HS: Lutikka on lisääntynyt suomalaisten kodeissa räjähdysmäisesti – yksi petollinen tapa saa verenimijät leviämään - Kotimaa - Ilta-Sanomat

HS: Lutikka on lisääntynyt suomalaisten kodeissa räjähdysmäisesti – yksi petollinen tapa saa verenimijät leviämään

Sitkeä lutikka leviää herkästi ja on hankala hävitettävä.

10.2.2020 10:14

Viimeisen kymmenen vuoden aikana lutikoiden määrä Suomessa on kasvanut räjähdysmäisesti. Helsingin Sanomien mukaan suomalaiskoteihin tehtiin toissa vuonna 12 000–14 000 lutikkatorjuntakäyntiä, kun 13 vuotta sitten käyntejä oli vain kourallinen.

Salakavalasti kotiin pesiytyvä verenimijä on paitsi epämiellyttävä vieras myös hankala hävittää.

Perinteisesti lutikkaa on ajateltu ulkomailta matkalaukun mukana saapuvana tuliaisena, mutta nykyään tuholaisen voi napata vahingossa matkaansa kotimaassakin.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) varoitti perjantaina, että lutikat leviävät matkatavaroiden lisäksi erityisesti käytettyjen huonekalujen kautta.

Lutikkaongelmasta muodostuu taloyhtiössä helposti noidankehä, kun tuholaisten saastuttamat huonekalut löytävät roskalavalta uuden kodin toisessa asunnossa.

Lutikka piileskelee etenkin sängyn rakenteissa.­

– Sen jälkeen kun asukkaat ovat kantaneet sängyt lavalle, joku muu on käynyt hakemassa saastuneet sängyt käyttöönsä, Tuholaistorjuntayritys Rentokilin tekninen päällikkö Jouni Siltala kertoo HS:n haastattelussa.

  • Onko sinulla ikäviä kokemuksia lutikoista? Ota yhteyttä uutiset@iltasanomat.fi tai WhatsAppilla 0406609019

Seinäluteet eli lutikat ovat nykyään niin yleisiä, että Suomessakin elää oma lutikkakantansa. Lutikoiden yleistymisen pääsyy on se, että ihmiset liikkuvat, muuttavat ja matkustavat entistä enemmän.

Hyönteistutkija, Helsingin yliopiston metsätieteiden laitoksen dosentti Lena Huldén kertoi IS:lle vuonna 2018, että lutikat ovat äärettömän sitkeitä.

– Lutikka voi olla jopa pari sataa vuorokautta syömättä. Sitä ei saa tapettua esimerkiksi sillä, että talon jättää tyhjilleen, Huldén sanoo.

Lutikka on taitava piileskelijä, mutta yksi merkki verenimijästä on mustat pisteet.

Kun lutikka on imenyt verta, ensimmäinen piilopaikka löytyy sängyn rakenteista. Piilopaikkaan mennessään ne pulauttavat veriulosteen, joka näyttää mustalta pisteellä.

Tuholaistorjuja tarvitaankin lähes poikkeuksetta lutikan häätämiseen, sillä myrkyttäminen on vaativaa.

LUTIKKA

Seinälude eli lutikka (Cimex lectularius) on punaruskea, litteä noin 3–6 millimetrin pituinen lude.

Lutikka on nykyään lähes pelkästään ihmisen loinen, vaikka alun perin lutikan isäntäeläin oli lepakko.

Lutikka tulee öisin imemään verta ihmisestä tai muusta tasalämpöisestä eläimestä.

Päivisin loinen piileskelee asunnon erilaisissa raoissa ja koloissa, kuten sängyn rakenteissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?