Koulukuraattorin ilmoitus johti laajan seksuaali­rikos­vyyhdin paljastumiseen Laaja­salossa – syyte: ”Eno” kuvasi alaikäisiä uhrejaan - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Koulukuraattorin ilmoitus johti laajan seksuaali­rikos­vyyhdin paljastumiseen Laaja­salossa – syyte: ”Eno” kuvasi alaikäisiä uhrejaan

”Enona” tunnetun 66-vuotiaan miehen epäillään raiskanneen ja hyväksikäyttäneen useita uhreja asunnossaan vuosien ajan Laajasalossa Helsingissä. Suurin osa uhreista oli alaikäisiä ja puolustuskyvyttömässä tilassa.

31.1.2020 13:11

Helsingin käräjäoikeus määräsi Laajasalon ”Enona” tunnetun 66-vuotiaan miehen mielentilatutkimukseen yhdessä toisen syytetyn 33-vuotiaan virolaismiehen kanssa. Oikeuden mukaan mielentilan tutkiminen on tarpeen nuoremman miehen osalta jo oikeudessa tehtyjen havaintojen takia.

Kokonaisuuteen liittyy 32 syytekohtaa ja 19 asianomistajaa, jotka ovat kahta lukuun ottamatta olleet tekoaikana alaikäisiä. Nuorimmat asianomistajat ovat olleet syytteiden mukaan 7–9-vuotiaita ja vanhimmat 18-vuotiaita. Teot ajoittuvat vuosille 2010-2016.

Nuorimmille uhreille ”Eno” antoi tekojen jälkeen karkkia tai karkkirahaa. Hän muun muassa näytti pienemmille lapsille pornovideoita ja kosketteli lapsia tai itseään. ”Eno” tunnettiin myös nimellä ”Kikkara”.

Koko laaja vyyhti paljastui, kun koulukuraattori teki joulukuussa 2018 rikosilmoituksen. Kaksi uhria oli kertonut kuraattorille ”Enosta”. Miehen kotiin Helsingin Laajasaloon tehtiin kotietsintä maaliskuussa 2019. Asunnosta löytyi kuva- ja videoaineistoa.

Video yllä: Laajasalon seksuaalirikosvyyhdin käsittely alkoi 10. lokakuuta 2019.

Osan teoista ”Eno” kuvasi. Yksi videoiduista tiedottomassa tilassa olleista uhreista jäi tuntemattomaksi. Pääosin uhrit olivat usein puolustuskyvyttömiä päihtymys- tai unitilasta johtuen. ”Eno” tarjosi syytteiden mukaan uhreille huumausaineita, lääkkeitä ja alkoholia.

Poliisi kuvasi kiinni ottamansa ja ”Enona” tunnetun miehen. Kuvan julkaisu auttoi selvittämään rikossarjaa.­

”Enoa” syytetään muun muassa siitä, että hän on yhdessä virolaismiehen kanssa törkeästi raiskannut tiedottomassa tilassa olleen 16-vuotiaan tytön ja kuvannut teon. ”Enolta” löytyi kovalevyltä yhteensä 33 kuvaa tästä uhrista.

”Enoa” syytetään myös törkeästä huumausainerikoksesta. Hänen epäillään pitäneen hallussaan ja luovuttaneen huumausaineita alaikäisille. Huumausaineita tarjoamalla uhrit on syytteen mukaan houkuteltu asunnolle seksuaalisten tekojen kohteeksi.

Yksi uhreista kertoi, että oli ottanut asunnolla yliannostuksen ja hänelle oli soitettu ambulanssi. Tyttö muisteli saaneensa kramppeja ja maanneensa miehen asunnon vessassa välillä tajuntansa menettäen.

Yksi uhreista, tekoaikaan 15-vuotias tyttö ajautui syytteen mukaan hyväksikäytön takia lääkeriippuvaiseksi, koska ”Eno” tyrkytti hänelle alkoholia ja voimakkaita kipulääkkeitä. Tyttö oli tutustunut mieheen uimarannalla ja oli pitkään miehen vaikutusvallan alla. Syytteen mukaan tyttö joutui väkivaltaisen seksin, puremisen ja kuristamisen, kohteeksi. Mies sitoi kerran tytön oveen.

