Näin Kekkonen ja Paasikivi juonivat Mannerheimin sivuun – Kirja: ”Mannerheim pakeni ongelmia sairauksiinsa” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Näin Kekkonen ja Paasikivi juonivat Mannerheimin sivuun – Kirja: ”Mannerheim pakeni ongelmia sairauksiinsa”

Turvallisuutensa puolesta pelkäävä Mannerheim ei olisi halunnut luopua presidentin tehtävästä.

7.2.2020 11:40

Pääministeri J.K. Paasikivi pyysi vuoden 1946 alussa oikeusministeri Urho Kekkosen apua taivuttaakseen Mannerheimin jättämään presidentin tehtävän. Mannerheim oli joutunut poliittisesti vastakkain Paasikiven kanssa useissa asioissa ja iäkkään marsalkan terveydentila haittasi presidentin viran hoitoa. Pääministeri vihjaili tehtävänsä jättämisellä.

Risto Ryti ja Mannerhehim. Juhani Suomen mukaan presidentti ja ylipäällikkö pitivät Urho Kekkosen poissa sodanajan hallituksista.­

Uudessa kirjassa Kolmasti kuopattu (Vastapaino) professori Juhani Suomi tulkitsee Mannerheimin ”paenneen ongelmia sairauksiinsa”. Ikävät päätökset jäivät Paasikivelle, joka oli myös ikämies. Mannerheim ei Suomen mukaan halunnut luopua presidentinvirasta, koska uskoi sen antavan suojaa sotasyylliseksi joutumista vastaan. Neuvostoliiton painostuksesta tuolloin haluttiin tuomita maan jatkosodan aikaista johtoa.

Kekkonen ja Paasikivi olivat suomalaisen politiikan voimakaksikko yli vuosikymmenen.­

Paasikivi uhkasi erolla

Yhdessä Paasikivi ja Kekkonen päättivät, että Paasikivi uhkaisi jälleen erollaan. Myös Paasikivi esitti lääkärintodistuksen, joka osoitti tehtävien ylittävän hänen voimavaransa.

Paasikivi levitti myös valitustaan, että ei ollut saanut ”mitään tukea” Mannerheimilta, koska tiesi tämän kantautuvan marsalkan korviin. Tämä auttoi. Heti kun sotasyyllisten tuomiot oli langetettu 26. helmikuuta 1946 Mannerheim ilmoitti Paasikivelle eroavansa. Paasikivi nousi hänen seuraajakseen.

Urho Kekkonen ja hänen naisystävänsä Anne-Marie Snellman. Kekkonen uskoutui toimittaja Snellmanille myös poliittisista asioista.­

Kirjeet naisystävälle

Juhani Suomen kirjan aiheena on Urho Kekkosen nousu jatkosodan lopun poliittisesta paitsioista presidentiksi vuonna 1956. Nuo 12 vuotta hioivat Kekkosen taidot. Suomi käyttää kirjassa runsaasti Kekkosen 1950-luvulla naisystävälleen Anne-Marie Snellmanille kirjoittamia kirjeitä.

Suomi uskoo, että Kekkonen ei ollut mukana sodanaikaisissa hallituksissa Mannerheimin ja presidentti Risto Rytin halusta. Syynä olisi ollut se, että sisäministerin 1930-luvulla Kekkonen poltti näppinsä yrittäessään kieltää äärioikeistolaisen IKL:n.

Porkkala palkintona

Suomen mukaan maalaisliittolaisen Kekkosen ja kokoomustaustaisen Paasikiven suhteessa oli ryppynsä. Miehet kilpailivat presidentinpaikasta vuosina 1950 ja 1956.

Pääosin heidän suhteensa kuitenkin vahvistui 1950-luvulla. Kun presidentti Paasikivi vuonna 1955 matkusti Moskovaan neuvottelemaan Porkkalan palautuksesta hän vaati pääministeri Kekkosta ehdottomasti mukaansa, koska oli jo ”vanha mies” ja tämä sai hoitaa neuvottelut.

Suomen mukaan Porkkalan palautuksen syynä olivat Neuvostoliiton Suomea laajemmat pelikuviot, mutta kunnia haluttiin antaa sekä Paasikivelle että Kekkoselle, jotka kummatkin olivat Kremlin mieleen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?