Niko Ranta-aho Helvetin enkeleiden Jarkko Laaksosta: Hän on minun hyvä ystäväni - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Niko Ranta-aho Helvetin enkeleiden Jarkko Laaksosta: Hän on minun hyvä ystäväni

Jarkko Laakso ja Niko Ranta-aho Helsingissä ennen Ruisrockiin lähtöä (vasemmalla). Jarkko Laakso ja Niko Ranta-aho Turussa 6.7.2019 (oikealla).

Julkaistu: 5.2. 5:59

Poliisin mukaan moottoripyöräkerhon johtaja oli 204 000 euroa velkaa liikemiesystävälleen.

Katiska-huumejutun toinen pääepäilty Niko Ranta-aho ja moottoripyöräkerho Helvetin enkeleissä vaikuttava Jarkko Laakso olivat poliisin tiiviissä tarkkailussa, kun he tapasivat toisiaan vuoden 2019 aikana.

Molempia syytetään törkeistä huumausainerikoksista. Syytteen mukaan Laakso olisi ostanut Ranta-aholta 210 000 eurolla kokaiinia.

Ranta-aho kiisti tämän esitutkinnassa.

– Jarkko Laakso ei ole antanut minulle koskaan rahaa. Hän on minun hyvä ystäväni. Seteleistä ette tule löytämään Jarkko Laakson sormenjälkiä, Ranta-aho sanoi poliisin kuulustelussa.

Hän kertoi tunteneensa Laakson pitkään.

– Jarkko on minun hyvä kaveri. Olen tuntenut hänet yli 10 vuotta. Viimeiset viisi vuotta olemme olleet lähemmin tekemisissä. Olemme ystäviä.

Jarkko Laakso ja Niko Ranta-aho Helsingissä ennen Ruisrockiin lähtöä.

Ranta-aho kertoi vierailleensa silloin tällöin Hells Angels Nomads Finlandin kerhotilalla Helsingissä. Laakso on kyseisen osaston jäsen. Nomads-osastot ovat eräänlaisia eliittiosastoja, jotka eivät ole sidoksissa alueelliseen sijaintiin kuten tavalliset osastot.

– Joskus olen ollut jatkoilla siellä ja joskus hakemassa kaveria sieltä. En ole käynyt tiloissa aktiivisesti.

Hän kertoi pitäneensä moottoripyöräänsä kerhotilalla säilytyksessä talven.

– Asuin ulkomailla ja minulla ei ollut pääkaupunkiseudulla mitään paikkaa, missä pitää. Heillä oli siihen soveltuvat tilat, jossa voitiin tehdä talvihuollot ja öljyn vaihdot.

Kerhotiloista Jarkko Laakson pukukaapista löytyi vajaat 100 grammaa kokaiinia, jonka epäillään olevan Niko Ranta-ahon toimittamasta erästä.

Ranta-ahon avopuoliso Sofia Belórf tutustui Laaksoon miehensä kautta. Ensimmäisen kerran Ranta-aho mainitsi Laaksosta Belórfille lähettämissään WhatsApp-viesteissä: ”jaken sä ehkä tiedätkin” ja ”siis jake on se enkeleiden pressa. tiedät sen varmasti mun yks lähimpiä ystäviä mutta siis vanhempi se on jo 51”.

– En tiedä miksi Niko kirjoittaa, että tiedän ehkä Jaken. En tiennyt. Tuossa Niko näköjään mainitsee Jakesta ensimmäisen kerran, Belórf sanoi esitutkinnassa.

Hän kertoi tietävänsä Laaksosta vain sen, että tämä on Ranta-ahon kaveri ja Hells Angelsin ”pomo tai joku päähenkilö”. Tämän hän oli kuullut Ranta-aholta.

– Olen tavannut Jaken ensimmäisen kerran muistaakseni Fugefestillä viime vuonna (2018). Tai sitten Sannin kerikalla Suomessa ennen tuota. Joskus meidän seurustelumme alkuaikoina kuitenkin.

Laakso ei omissa kuulusteluissaan paljoa puhunut. Hän vastasi kaikkiin poliisin kysymyksiin, että hän käyttää oikeuttaan vaieta.

Poliisi: Esitutkinnassa on selvinnyt, että Niko Ranta-aho on ”mainostanut” sinun olevan Helvetin enkeleiden presidentti. Oletko koko Suomen Hells Angels -organisaation presidentti vai ainoastaan Nomads-kerhon?

– Käytän oikeutta olla vastaamatta, Laakso vastasi.

Poliisi tarkkaili salaa, kun Espanjassa asuva Ranta-aho vieraili Suomessa maaliskuussa 2019 ja tapasi Laakson Helsingissä. Heidät kuvattiin salaa ravintoloissa, päivällä Forumin O’Learyssä ja illalla Bulevard Socialissa.

Niko Ranta-aho ja Jarkko Laakso Forumissa 16.3.2019.

Aamulla 18. maaliskuuta Ranta-aho ja Laakso tapasivat hotelli Havenissa.

