Ritvan loma-asunto vallattiin härskisti Fuengirolassa – ”Heittivät tavaroitamme roskiin ja myivät kaiken minkä pystyivät” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Ritvan loma-asunto vallattiin härskisti Fuengirolassa – ”Heittivät tavaroitamme roskiin ja myivät kaiken minkä pystyivät”

Lopulta hän päätti myydä asuntonsa pois Espanjassa, kun sai valtaajat häädettyä.

Espanjassa asunnon osto on kiinteistökauppa, joka on lainhuudatettava notaarilla ja kiinteistö on merkittävä maarekisteriin.­

6.2. 11:36

Tyhjillään oleva loma-asunto Espanjan Fuengirolan Aurinkorannikolla voi joutua valtaajien haltuun. Ilta-Sanomat kertoi taannoin suomalaisen pariskunnan karusta kohtalosta.

Nyt oman tarinansa kertoo Ritva Tuovinen.

– Meillä oli noin kymmenen vuotta 45 neliön yksiö rivitalossa Los Pacosissa. Alkuun kaikki sujui hyvin, mutta viime vuoden keväänä sain viestin naapurilta, että asuntomme oli vallattu.

Asunto Los Pacosissa, joka on Espanjan Aurinkorannikolla sijaitsevan Fuengirolan kaupungin lähiö.­

– Hän ei saanut valtausta estettyä. Hän oli Suomessa, ja isännöitsijä soitti asiasta oikeastaan samana päivänä kuin se oli tapahtunut. Se oli käynyt todella nopeasti.

Tuovinen oli joutunut asunnonvaltaajien uhriksi.

– Se kävi nopeasti. Kyseessä oli aika härski rahastus, asuntoon mennään ja Espanjan lakien mukaan heitä ei saa pois, asujalla kun on oikeus asua, etenkin jos hänellä on lapsi, Tuovinen kertoo.

– Ensin asuntoon meni varsinainen valtaaja, miesjoukko. Mutta he olivat olleet vain hetken ja sinne oli sen jälkeen siirretty lapsiperhe. Siellä oli nainen kahden lapsen kanssa. Asukkaat vaihtuivat välillä ja lopuksi siellä oli nainen yhden lapsen kanssa. Olin viikon Espanjassa ja yritin päästä valtaajista eroon puhumalla. Katkaisin myös sähkösopimuksen, mutta he ottivat sähkön sen jälkeen luvatta suoraan kunnan johdosta, Tuovinen kertoo tapahtumista.

Sisäkuva asunnon keittiöstä.­

Asunnon makuuhuone.­

Hän kertoo, että häätäminen ei ollut lainkaan helppoa. Yksi Tuovisen hyvin espanjaa osaavista naapureista auttoi ratkaisevasti neuvotteluissa. Kovaäänistä neuvottelua kesti pitkään.

– Siihen meni muutama tuhat euroa, kun aina pyydettiin lisää ja lopulta asunnosta lähdettiin, hän sanoo.

Tuovisen mukaan asian käsittely espanjalaisessa oikeudessa olisi saattanut kestää jopa vuosia.

Fuengirolassa asuu jopa 20000 suomalaista. Paikalle houkuttelee sään lisäksi Suomea halvempi hintataso.­

– Valtaajat jopa heittivät meidän tavaroitamme roskiin ja myivät kaiken minkä pystyivät. Tiedän muitakin, joilta on vallattu samalla tapaa ja nämä valtaukset lisääntyvät koko ajan.

– He heittivät roskiin lähes kaiken pikkutavaroistamme ja myivät käyttökelpoisen paitsi astianpesukoneen ja jääkaapin, koska tarvitsivat niitä, hän täsmentää.

Lopulta Tuovinen päätti myydä asunnon.

– Löysin ostajan. Vaikka asunto meni myyntiin alihintaan, olen nyt helpottunut, että pääsin siitä eroon. Häätäminen oli aika rahastushommaa, mutta sain heidät ulos.

Hän kertoo maksaneensa asunnosta yli 60 000 euroa, mutta sai siitä myytyään enää noin 50 000 euroa.

Ilta-Sanomat on nähnyt asuntokauppoihin liittyvät asiakirjat. Espanjalainen kiinteistökauppa poikkeaa merkittävästi suomalaisesta.

Espanjan lain mukaan osapuolet voivat ennen notaarin luona allekirjoitettavan julkisen kauppakirjan laadintaa sitoutua kauppaan allekirjoittamalla osapuolten välisen niin sanotun yksityisen kauppakirjan tai käsirahasopimuksen.

Tuovinen kertoo, että asunnon ostamista Espanjasta suunnittelevan kannattaa hankkia kunnolliset hälytyslaitteet ja palkata oikea vartiointitoimisto.

Ilmiö on levinnyt Espanjassa. Valtaajat saattavat hänen mukaansa pyytää rahaa jopa 2 000–5 000 euroa.

– Tiedän muitakin, joilta on vallattu asunto samalla tapaa ja nämä valtaukset lisääntyvät koko ajan. Nyt valtaajat iskevät jo kerrostaloasuntoihinkin, hän varoittaa.

Viime vuosina asuntojen valtauksesta on tullut yhä isompi ongelma Espanjassa. Vuonna 2019 arvioitiin, että maassa oli noin 100 000 vallattua asuntoa.

Espanjalaislehdistön mukaan valtaajat eivät ole aina pelkästään köyhiä perheitä, vaan myös mafia on levittänyt lonkeronsa mukaan toimintaan. Ne tekevät bisnestä välittämällä ja vuokraamalla vallattuja asuntoja vähävaraisille. Mafiat voivat käyttää asuntoja myös prostituutioon tai huumeiden myyntiin.

Espanjan laki on ollut ilmiön edessä polvillaan. Asunnon valtaajia puolustava kansalaisliike vetoaa usein Espanjan perustuslakiin, joka takaa jokaiselle kansalaiselle oikeuden kunnialliseen asuntoon. Toisaalta kohtuuhintaisia asuntoja ei ole tarjolla riittävästi.

Vuonna 2018 maassa tuli voimaan niin sanotut pikahäädöt mahdollistava uusi laki. Käytännössä uuden lain toteutumisen esteenä ovat olleet ylityöllistetyt oikeusistuimet.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?