Kun tyttö ei enää käynyt ”Enon” luona, mies uhkasi lähettää alastonkuvia tytön perheelle. ”Enoa” syytetään myös tämän tytön pahoinpitelystä. Häneltä löytyi syytteen mukaan runsaasti videoita ja kuvia tytöstä. Tytöllä ei ollut aiempaa kokemusta miehistä ennen tapaamista ”Enon” kanssa. ”Eno” oli tyttöä 45 vuotta vanhempi. Teot ovat olleet tytölle traumaattisia.

Jotkut uhreista ovat yrittäneet puolustautua muun muassa kynsimällä ”Enoa” tai yrittämällä työntää hänet pois. Yhden teon esti paikalla ollut kolmas henkilö lyömällä kitaralla ”Enoa”. Monet uhrit kertoivat olleensa asunnolla niin päihtyneitä tarjotuista alkoholista, lääkkeistä ja huumeista, etteivät he kyenneet vastustelemaan tai he heräsivät hyväksikäyttöön, mutta eivät pystyneet juuri liikuttamaan itseään.

Toista syytettyä, 33-vuotiasta virolaismiestä syytetään törkeästä raiskauksesta ja törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Koulukuraattorin tekemän rikosilmoituksen jälkeen paljastui uusia uhreja. Koska kysymyksessä oli vuosia jatkunut laaja seksuaalirikossarja, poliisi julkaisi ”Enon” kuvan heinäkuussa 2019 seksuaalirikosten selvittämiseksi ja uhrin tavoittamiseksi.

Uhreille asian käsittely on ollut välituomion mukaan vaikeaa ja vastenmielistä. Uhrit ovat olleet haavoittuvassa iässä ja suurin osa heistä on ollut tekoaikaan lastensuojelullisista syistä sijoitettuna laitokseen. Jotkut olivat ”hatkassa” eli karkumatkalla tekojen aikaan. Yksi kertoi, kuinka poliisi oli hakenut hänet ”Enon” asunnolta. Tyttö kertoi ilmoittaneensa poliisille ”Enosta” jo 2013, mutta oli lopulta perunut kaiken. Hän oli jälkeenpäin katunut perumista.

Asia on ahdistanut ja painanut uhreja vuosien ajan. He ovat oireilleet eri tavalla henkisesti. Yksi uhreista kertoi, että asia oli hävettänyt häntä eikä hän ollut tiennyt, miten käsitellä asiaa. Hänellä oli mennyt vuosia ennen kuin hän oli ymmärtänyt joutuneensa seksuaalirikoksen uhriksi. Hän oli kuitenkin koko ajan tiennyt, että jotakin seksuaalista väkivaltaa asunnolla oli tapahtunut. Poliisille kertominen oli pelottanut senkin takia, että hän oli tekoaikaan käyttänyt huumeita.

Mies näytti käsimerkkejä valokuvaajille oikeudenkäynnin alussa viime lokakuussa.­

Viime lokakuussa alkanut oikeudenkäynti pidettiin suljetuin ovin. Molemmat miehet kiistivät esitutkinnassa syyllistyneensä rikoksiin. He pääosin kiistivät syytteet myös oikeudessa. ”Eno” väitti muun muassa, että jos hän esiintyy videolla, hän on toiminut huumattuna. Hän myös väitti oikeudessa, että ”Laajasalossa on joku muu pedofiili”.

Käräjäoikeus katsoi perjantaina, että miesten on näytetty menetelleen syytteessä kuvatulla ja rangaistavaksi säädetyllä tavalla joitakin syytekohtia lukuun ottamatta. Mielentilan tutkimisen tarkoituksena on selvittää, olivatko miehet syyntakeisia tekoaikana.

Tutkimus kestää useamman kuukauden. Asian käsittelyä jatketaan, kun tutkimus on valmis. Sen jälkeen käräjäoikeus antaa lopullisen tuomion asiassa ja ottaa kantaa rikosnimikkeisiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?