– Olimme aamupalalla. Söimme aamupalan yhdessä, Ranta-aho kertoi.

Samaan pöytään istahti muuan miljonäärinä ainakin aiemmin tunnettu mies, jonka kanssa Ranta-ahon mukaan puhuttiin kiinteistöasioista. Kyseinen mies sai toistakymmentä vuotta sitten tuomion varakkaiden liikemiesten kokaiinijutussa.

Poliisin käsityksen mukaan näissä maaliskuisissa tapaamisissa Ranta-aho ja Laakso sopivat huumekaupasta. Se olisi koskenut huume-erää, joka huhtikuussa 2019 kätkettiin maastoon Karkkilaan.

Vielä samana päivänä 18. maaliskuuta Ranta-aho ja Belórf lensivät Helsingistä Malagaan Espanjaan. Poliisi kuvasi heidät salaa Helsinki-Vantaan lentoasemalla.

Belórfin ruumassa ollut matkalaukku tullitarkastettiin ja sieltä löytyi 8 000–10 000 euroa rahaa. Belórf sai niistä syytteen rahanpesusta.

Niko Ranta-aho ja Sofia Belórf poliisin kuvaamina lentoasemalla.

Sofia Belórfin matkalaukusta löytyi rahaa.

Karkkilan huume-erälle kävi ohraisesti: poliisi takavarikoi sen. Poliisi epäilee, että Laaksolle järjestettiin korvaava erä.

Hinnaksi oli poliisin mukaan sovittu 210 000 euroa, jota vastaan Laakso sai ainakin kaksi kiloa kokaiinia. Kilon harkoiksi pakattu kokaiini tuotiin Suomeen heinäkuun alussa ja kätkettiin Vihdin alueelle.

Pian tämän jälkeen 6. heinäkuuta Ranta-aho, Belórf ja Laakso lähtivät samassa seurueessa Turkuun Ruisrockiin. Ranta-aho haki Laakson kyytiinsä Nomadsin kerhotiloilta.

Kolmikko majoittui vuokra-asuntoon Turussa. Sinne asettuivat myös ”Henkka”-niminen mies, jota on kutsuttu liigan pankkiiriksi, sekä eräs Belórfin ystävätär.

Poliisi kuunteli asuntoa salaa koko Ruisrock-viikonlopun. Nauhalle tarttui Ranta-ahon ja Henkan kahdenvälinen keskustelu aamutuimaan kokaiininhuuruisen yön lopuilla:

Ranta-aho: sä tiedät millä levelillä mä pelaan asioiden kans

Henkka: tiedän tiedän ja ne ei auta

R: (epäselvää) täält menee

H: joo joo

R: (epäselvää) menee

H: joo joo

R: minkä takia ne menee

H: joo mä mä tiedän

R: koska tällä hetkellä mä oon hänen yläpuolellaan

H: mm joo joo

R: minkä takia se menee saman tien

H: mm

R: koska hän ei pysty katsomaan sitä

H: mä pystyn

H: mut mä en pysty katsoo sitä et sä lähet Niko menee

R: mieti jos Cheekki joutu lähtee menee ku ei pysty kattoo

H: mm

R: valitettavasti hän johtaa hänen porukkaansa

H: mm

R: ja valitettavasti mä oon tehny paljon asioita

H: Niko mä tiedän ei tarvii ei tarvii Niko

R: se on mulla 210 000

H: mä tiedän tiedän sen (epäselvää)

R: sen takia sen takia ku se tietää sen että jos mä hermostun ni se joutuu pakittaa

H: mm

R: vaan hänen on pakko olla mun takana

Jarkko Laakso ja Niko Ranta-aho Turussa 6.7.2019.

Tuntia myöhemmin Ranta-aho palasi aiheeseen. Hän sanoi Henkalle tallenteella: ”perjantaina meni maaliin se on 210 000 sä tiedät ku se istuu tossa se lähtee menee koska hän ei pysty katsomaan ja hän ei ole ihminen joka avaa suunsa”.

Poliisin käsityksen mukaan Ranta-aho puhui Laaksolle myymästään 210 000 euron huume-erästä. Poliisin mielestä Ranta-aho puhuu tallenteella Laaksosta ja tämän ”porukasta” eli Hells Angels Nomadsista.

”Ranta-aho kertoo olevansa tällä hetkellä Laakson yläpuolella, joka viittaa sekä huumausaineiden toimittamiseen että velkasuhteeseen, jonka vuoksi Laakson pitää olla Ranta-ahon takana,” poliisi päättelee Ranta-ahon esitutkintapöytäkirjan johdannossa.

Poliisi epäilee Laakson jääneen Ranta-aholle 204 000 euroa velkaa kokaiinista. Ranta-ahon velkalista löydettiin hänen siskonsa puhelimesta. Listalla oli merkintä ”Jhk 204.000E”, joka poliisin epäilyn mukaan viittaisi Laaksoon.

Ranta-aho kiisti velkasuhteen esitutkinnassa.

– Jarkko Laakso ei ole minulle velkaa, hän sanoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?