Kaksikko nettishoppaili vaatteita ja puhelimia tietomurrossa saatuja henkilötietoja käyttäen – tuomittiin lukuisista rikoksista vankeuteen - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Kaksikko nettishoppaili vaatteita ja puhelimia tietomurrossa saatuja henkilötietoja käyttäen – tuomittiin lukuisista rikoksista vankeuteen

Julkaistu: 3.2. 16:32

Mies hankki väärillä tiedoilla myös 150 euron kihlasormuksen.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi maanantaina naisen ja miehen vankeusrangaistuksiin lukuisista petoksista, petoksen yrityksistä ja identiteettivarkauksista. Oikeuden mukaan kaksikko shoppaili nettikaupoissa muiden ihmisten henkilötietoja käyttäen.

Nettikaupoista ostettiin vuonna 2016 muun muassa puhelimia, vaatteita ja rannekelloja. Ainakin joitain tavaroita myytiin tai yritettiin myydä eteenpäin.

Muiden tavaroiden ohella mies hankki myös 150 euron kihlasormuksen. Esitutkinnan aikaan nainen ja mies seurustelivat.

Molempien kohdalla esimerkiksi petoksia kertyi yli 60, ja yritykseksi jääneitä petoksia oli kummallakin kymmeniä. Niiden lisäksi molemmat tuomittiin kymmenistä identiteettivarkauksista.

Kaksikko tuomittiin ehdottomiin vankeusrangaistuksiin. Anthony Ian Karstinen-Hopkins, 23, sai kahden vuoden ja kolmen kuukauden vankeustuomion. 35-vuotias nainen tuomittiin vuoden ja seitsemän kuukauden vankeusrangaistukseen. Kummankin rangaistuksia kohtuullistettiin hiljattain annettujen muiden tuomioiden takia.

Kaksikko määrättiin maksamaan valtiolle rikoksilla saatua hyötyä yhteensä noin 5 500 euroa. Lisäksi he joutuvat maksamaan erehdyttämilleen yrityksille ja ihmisille tuhansien eurojen korvaukset.

Naisen ja miehen lisäksi jutussa tuomittiin vähäisemmistä rikoksista muita ihmisiä.

Henkilötiedot muun muassa Itä-Suomen yliopiston tietokannasta

Poliisi kertoi esitutkinnan aikana, että petossarjassa käytetyt henkilötiedot olivat peräisin vuonna 2011 tapahtuneesta laajasta tietomurrosta. Muun muassa Itä-Suomen yliopiston ja Työtehoseuran tietokantoihin kohdistuneessa tietomurroissa varastettiin noin 16 000 henkilötietoa. Kyseessä oli Suomen siihen mennessä laajin tietovuoto. Se paljastui, kun henkilötietoja, osoitteita ja puhelinnumeroita julkaistiin netissä.

Anonymous Finland -niminen ryhmä kertoi murron aikaan, että se oli mukana hakkeroinnissa.

Keskusrikopoliisi on tutkinut tietomurtoa.

Tuoreimmat osastosta