Lotta Hintsa perustelee päätöstään keskeyttää retki Broad Peakin huipulle: ”Kävimme läpi, että menetän varpaat, jos jatkan yrittämistä” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Lotta Hintsa perustelee päätöstään keskeyttää retki Broad Peakin huipulle: ”Kävimme läpi, että menetän varpaat, jos jatkan yrittämistä”

Lotta Hintsa on tällä tietoa ainoita naisia, jotka ovat talviolosuhteissa päässeet kyseisellä vuorella näin korkealle.

Retkikunta tavoitteli yli 8 000 metrissä olevaa vuoren huippua. Lotta Hintsa ylsi lopulta reilun 6 600 ja Donald Bowie 7 000 metrin korkeuteen.

10.2.2020 19:37

– Ehkä vähän hölmöydestä. Se oli niin iso haaste, että halusin päästä näkemään, mihin rahkeet riittävät. Ajattelin, että askel kerrallaan ja katsotaan mihin päädytään, perustelee vuorikiipeilijä ja entinen miss Suomi Lotta Hintsa päätöstään lähteä vaaroista huolimatta yrittämään talviolosuhteissa yli 8 000-metriselle Broad Peakille.

Hintsa joutui jättämään yrityksensä kesken, ja hänet evakuoitiin vuorelta lauantaina yhdessä valmentajansa, amerikkalaisen ammattilais­vuorikiipeilijän Donald Bowien kanssa.

Ilta-Sanomat tavoitti Hintsan puhelimitse Skardun kaupungista Pohjois-Pakistanista, jossa hän oli juuri päässyt lääkärin vastaanotolta.

Hän kuvailee kuntoaan hyväksi, mutta voimattomaksi.

Jo etukäteen oli tiedossa, että retki huipulla saattaisi vaatia veronsa.

– Muistan, että lähtiessä valmentajani kehotti varautumaan siihen, että jos huipulle yrittää, niin 50/50 mahdollisuus on sille, että lähtee sormia, varpaita tai nenä.

– Sääolosuhteet eivät antaneet helppoa nousua missään nimessä. Ja vielä puolikuntoisena olisi ollut vain typerää lähteä jatkamaan matkaa.

Tällä hetkellä hän odottaa lääkäriltä lupaa nousta lentokoneeseen ja palata Suomeen.

Hintsa kiistää kuitenkin olevansa pettynyt keskeyttämiseen. Hän on tällä tietoa ainoita naisia, jotka ovat talviolosuhteissa päässeet näin korkealle Karakorumin vuoristossa.

– Olen kuullut, että yksi nainen olisi mahdollisesti ollut korkeammalla toisella vuorella siinä lähistöllä. Mutta sanotaan, että yksi ainoista naisista, jos ei ainoa.

– Niin rankat olosuhteet siellä ovat ja sellainen väsytystaistelu, että kyllä jokainen askel mikä ylöspäin mentiin oli pieni erävoitto. Tiesin etukäteen, että mahdollisuudet huipulle ovat todella pienet. Se olisi vaatinut aika lailla pientä ihmettä, Hintsa sanoo.

Retkikunta tavoitteli yli 8 000 metrissä olevaa vuoren huippua, ja Hintsa ylsi lopulta reilun 6 600 ja Bowie 7 000 metrin korkeuteen.

Pakistanin armeijan helikopteri evakuoi Lotta Hintsan ja tämän keuhkokuumeen saaneen kiipeilykumppanin Donald Bowien sunnuntaina Baltoron jäätiköltä.

Sääolosuhteet eivät olleet retkikunnalle suotuisat. Jokainen kiipeilypäivä oli suunniteltava säätietojen perusteella erikseen.

– Huipun yläpuolella oli jonain päivänä tuullut 240 kilometriä tunnissa. Lämpötila oli 20–40 astetta pakkasta. Jos tuulta oli yli 60 km/h, niin ei ollut mahdollisuutta olla edes ulkona.

Lämmittelemään pääsi ruokailuteltan kerosiinilämmittimen viereen, mutta yöaikaan makuupussissa vartalo kylmeni entisestään.

– Päätös oli tehtävä sen välillä, hengitätkö sisään kerosiinin katkua vai kylmää pakkasilmaa.

Lähes saman tien retken alettua joulukuun puolivälissä koko retkikunta myös sairastui.

Hintsa itse kärsi lähes koko matkan ajan selkä- ja rintakivuista sekä yskästä. Seitsemän viikkoa nenä vuosi verta ja kuusi viikkoa olivat varpaat pitkälti tunnottomat.

Lääkäri on kuitenkin luvannut, että tunto palannee varpaisiin parin kuukauden kuluttua.

Hintsa kertoo joutuneensa myös tekemään kunnolla töitä, jotta paino säilyisi ennallaan ja voimia riittäisi kiipeämiseen.

– Kaikki ruoka on uppopaistettua ja kokit pitävät huolen siitä, että ruoissa on öljyä hirveästi. Mutta minun kokoiseni nainen tarvitsisi noissa olosuhteissa päivittäin jopa 4 000 kilokaloria.

Broad Peak kuvassa taka-alalla.

Lopulta Bowien kunto meni niin huonoksi, että hän päätyi keskeyttämään retken. Bowiella todettiinkin lopulta keuhkokuume.

Hintsa vietiin Broad Peak -vuorelta lopulta samalla Pakistanin armeijan helikopterilennolla.

– Kävimme siinä läpi, että kunto ei ole hirveän hyvä ja terveys pitäisi mennä edellä. Ja kaikella todennäköisyydellä menetän varpaat, jos jatkan yrittämistä. Tulin sitten siihen lopputulokseen, että voisin lähteä helikopterin kyytiin, Hintsa kertoo.

Retkikuntaan kuulunut Denis Urubko aikoo edelleen nousta Broad Peakille yksin, mikäli säät sen sallivat.

Hintsa ei ole vielä päättänyt, aikooko lähteä talviolosuhteissa kokeilemaan samalle huipulle kiipeämistä uudestaan jokin päivä.

– Haluaisin viettää yhden joulun kotona, mutta katsotaan sitten ensi kerralla.

Kesän varalle hän kertoo kuitenkin tehneensä jo kiipeilysuunnitelmia, mutta ei tahdo vielä puhua niistä.

– Ensi kesälle on haastava iso projekti tiedossa. Pistän nyt täysillä panokset seuraavaan kesään.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?