Tuomio koveni hovissa: Ali halusi kostaa vaimonsa pettämisen, yritti murhata naisen kesken koulupäivän - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Tuomio koveni hovissa: Ali halusi kostaa vaimonsa pettämisen, yritti murhata naisen kesken koulupäivän

Vaasan hovioikeus kovensi tuomiota puukotuksesta, joka tapahtui Vaasassa kesken koulupäivän vuoden 2018 lokakuussa.

31.1. 13:29

Vaasan hovioikeus tuomitsi Ali Rashid Majeed Majeedin, 50, kahdeksan vuoden vankeuteen ex-kumppaniinsa kohdistuneista rikoksista.

Toisin kuin käräjäoikeus, hovioikeus katsoi, että kesken koulupäivän tapahtunut puukotus oli murhan yritys, eikä tapon yritys. Käräjäoikeus oli tuominnut miehen aiemmin 5,5 vuoden ehdottomaan vankeuteen.

Hovioikeus korotti miehen uhrille maksettavaa summaa 3 000 eurolla. Mies joutuu maksamaan naiselle kaikkiaan yli 14 000 euroa kipu- ja kärsimyskorvauksia.

Hovioikeus perusteli tuomion ja rikosnimikkeen koventamista sillä, että puukotusta edelsi vakaa harkinta, minkä lisäksi se piti tekoa kokonaisuutena arvostellen törkeänä. Naiselle ei aiheutunut vakavia fyysisiä vammoja, vaikka hänestä vuoti verta. Sen sijaan teko aiheutti 42-vuotiaalle uhrille pahoja henkisiä vammoja.

– Vastaaja oli asiassa esitetyn näytön perusteella pitänyt asianomistajan surmaamista varteenotettavana toimintavaihtoehtona kunniansa puhdistamiseksi. Hovioikeus katsoi vastaajan myös varautuneen tekoon ottamalla keittiöveitsen mukaansa koululle, Vaasan hovioikeus perusteli.

– Teon vaarallisuutta ovat lisänneet se, että kysymys on ollut lukuisista voimakkaista iskuista suurikokoisella keittiöveitsellä kohti (naisen) päätä, niskaa ja ylävartaloa ja että teko on toteutettu koulun käytävällä. Teon vaikuttimet, kosto ja kunnian palauttaminen, ovat edellä todetuin tavoin olleet erityisen moitittavat. Vakaa harkinta ja Majeedin teossa ilmennyt sitkeä surmaamispyrkimys ovat osoittaneet suurta syyllisyyttä, hovioikeus lausui.

Rikoksista tuomittu mies kuvattuna Pohjanmaan käräjäoikeudessa viime vuoden tammikuussa.­

Kertomansa mukaan irakilaismies halusi puhdistaa kunniansa vaimonsa uskottomuuden takia. Mies syytti vaimoaan avioliiton aikaisesta uskottomuudesta lukuisten miesten kanssa. Mies joutui kertomansa mukaan muiden arabimiesten silmissä naurunalaiseksi.

Verinen isku tapahtui kesken koulupäivän Vaasan ammattioppilaitoksen Vamian Sampo-kampuksen käytävällä 2.10.2018.

Irakilaismies hyökkäsi samaa koulua käyneen ex-vaimonsa kimppuun, löi tätä nyrkillä naamaan ja iski tai yritti iskeä seitsemän kertaa suurikokoisella keittiöveitsellä naista ylävartaloon sekä niskaan.

  • IS sai koulun valvontakameravideon haltuunsa, ja tämän artikkelin yhteydessä on kooste alkurysystä sekä miehen poikkeuksellisesta käytöksestä puukotuksen jälkeen. IS ei näytä itse puukotusta sen raakuuden takia.

Tällä käytävällä puukotus tapahtui.­

Sivulliset tulivat väliin, ja pelastivat naisen hengen. Irakilaisnainen sai rintaan ja muualle ylävartaloon naarmuja sekä haavoja.

Nainen makasi verisenä auttajiensa ympäröimänä käytävän lattialla. Puukottaja istuutui tyynesti penkille odottamaan poliiseja. Poliisit tulivat muutamassa minuutissa paikalle, ja nappasivat rauhallisesti käyttäytyneen miehen matkaansa. Siitä lähtien mies on ollut viranomaisten huomassa.

Miehen käyttämä teräase oli noin 30 senttimetriä pitkä keittiöveitsi, jota hän kantoi repussaan.­

Murhan yrityksen lisäksi miehen katsottiin syyllistyneen pahoinpitelyyn ja laittomaan uhkaukseen, jotka tapahtuivat puukotusta ennen, vuoden 2018 tammikuussa. Mies uhkasi jo tuolloin tappaa naisen sekä pahoinpiteli tätä muun muassa kuristamalla. Avioero laitettiin samalla vireille.

Vaasan hovioikeuden perjantaina antama tuomio ei ole lainvoimainen, sillä osapuolet voivat hakea ratkaisuun korkeimmalta oikeudelta valituslupaa. Mies pysyy vangittuna.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?