Antti Häkkänen syyttää Maria Ohisaloa ennenäkemättömän härskistä pelistä poliittisessa virkanimityksessä: ”Luotiin jokin ihan omanlaisensa nimityskulttuuri”

Maria Ohisalo nimitti Kirsi Pimiän sisäministeriön kansliapäälliköksi ohi Supon päällikön. – Valittavan henkilön täytyisi olla jotenkin jo kärkikaartissa kyvykkyyden, johtamisosaamisen, alan tuntemuksen ja kokemuksen puolesta. Maailmankatsomuksellinen arvomaailma voi sitten toimia pienenä lisämausteena, Antti Häkkänen tylyttää.

9.2.2020 10:18

Kokoomuksen varapuheenjohtaja Antti Häkkänen kritisoi voimakkain sanakääntein sisäministeri Maria Ohisalon (vihr) ja koko hallituksen tapaa toimia sisäministeriön kansliapäällikön nimittämisessä. Hän näkee Ohisalon toimineen aiempia poliittisia virkanimityksiä härskimmällä tavalla.

– Nyt luotiin jokin ihan omanlaisensa nimityskulttuuri, josta tullaan varmasti näkemään lisää esimerkkejä tällaisilta puolueilta, joiden kannattajakunnassakaan ei ole välttämättä pitkän linjan kokenutta väkeä tehtävissä, Häkkänen tylyttää.

Häkkäsen mukaan yhdenvertaisuusvaltuutettu Kirsi Pimiän nimittämistä sisäministeriön kansliapäälliköksi ei täysin voi verrata aiempiin poliittisiin virkanimityksiin, joita kokoomuskin on ollut tekemässä.

– Valittavan henkilön täytyisi olla jotenkin jo kärkikaartissa kyvykkyyden, johtamisosaamisen, alan tuntemuksen ja kokemuksen puolesta. Maailmankatsomuksellinen arvomaailma voi sitten toimia pienenä lisämausteena.

Hän kuvaa asian olleen näin, kun ”suuret puolueet” ovat aiemmin tehneet poliittisia virkanimityksiä. Hän vääntää asiaa rautalangasta kuvitteellisella esimerkillä. Johtajana toimiva henkilö on ollut alallaan 30 vuotta ja kaikki ovat tienneet hänen olleen kallellaan demareihin. Hänet tiedetään ”osaavaksi ja päteväksi”, ja hänet demarit sitten nimittävät.

Antti Häkkänen sivaltaa sisäministeri Maria Ohisaloa sisäministeriön puheista kuuluvasta pehmentymisestä. –Olisi aika naiivia ja kansalaisten turvallisuuden kannalta vaarallista, jos sisäministeriö, alkaisi nyt yhtäkkiä miettiä, että kyllä tämä tästä sosiaalipalveluilla ratkeaa.

Pimiän valintaperusteita Häkkänen kuvaa ”oudoiksi”. Valintaa perusteltiin muiden muassa sillä, että ihmisoikeudet ovat tällä hallituskaudella sisäministeriön työssä keskiössä.

– Kommentit siitä, että kansliapäällikkönimityksellä halutaan nyt tuoda ihmisoikeudet sisäministeriön lainvalmisteluun, tuntuvat jopa ymmärtämättömiltä.

Ex-oikeusministeri sivaltaa perus- ja ihmisoikeuksien huomioimisen olleen kovan turvallisuuden lainvalmistelussa ja keinoissa jo vuosikymmeniä arkipäivää. Häkkänen painottaa, että valintaperusteena olisi pitänyt käyttää sitä, kuka on kyvykkäin ja kokenein johtamaan kovan sisäisen turvallisuuden toimialaa.

Pimiällä ei ollut lainkaan johtamiskokemusta sisäministeriöstä, Suojelupoliisin päälliköllä Antti Pelttarilla sitä on viljalti. Kokoomusta tietenkin sapettaa, että vihreätaustainen Pimiä nostettiin ohi kokoomustaustaisen Pelttarin.

– Kansalaiset pystyvät varmasti ihan aidosti katsomaan, että tämä on kaikkien hallituspuolueiden tekemä ratkaisu valtioneuvostossa. Varmasti keskustankin ministerit joutuvat vastaamaan, valittiinko varmasti kyvykkäin henkilö.

Häkkänen näkee tapahtuneessa luottamusta rapauttavia piirteitä.

– Viime kädessä sisäisen turvallisuuden kysymykset ovat sitä, että virkakunta on puolueettomasti ja tinkimättömästi suomalaisten puolella. Tätä on syytä vaalia.

Häkkästä häiritsee sisäministeriön muukin vihertyminen Ohisalon johdolla. Häkkäsen huomio on kiinnittynyt esimerkiksi puheenvuoroihin, joissa on nostettu esiin, että sisäministeriössä keskitytään nyt pehmeään turvallisuuteen ja ihmisoikeuksiin.

– Se on osa kokonaisturvallisuutta, mutta olisi aika naiivia ja kansalaisten turvallisuuden kannalta vaarallista, jos sisäministeriö, alkaisi nyt yhtäkkiä miettiä, että kyllä tämä tästä sosiaalipalveluilla ratkeaa. Sisäministeriöltä odotetaan kovan turvallisuuden keinoja, muilta ministeriöiltä muita.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?