Markku kuvasi kuvasi Kuun ”Kultaisen kädensijan” – tältä näyttävät Montes Juran 3 800 metriin kurkottavat huiput - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Markku kuvasi kuvasi Kuun ”Kultaisen kädensijan” – tältä näyttävät Montes Juran 3 800 metriin kurkottavat huiput

Kultainen kädensija kuun pinnalla

Kultainen kädensija kuun pinnalla

Julkaistu: 5.2. 10:12

Asiantuntijan mukaan kuvaan tallentui yksi Kuun hienoimmista maisemista.

Kuu tallentui upeisiin kuviin tiistaina Lappeenrannassa.

– Auringonsäteet valaisivat Sinus Iridumin alueen reunalla olevan Montes Juran noin 3 800 metriä korkeat huiput. Taivas oli sopivasti pilvetön noin kello 20, kun otin kuvat kotipihaltani, lappeenrantalainen Markku J. Hytönen kertoo Ilta-Sanomille

– Kuvissa näkyy ”Kultainen kädensija” kuun pinnalla. Tapahtuman voi nähdä kerran kuunkierron aikana, hän sanoo.

Mountas Jura näkyy kuyvassa valon ja varjon rajalla vasemmassa ylänurkassa.

Mountas Jura näkyy kuyvassa valon ja varjon rajalla vasemmassa ylänurkassa.

Hytönen ottaa paljon luontokuvia, mutta hän ei ole erityisesti keskittynyt kuvaamaan Kuuta. Siksi kokemus kokeneelle luontokuvaajalle Lappeenrannan Voisalmessa oli ikimuistoinen.

– Olin onnekas, kun taivas oli niin suotuisa ja ilma kirkas kuun vuoriston kuvaamiseen, hän kertoo hetken merkityksestä.

Kuvituskuva

”Kuvaaja onnistui tallentamaan yhden hienoimmista maisemista”

– Kuu on hieno ja suhteellisen helppo kohde kuvattavaksi ja tässä kuvassa kuvaaja on onnistunut tallentamaan Kuusta yhden hienoimmista maisemista. Onnistuneet kuukuvat ja muutkin tähtitaivaan ja ilmakehän ilmiöitä kuvanneet voivat julkaistu otoksiaan Taivaanvahdissa, Tampereen Ursan varapuheenjohtaja Kari A. Kuure kertoo Ilta-Sanomille.

Hän korostaa, että Taivaanvahti on tarkoitettu kenen tahansa ottamien tähtivalokuvien ja ilmakehänilmiöiden julkaisupaikaksi. Julkaisukynnys on matalalla ja julkaistavat kuvat havaintokertomuksineen tarkistetaan ennen julkaisua, joten kuvaajien ei tarvitse itse tunnistaa harvinaisempia ilmiöitä tai kuvattuja kohteita. Taivaanvahtia yllä pitää Tähtitieteellinen yhdistys Ursa ry.

Tähtitieteellinen yhdistys Tampereen Ursa ry on Pirkanmaalla toimiva, noin 300 jäsenen yhdistys, jonka tähtitorni sijaitsee Tampereen Kaupin kaupunginosassa. Tampereen Ursan toiminnasta kerrotaan yhdistyksen verkkosivulla.

– Kuluvan kevään aikana eli 28.–29.3. Tampereen Ursa ry järjestää yhdessä Ursa ry:n kanssa Särkänniemen planetaariossa valtakunnalliset Tähtipäivät 2020, jonne odotetaan tähtiharrastajia ja asiasta muutoin kiinnostuneita sankoin joukoin kuuntelemaan mielenkiintoisia esityksiä ja luentoja, Kuure sanoo.

Tuoreimmat osastosta