Paloittelusurman oudot taustat: Syytetyn naisen jäljille päästiin vasta kuukausien päästä – 74 000 euron perintörahat hupenivat kuin tuhka tuuleen - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Paloittelusurman oudot taustat: Syytetyn naisen jäljille päästiin vasta kuukausien päästä – 74 000 euron perintörahat hupenivat kuin tuhka tuuleen

Pohjois-Savon käräjäoikeudessa luettiin torstaina syyte 43-vuotiaalle naiselle, jonka epäillään surmanneen miehen, paloitelleen ruumiin ja hävittäneen sen polttamalla.

Pohjois-Savon käräjäoikeudessa luettiin torstaina syyte 43-vuotiaalle naiselle, jonka epäillään surmanneen miehen, paloitelleen ruumiin ja hävittäneen sen polttamalla.

Julkaistu: 13.2. 17:25

Poliisi pääsi taposta syytetyn naisen jäljille vasta seitsemän kuukautta surman jälkeen.

Varkaudessa huhtikuussa 2018 kadonneen 61-vuotiaan miehen ruumista tai sen jäänteitä ei ole vieläkään löydetty. Pohjois-Savon käräjäoikeudessa luettiin torstaina syyte 43-vuotiaalle naiselle, jonka epäillään surmanneen miehen, paloitelleen ruumiin ja hävittäneen sen polttamalla.

Nainen oli uhrin seurustelukumppani. Aiemmin he olivat myös asuneet yhdessä.

Pääsyyte koskee tappoa. Tapahtumien kulussa on kuitenkin siinä määrin epäselvyyksiä ja kiistanalaisia seikkoja, että syyttäjä esitti myös poikkeuksellisen suuren valikoiman vaihtoehtoisia syytteitä: tappo hätävarjelun liioitteluna tai sitten törkeä pahoinpitely, pahoinpitely tai heitteillepano yhdistettynä törkeään kuolemantuottamukseen, pahoinpitelyrikokset mahdollisesti hätävarjelun liioitteluna.

Lisäksi syyttäjä vaatii rangaistusta hautarauhan rikkomisesta, törkeästä varkaudesta, rekisterimerkintärikoksesta ja huumausainerikoksesta.

Poliisi otti epäillyn naisen kiinni vasta yli seitsemän kuukautta henkirikoksen oletetun tekoajan jälkeen. Esitutkinnassa paljastui useita erikoisia piirteitä epäillyn henkirikoksen taustalta.

Uhri oli esimerkiksi vain vähän ennen kuolemaansa nostanut pankista käteisellä 74 000 euron perintörahat, jotka olivat huvenneet nopeaa tahtia niin, että jäljellä oli enää 7 500 euroa. Naista ei kuitenkaan syytetä etukäteen suunnitellusta teosta, vaan riidan yhteydessä tehdystä taposta.

Järjestelmällinen vainajan omaisuuden anastaminen olisi syytteen mukaan alkanut vasta kuoleman jälkeen.

Nainen itse kiistää syytteen taposta. Hän katsoo toimineensa hätävarjelutilanteessa, kun mies uhkasi häntä veitsellä. Hän kiistää myös vieneensä perintörahoista mitään.

Syyttäjän haastehakemuksen mukaan nainen oli ennen henkirikosta tehnyt useita rikosilmoituksia uhrista. Hän väitti miehen pahoinpidelleen häntä, mutta yksikään ilmoituksista ei johtanut syytteeseen. Näyttöä väitetyistä pahoinpitelyistä ei ollut.

Uhri nosti syyttäjän mukaan pankissa 19. tammikuuta 2018 käteisenä saamansa perinnön, jonka suuruus oli 74 000 euroa. Nainen oli mukana.

Mies nähtiin viimeksi elävänä illalla 6. huhtikuuta 2018. Hän maksoi taksin ravintola Lännentiestä kotiinsa, jonne hän syyttäjän mukaan meni syytetyn naisen kanssa.

Henkirikos tapahtui syytteen mukaan samana yönä. Ruumis on jäänyt kateisiin, mutta syyttäjän näkemyksen mukaan nainen löi uhria veitsellä kaulaan ja poistui asunnosta jättäen uhrin virumaan lattialle. Kun nainen seuraavana päivänä palasi asunnolle, uhri oli kuollut.

Kuoleman jälkeen nainen hävitti ruumiin. Hän osti syyttäjän mukaan mm. jätesäkkejä, retkikirveen, sahoja, suojapeitteen, kaksi matkalaukkua, moottoriöljyä, kulmahiomakoneen, työkäsineitä, pesuaineita, ajoramppiparin, puukkosahan teriä, pistosahan teriä, työkaluja ja kestopeitteitä.

Syyttäjä pitää mahdollisena, että nainen paloitteli ruumiin vainajan asunnossa, siirsi sen pakettiautoon ja etsi piilotuspaikkaa Kuhmosta. Lunta oli kuitenkin liikaa ja maa jäässä. Syyttäjä epäilee, että nainen palasi siksi Varkauteen ja poltti ruumiinosat pihalla tynnyrissä pala kerrallaan.

Nainen myöntää syytteen hautarauhan rikkomisesta. Kirjallisessa vastauksessaan hän selittää, että pyrkimyksenä oli täyttää miehen elinaikanaan esittämä toive.

Kuoleman jälkeen nainen siirsi syyttäjän mukaan omiin nimiinsä vainajan Fiat-auton ja Harley-Davidson -moottoripyörän. Hänen epäillään siirtäneen uhrin tililtä omalleen 2 100 euroa ja ottaneen kaiken muun irtaimen omaisuuden kuten työkalut, puhelimet, tabletit ja huonekalut. Lisäksi hänen epäillään ottaneen jäljelle jääneet perintörahat.

Syyttäjän mukaan nainen siivosi ja tyhjensi asunnon. Hän teki miehestä muuttoilmoituksen 30. huhtikuuta 2018, irtisanoi asunnon tekstiviestillä ja palautti avaimet. Nainen kertoi uhrin lähteneen ja kadonneen omasta halustaan.

Miehestä tehtiin katoamisilmoitus. Marraskuussa 2018 poliisi tiedotti etsivänsä häntä. Juttu muuttui henkirikostutkinnaksi. Uhrin kanssa seurustellut nainen otettiin kiinni ja vangittiin 19. marraskuuta 2018.

Nainen kiistää anastaneensa uhrilta mitään ja sanoo vastauksessaan, että he elivät yhteistaloudessa, ja hän huolehti molempien menoista. Perintörahojen viemisen nainen kiistää. Haastehakemuksen mukaan niitä oli jäljellä enää 7 500 euroa, jotka mies oli piilottanut kotiinsa.

Rahojen hupenemista puolustus on IS:n tietojen mukaan selittänyt muun muassa pariskunnan maaliskuussa 2018 tekemällä Yhdysvaltain-matkalla, joka kesti haastehakemuksen mukaan kaksi ja puoli viikkoa. Mies joutui reissun aikana pidätetyksi ja 10 000 euroa kului pelkästään takuisiin, jotka hän joutui maksamaan vapautuakseen.

Nainen kiistää myös huumausainerikossyytteen. Löydetty noin 8 grammaa metamfetamiinia ei naisen mukaan kuulunut hänelle.

Tuoreimmat osastosta