Troolari upposi Itämeren hyiseen syliin vain minuuteissa – huikea pelastusoperaatio tallentui Rajaheko 200:n lämpökameravideolle - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Troolari upposi Itämeren hyiseen syliin vain minuuteissa – huikea pelastusoperaatio tallentui Rajaheko 200:n lämpökameravideolle

Kalastusaluksen seitsemän hengen miehistö ei ehtinyt edes pukea kunnolla päälle.

8.2.2020 13:22

Tragedian elementit olivat käsillä torstain ja perjantain välisenä yönä, jolloin venäläinen troolari sai suuren vuodon ja upposi. 21-metrinen kalastaja-alus painui pinnan alla vain kymmenien minuuttien päässä hätäkutsusta.

– Juuri sen verran, että miehistö ehti pukea pelastusliivit ja mennä pelastuslautalle, meripelastusjohtaja Janne Ryönänkoski kertoo.

– Siinä ei ehtinyt pukea kunnollisia vaatteita, vaan osa miehistöstä oli suhteellisen kevyessä vaatetuksessa pelastuslautassa.

Rajavartiolaitoksen pelastushelikopteri Rajaheko 200:n kuvaamassa lämpökameravideossa näkyy, miten aallokko heittelee pelastuslauttaa, josta miehistö oli jo evakuoitu. Evakuoinnin jälkeen merenkäynti käänsi lautan väärinpäin.

Lämpökameran videolta näkyy myös, miten virolaiskopteri laskeutui öljytankkerille ja tankkerin miehistön jäsenet kantavat paareilla olevaa ihmistä.

Kuvituskuva meripelastushelikopteri Super Pumasta suuronnettomuusharjoituksista. Myös tässä onnettomuudessa paikalle lensi Super Puma -kopteri.

Kova pohjoistuuli painoi pelastuslautan pohjalle kaksiasteista vettä, mutta onneksi Liberian lipun alla purjehtiva öljytankkeri oli lähellä ja kuuli hätäkutsun VHF-kanavalta.

20–30 minuutin päästä hätäkutsusta miehistön seitsemän jäsentä oli jo pelastettu lautalta öljytankkerin MOB- eli Man Over Board (mies yli laidan) -veneelle ja sen kautta tankkerille.

– Tunnissa kahdessa olisi voinut olla traagisemmat lopputulokset, Ryönänkoski toteaa.

Hypotermian vaara oli suuri. Vaikka myrskyn kriteerit eivät täyttyneet, aallokko vaikeutti pelastusta.

Tallinnan meripelastuskeskus vastaanotti hätäkutsun ja pyysi avukseen Rajavartiolaitoksen yksiköitä Suomen puolelta. Automaattinen satelliittipohjainen hätäkutsu Cospas-Sarsat-järjestelmästä oli tullut Suomeenkin.

Meripelastajien piti varautua pahimpaan: siihen, että miehistön jäseniä on etsittävä veden varasta.

Rajaheko 200 -kopterilla kesti hälytyksestä noin tunti päästä aluksen uppoamispaikalle. Helsinki-Vantaan lentokentältä lentomatkat ympäri Suomenlahtea sujuvat nopeasti, ja keskellä yötä eniten aikaa kuluu miehistön paikalle saamiseen.

Uppoamispaikalle tuli myös Porvoon merivartioaseman partiovene. Turussa oli toinen helikopteri lähtövalmiudessa. Vartiolaiva Turvan oli määrä tulla paikalle, mutta sen osalta tehtävä peruutettiin.

Lentäjien lisäksi kopterissa mukana oli pintapelastaja, ensihoitaja ja mekaanikko. Ensihoitajan potilasarvion mukaisesti kaksi pahiten loukkaantunutta lennätettiin Meilahden sairaalaan, ja loput viisi vietiin virolaiskopterilla Tallinnaan.

Suomeen tulleet kaksi Venäjän kansalaista ovat päässeet sairaalasta perjantaina, Ryönänkoski kertoo.

Ryönänkosken mukaan on hyvin harvinaista, että ammattilaiskäytössä oleva alus uppoaa.

– Ei tällaista tapahdu edes joka vuosi. Ja poikkeuksellista on myös, että miehistöä oli seitsemän. Silloin tällöin huviveneitä uppoaa rannan lähistöllä.

Tapahtumapaikka oli 20 kilometriä Viron rannikolta. Etäisyyttä Helsinkiin ja Tallinnaan oli jotakuinkin saman verran.

– Tiukka ja vaikea paikka. Yksinään eivät olisi kyllä pärjänneet, Ryönänkoski toteaa.

– Vaikka tehtävällä oli kahden maan meripelastusyksiköitä ja ilma-aluksia sekä yksi tankkeri, yhteistyö toimi äärimmäisen hyvin ja lopputulos oli paras mahdollinen, hän lisää.

Pelastajien toimintaa on kiitelty Twitterissä.

– Ei ole olleet häävit olosuhteet työskennellä: kova aallokko ja säkkipimeää. Silti mereen verrattuna pienen pieniä ihmisiä poimittu turvaan todellisesta hädästä. Erinomaista työtä @rajavartijat @rajaheko @Merivartiosto! Kiitos! pelastusylitarkastaja Piia Manninen kirjoittaa Twitterissä.

Myös sisäministeri Maria Ohisalo on muistanut meripelastajia:

–@rajaheko ja @Merivartiosto osallistuivat viime yönä meripelastustoimiin Viron aluevesillä. Virolaisten johtamassa tehtävässä pelastettiin 7 henkilöä pelastuslautalta. Kiitos upeasta työstänne! Rajat ylittävää yhteistyötä tarvitaan monessa. @rajavartijat

Juttua päivitetty 8.2. kello 13.53. Vartiolaiva Turva ei saapunutkaan paikalle, vaan hälytys peruttiin, toisin kuin jutussa ensin luki. Lisäksi korjattu nimivirhe.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?