Dennis-myrskyyn liittyvä rajuilma pyyhkii Suomen yli – huomenna jo tuuli voimistuu: ”Mutta se ei ole vielä mitään verrattuna tulevaan” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Dennis-myrskyyn liittyvä rajuilma pyyhkii Suomen yli – huomenna jo tuuli voimistuu: ”Mutta se ei ole vielä mitään verrattuna tulevaan”

Julkaistu: 14.2. 13:00

Meteorologi Ilkka Alanko kertoo IS:lle, että sunnuntaina ankariin myrskytuuliin on syytä varautua kaikilla merialueilla.

Viikonlopun sää johdattelee koululaiset talviloman viettoon räiskyvissä merkeissä, ennustaa sääpalveluyritys Foreca. Lauantaina maata kurittavat runsaat vesisateet ja lumipyryt, jotka huipentuvat sunnuntaina rellestävään myrskyyn.

Voimakkaan lauhtumisen myötä lämpötila voi kivuta paikoin jopa 6-8 asteeseen.

– Etelään ei ole odotettavissa hankia, vettä tulee ajoittain kaatamalla. Kolmen päivän aikana lauantaista maanantaihin maan etelä- ja keskiosassa voi sataa vettä 15–30 mm, eniten lounaassa, meteorologi Anna Latvala ennustaa Forecan blogissa.

Latvalan mukaan Etelä- ja Keski-Lapissa lunta on odotettavissa paikoin 15-20 senttimetriä. Pohjois-Lapissa kerros jää kymmenen senttimetrin tuntumaan.

Perjantai-illaksi Latvala povaa pakkasta koko maahan, ja autoilijoiden on syytä varautua liukkaisiin teihin varsinkin maan länsiosissa.

Lauantaina sateet alkavat Latvalan mukaan lännessä lumena, jota seuraavat räntä ja vesi. Etelässä sateet voivat alkaa lumisina, mutta muuttuvat pian vetisiksi.

– Idässä tulee lunta ja räntää, pohjoisessa enimmäkseen lunta. Tuuli voimistuu jo vähän, mutta se ei ole vielä mitään verrattuna tulevaan sunnuntaihin.

Sunnuntain rajuilma kytkeytyy Forecan mukaan läntisessä Euroopassa riehuvaan Dennis-myrskyyn ja laajaan matalapaineeseen. Rajuilman aikana joissakin osissa maata saattaa esiintyä jopa sähkökatkoja.

Forecan päivystävä meteorologi Ilkka Alanko kertoo IS:lle, että ankariin myrskytuuliin on syytä varautua kaikilla merialueilla.

– Puhutaan ainakin 21/ms tuulennopeuksista. Puuskissa varmaankin yli 25m/s, Alanko kertoo.

Kovimmat tuulenpuuskat sijoittuvat meteorologin mukaan maan etelä- ja keskiosiin. Koko maan tasolla myrsky on Forecan tämänhetkisten ennusteiden mukaan voimakkaimmillaan sunnuntain ja maanantain vastaisena yönä.

Maanantaiaamuna kovimmat tuulet painottuvat maan itäisiin osiin.

Lisää aiheesta

Tuoreimmat osastosta