetaan pienin askelin.

Suomalaisten sosiaaliturvasta pyritään tekemään nykyistä etuusviidakkoa selkeämpi ja toimivampi järjestelmä, joka mahdollistaa myös työnteon ja sosiaaliturvan yhteensovittamisen. Suuri sosiaaliturvauudistus toteutetaan vaiheittain kahden vaalikauden aikana.

Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas) kertoi uudistuksesta tiedotustilaisuudessa perjantaina.

Uudistuksen valmistelee laaja-alainen parlamentaarinen komitea, jonka toimikausi kestää kevääseen 2027 saakka. Komiteaan tulee edustaja paitsi kaikista eduskuntapuolueista, myös muun muassa työmarkkinajärjestöistä, Kelasta, Työterveyslaitoksesta ja Suomen nuorisoalan kattojärjestö Allianssista.

Sosiaaliturvakomitea on määrä asettaa maaliskuun puolivälissä. Esimerkiksi kokoomus julkisti perjantaina oman edustajansa, joka on kansanedustaja Juhana Vartiainen.

– Tarkoitus ei ole toimia niin, että tehtäisiin kaksi vaalikautta isoa uudistusta, joka sitten yhtäkkiä toimeenpannaan. Tarkoitus on, että aina, kun komitea löytää hyviä ratkaisuja joihinkin ongelmiin, niitä myös viedään heti eteenpäin eli pienin askelin parannetaan suomalaista sosiaaliturvaa, Pekonen kuvaili.

Hallituksen toive on Pekosen mukaan, että komiteasta saadaan esimerkiksi työn vastaanottamista helpottavia keinoja voimaan jo tällä vaalikaudella.

Uudistuksen kohteena on työikäisten sosiaaliturva kokonaisuutena mukaan lukien asumisen tuet ja toimeentulotuki. Komitea ei käsittele vanhuuseläkkeitä.

Pekosen mukaan yli vaalikausien toimivien komiteoiden palauttamisen tarve on ymmärretty, kun isot uudistukset ovat kerta toisensa jälkeen kaatuneet. Hän painotti myös, ettei uudistuksella tavoitella säästöjä.

Yhteistä ymmärrystä haetaan

Sosiaaliturvakomitean puheenjohtajaksi on kutsuttu sosiaalipolitiikan tutkimusprofessori ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ohjelmajohtaja Pasi Moisio. Hänen mielestään komitean ensimmäinen tehtävä on löytää riittävä poliittinen yhteisymmärrys sosiaaliturvan nykytilasta ja ongelmista, jotka uudistuksella pyritään ratkaisemaan.

– Erityisesti eduskuntapuolueiden kesken on päästävä yhteisymmärrykseen, Moisio painotti.

Puolueissa on näkemyseroja esimerkiksi perustulosta. Vasemmistoliitto ja vihreät kannattavat vastikkeetonta perustuloa, mutta muut haluavat enemmän tai vähemmän vastikkeellisuutta.

Pekonen myöntää, että erilaisia näkemyksiä on, mutta hän luottaa komitean kykyyn löytää vaihtoehtoja.

– Perustulo on yksi mahdollisuus, mutta muitakin on, ministeri sanoi.

Komitea saa perustulokokeilun lopulliset tulokset käyttöönsä keväämmällä.

Sosiaaliturvaa yritettiin viimeksi uudistaa noin vuosikymmen sitten Sata-komiteassa, jonka laihaksi jääneestä lopputuloksesta poimittiin vain pieniä muutoksia järjestelmään.

Moision mukaan Sata-komitean yksi ongelma oli kiire rutistaa koko uudistus yhdellä vaalikaudella kasaan. Hän oli Sata-komitean sihteeri.

Lisää aiheesta

Tuoreimmat osastosta