Tuomas kuvasi Ikaalisten keskusta-alueella juosseen suden vain metrien päästä: ”En ole noin läheltä ennen nähnyt” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Tuomas kuvasi Ikaalisten keskusta-alueella juosseen suden vain metrien päästä: ”En ole noin läheltä ennen nähnyt”

Julkaistu: 11.2. 21:17

Riista-aita ja liikenne häiritsivät suden Kolmostien ylitystä.

Ikaalisissa Kolmostien ja Patrakantien risteyksessä tavattiin tiistaipäivänä erikoinen vieras. Yksin liikkunut susi porhalsi tien laitaa pitkin aivan Ikaalisten keskustan tuntumassa. Alueella liikkuneet ihmiset ovat kuvanneet poikkeuksellisen hyvää videomateriaalia sudesta aivan lähietäisyydeltä.

Suurpedosta videon kuvannut Tuomas Anttila oli paikalla sattumalta.

– Olin lähdössä syömään kahdentoista aikaan, ja huomasin, että mitäs ihmettä, susi menee tuossa tiellä. Luulin ensin, että siellä oli koira juoksemassa, mutta sitten katsoin vähän tarkemmin. Puskaradiossa oli puhuttu, että alueella liikkuu susi, hän kertoo.

Anttila ei ollut kohtaamisesta moksiskaan, mutta mieleen tapaus kyllä jäi.

– En ole sutta noin läheltä ennen nähnyt, ja en kyllä varmaan tule koskaan enää näkemäänkään. Ihan hauskaa se oli, ei siinä mitään.

Ikaalisten-Jämijärven riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja Tuomo Kivimäki kertoo, että susi oli luultavasti tullut alueelle etelästä Sarkkilanjärven suunnalta. Ensimmäiset silminnäkijähavainnot tulivat puoli kahdentoista aikaan.

– Voisi sanoa, että susi meni Ikaalisten keskustan halki. Se kävi siinä Kolmostiellä ja yritti mennä ylitse, mutta riista-aita ja liikenne taisivat häiritä sitä. Se palasi etelään päin, mistä se oletettavasti oli tullutkin. Viimeisin tieto on, että se on keskustan alueelta poistunut.

Kivimäen mukaan videosta näkee, että susi on pienessä paniikissa käydessään kolmostiellä.

Susihavainnot eivät varsinaisesti ole Ikaalisten alueella harvinaisia, mutta sudet eivät yleensä tule näin lähelle asutusta.

– Kyllä niitä satunnaisia havaintoja on ollut. Viime vuoden loppupuolelta saakka on ollut useita yksittäisiä havaintoja hyvin lähellä taajama-alueen rajaa, mutta kun ei ole luntakaan ollut, niin kaikkia näköhavaintoja ei olla pystytty vahvistamaan, Kivimäki kertoo.

Kivimäki ei pidä yksittäisiä susia ihmisille vaarallisena.

– Susi on tietysti sellainen eläin, että se herättää kovastikin tunteita suuntaan jos toiseen. Niin kauan kuin kaikki havainnot pysyvät yksittäisinä ja satunnaisina, niistä ei ole vaaraa. Sekin susi, joka on tänään täällä liikkunut, ohitti useita ihmisiä ilman mitään ongelmia.

Sudet eivät ole ainoita suurpedoiksi luokiteltuja eläimiä, joita Ikaalisissa tavataan.

– Keskustan liepeillä on ollut monta vuotta havaintoja ilveksistä. Ne ovat aivan vaarattomia. Syy, minkä takia ne sinne tulevat on se, että kauriit ovat levittäytyneet aivan ihmisasutuksen keskelle. Ei myöskään ole montaa vuotta aikaa siitä, kun Ikaalisten taajaman eteläreunalla parhaina päivinä oli kolmekin havaintoa Kolmostien ylittävästä karhusta. Perinteiset suurpedot eivät ole täällä mitään outoja kulkijoita.

Lisää aiheesta