ÄVÄ: Yksinkertainen muutos Suomen omakotitaloihin toisi valtavat ilmastohyödyt – ”460 000 auton päästöt”

Äreät vanhat Kalle Isokallio ja Jan Erola keskustelevat muun muassa hoitajamitoituksesta ja ilmastonmuutoksen torjumisesta.

Jan Erola ja Kalle Isokallio ovat Äreät vanhat äijät.

7.2.2020 6:30

Kuuntele uusi jakso alla olevalla soittimella (jos podcast ei käynnisty, paina käynnistysnappulaa uudelleen):

Jakson aiheita:

1. Trumpin juhlaviikko

Demokraatit valitsevat vastustajaksi joko seksuaalisen vähemmistön tai sitten amerikkalaisittain tulkittuna äärivasemmiston edustajan.

2. Kela-korvaukset

Hallitus tuntuu päättävän joka viikko verojen korotuksista. Jos Kela-korvausta pienennetään, 10 euron säästö nostaa julkisen sektorin menoja 50 eurolla. Kummaa säästämistä moinen...

Isokallion laskelman mukaan yksityisen puolen korvausten poistaminen aiheuttaisi sen, että sinä siirtyisit käyttämään julkisia palveluja – ja se maksaisi julkiselle puolelle viisi kertaa Kela-korvausta enemmän:

Esimerkkitilanne:

Käynti yksityisellä:

Lääkäriaseman lasku 100 euroa

Lääkäriaseman voitto 50 euroa

Lääkärikäynnin kustannus 50 eroa

Kela-korvaus 10 euroa

Käynti julkisella:

Lääkärikäynnin kustannus 50 euroa

Eli säästämällä 10 euroa lisätään julkisen sektorin menoja 50 euroa?

3. Ilmastohumppa

Taas poliitikot näpertävät lillukanvarsissa. Vaihtamalla omakotitalojen öljylämmityksen maalämpöön saadaan hiilidioksidipäästöt laskemaan saman verran kuin poistamalla puoli miljoonaa autoa liikenteestä.

Suomessa on 190 000 omakotitaloa, joissa on öljylämmitys. Yhteensä ne käyttävät lämmitykseen 460 miljoonaa litraa polttoöljyä. Jos ne kaikki siirtyisivät maalämpöön, hiilidioksidipäästöt vähenisivät saman verran kuin että Suomessa ajettaisiin autoilla 4 600 miljoonaa kilometriä. Kun autoilla ajetaan keskimäärin 10 000 kilometriä vuodessa, päästövähennys vastaisi sitä, että teillä pörräsi noin 460 000 autoa vähemmän. Olisiko järkevin ilmastoteko?

Jos kaikkia siirtyjiä tuettaisiin antamalla heille 10 vuoden koroton laina, kustannukset yhteiskunnalle olisivat nykyisellä valtionlainojen korkotasolla noin 20 miljoonaa vuodessa. Tuulivoimaloiden tukisumma on viime vuodet ollut 200 miljoonan euron luokkaa vuodessa. Yhden vuoden tuulivoimatuilla katettaisiin maalämpöön vaihtamisen kymmenen vuoden korkokulut.

Kymmenen vuotta on muuten se aika, jona maalämpöön siirtynyt säästää taatusti lämmityskustannuksissaan vaihtamisen maalämpöön. Hän voi maksaa lainan takaisin lämmityksestä säästämillään rahoilla.

4. Opiskelijan isyysloma

Liki 700 000 nuorta on peruskoulun jälkeisessä koulutuksessa. Mahtavatko teekkarit innostua lapsentekoon, kun saavat isyyslomaa? Ja mistä ihmeestä ne sitä lomaa saavat? Luennoilta?

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?