Arja Paanasen kommentti: Kun Putin lyö vasaralla polveen, moni jalka heilahtaa – suomettumis­refleksi on yhä syvällä selkärangassa

Suomettumisrefleksi on yhä edelleen syvällä selkärangassa useilla suomalaisilla ja myös useilla ex-Neuvostoliiton sekä itäblokin maiden poliitikoilla.

Vladimir Putin osaa käyttää hyväkseen eri maiden poliitikkojen ”suomettumisrefleksiä”.

7.2.2020 10:26

Suomettumisen sijaan täsmällisempää olisi puhua suomettamisesta.

Olihan kyseessä nimenomaan Neuvostoliiton pyrkimys vaikuttaa niin, että me itse rajoittaisimme vapaaehtoisesti omaa ulko-, sisä- ja puolustuspoliittista liikkumavaraamme Moskovan edut huomioiden.

Palkkioksi uskoisimme Neuvostoliiton antavan meidän olla rauhassa – eli siis välttäisimme itäblokin maiden paljon surullisemman kohtalon.

Suomettamisen keinovalikoima oli laaja. Neuvostoliitto sekaantui vaaleihimme ja ujutti viestejään lehdistöömme. Kriittisiä toimittajia haukuttiin neuvostovastaisiksi. Kuuliaisuutemme varmistettiin YYA-sopimuksella, jonka päätavoite oli kytkeä Suomi Moskovan etupiiriin ja pitää meidät länsimaiden sotilasliiton eli Naton ulkopuolella.

Kuulostaako kumman tutulta? Presidentti Vladimir Putinin Venäjällä on yhä käytössään samat keinot ja päämäärät. Tosin sillä erotuksella, että Putin yrittää suomettaa Suomen lisäksi monia muitakin maita ja kaikki kritiikki leimataan nyt russofobiaksi.

Yksi päätavoitteista on vaikuttaa Venäjän naapurimaihin niin, että ne eivät liittyisi Natoon.

Georgian ja Ukrainan kohdalla painostaminen on toteutettu sodan avulla, mutta Suomen suuntaan Venäjän tuorein järeä toimi lienee ollut itärajan turvapaikanhakijatulva talvella 2015-2016.

Avaamalla kaksi pohjoista raja-asemaa kolmansien maiden kansalaisten hallitsemattomalle Suomeen pääsylle Kreml onnistui lähettämään viestin, joka vaikuttaa poliitikkojemme alitajunnassa takuuvarmasti edelleen.

Voisiko pakolaistulva toistua, jos Venäjä suuttuisi meille jostain? Entä eikö olisi parempi toimia jo etukäteen niin, että Venäjä ei varmasti saisi aihetta suuttua meille?

Moskova käyttää jo neuvostoajoilta tuttua vaikuttamiskeinoa, refleksiivistä kontrollia. Suostuttelulla, painostamisella ja informaatio-operaatioilla kohde saadaan tekemään näennäisen itsenäisesti päätöksiä, jotka ovat vaikuttajatahon haluamia ja usein kohteelle itselleen vahingollisia.

Suomettumisrefleksi on yhä edelleen syvällä selkärangassa useilla suomalaisilla ja myös useilla ex-Neuvostoliiton sekä itäblokin maiden poliitikoilla.

Kun Putin lyö kumivasaralla polveen, moni jalka heilahtaa komeassa kaaressa.

Lue lisää: ”Ei minua hävetä” – Leonid Laaksolla oli legendaarinen rooli Suomen ja Neuvostoliiton suhteissa, eikä hän kadu kuin vähän yhtä asiaa

Lue lisää: Suomalaisten poliitikkojen YYA-uskollisuus hämmästytti jopa neuvostoliittolaista kirjeenvaihtajaa – kertoi erikoisesta rituaalista saunaillassa

Suomettumisen aikaa käsittelevä IS:n erikoislehti Yya-Suomi on vielä hetken aikaa myynnissä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?