Lumi menehtyi Aurinkorannikolla – isä ja veli lähtivät ottamaan selvää nuoren naisen viimeisistä hetkistä: ”Se sanoi, että se pelkää” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Lumi menehtyi Aurinkorannikolla – isä ja veli lähtivät ottamaan selvää nuoren naisen viimeisistä hetkistä: ”Se sanoi, että se pelkää”

Lumi menehtyi kesällä 2018 Espanjan Aurinkorannikolla.

Lumi menehtyi kesällä 2018 Espanjan Aurinkorannikolla.

Julkaistu: 13.2. 7:31, Päivitetty 13.2. 9:20

Suomalainen Lumi menehtyi yliannostukseen Fuengirolassa. Isä ja veli lähtivät Kuolema auringossa -dokumentissa paikan päälle selvittämään, mitä tapahtui.

”Fugessa on vaan liian helppo olla sekaisin”, räpätään Kuolema auringossa -dokumentin lopputekstien aikana.

Fugessa eli Espanjan Aurinkorannikolla sijaitsevassa Fuengirolassa on suomalaisia nuoria, jotka asuvat kadulla ja käyttävät päihteitä. Osa on alun perin tullut Aurinkorannikolle työskentelemään puhelinmarkkinointifirmoissa.

Yksi näistä nuorista oli Lumi, joka menehtyi kesällä 2018 Fuengirolassa epäselvissä olosuhteissa. Virallinen kuolinsyy oli metadonin yliannostus.

Marja Kurikan dokumentti seuraa Lumin isää Petriä ja velipuolta Tuomasta Fuengirolaan.

Heidän tarkoituksenaan on selvittää, kuinka Lumi eli viimeiset vuotensa ja kuinka hän kuoli. Matka on osa surutyötä. Kenties tieto helpottaisi tuskaa.

Suomalaisten nuorten kuolemat Espanjassa ovat olleet tasaisessa kasvussa. Fuengirolassa Petri ja Tuomas tapaavat muita asunnottomia suomalaisia, joilta he saavat kuulla monesta muustakin menehtyneestä suomalaisesta.

Lumin viimeiseksi jäänyt asuinpaikka oli vallatussa talossa, jossa asui muitakin suomalaisia. Näkymä sotkuisessa ja rapistuneessa talossa on varsin karu. Velipuoli Tuomas on näkemästään kuitenkin jokseenkin helpottunut, sillä hän oli odottanut jotakin vielä pahempaa.

Vuosien varrella Lumilla oli paljon ongelmia. Hänet huostaanotettiin nuorena. Isä kertoo, että siitä alkoi varsinainen helvetti. Tyttö karkaili, ja hänet löydettiin milloin mistäkin.

Lumin tultua täysi-ikäiseksi oli toiveita muutoksesta parempaan. Lumi kertoi isälleen lähtevänsä matkailualan työharjoitteluun Espanjaan.

Oikeasti hän lähti puhelinmyyntityöhön. Työsopimuksen pikku­printti pääsi yllättämään: ilman myyntiä ei ollut tuloja. Asunto lähti alta.

Isä ja veli tapaavat Lumin Espanjassa tunteneita ihmisiä. Nämä kertovat, että nuori nainen eli väkivaltaisessa suhteessa. Kuvat mustelmaisista kasvoista tukevat kertomuksia.

Viimeisen kerran Lumi lähti Espanjaan, koska hänen oli todistettava oikeudenkäynnissä. Läheiset pyysivät, ettei Lumi lähtisi.

Lumin tuhkat lähetettiin Suomeen kopiopaperilaatikossa.

Lumin tuhkat lähetettiin Suomeen kopiopaperilaatikossa.

– Kyllä se sanoi, että sitä pelottaa se meno Espanjassa. Se sanoi mulle, että se pelkää, että se kuolee siellä, Tuomas-veli kertoo dokumentissa.

Puolisisarukset olivat läheisiä. He olivat paljon yhteyksissä, ja Lumi kertoi veljelleen ongelmistaan varsin avoimesti. Tuomas kuvailee siskoaan kiltiksi ja hyväsydämiseksi.

Dokumentissa kuullaan ääninauhoja Lumin puheluista veljelleen ja isälleen. Lisäksi dokumenttia kuvittavat valokuvat ja lyhyet videot nuoresta naisesta.

Dokumenttiprojekti: Kuolema auringossa torstaina 13.2. TV1 klo 19.00. Dokumentissa esiintyvä Smiley on Ilta-Sanomien haastattelema Antti. Lue hänen tarinansa tästä linkistä.

Tuoreimmat osastosta