Jyrki Lehtolan kolumni: Tampereen tulenpunainen yliopisto

Tampereen uusi yliopisto on kuvaillut itseään ”uuden ajan da Vinciksi”, koska jotain on sanottava, kun ei ole mitään sanottavaa, kirjoittaa Jyrki Lehtola.

1.2.2020 8:08

Kun Tampere oli tehdaskaupunki, piippujen varjossa poltettiin piippua, soitettiin mää-rockia ja yliopistolta kuului silloin tällöin ”Marx”, koska Tampereella myös ajateltiin.

Se oli yhden kaupungin omaa laatuaikaa, joka tuotti suomalaiseen media- ja yliopistomaailmaan monia mykkiä ja sisäänpäin kääntyneitä valioyksilöitä, joille alkoholin liikakäyttö edusti kapitalismin kaatamista.

Nyt Tampereen yliopistolla hahmotellaan proletaarin diktatuurin sijasta ”Wau-kokemusta”. Kaupunkia muutetaan parhaillaan jättimäiseksi jäähalliksi, ja sen alta löytyy myös Tampereen uusi yliopisto, jossa sanat ovat päässeet ensi kertaa jäälle eivätkä pysy millään pystyssä.

Tampereen uusi yliopisto on kuvaillut itseään ”uuden ajan da Vinciksi”, koska jotain on sanottava, kun ei ole mitään sanottavaa. Ennen tuo oli Tampereella ongelman sijasta vahvuus, mutta uusi aika vaatii yhä enemmän puhetta ja sitä Tampereella tuotetaan nyt niin kuin trikoita aikoinaan.

Tällä viikolla Tampereen yliopisto osti Kauppalehdestä tilaa voidakseen kertoa muulle maalle, että piippujen savut ovat muuttuneet suusta leijuviksi saippuakupliksi, jotka saatiin ostettua tarpeettomina yhdestä Piilaakson vessasta.

”Tampereen korkeakouluyhteisön” nimellä kirjoitetussa mainoksessa haastateltiin Tampereen yliopiston innovaatiojohtaja Taru Pilveä, joka kertoi, että maailma sivistyksen jälkeen on nimeltään Tampere.

 Savuavien raunioiden keskellä seisoo enää vain visionääri googlaamassa ”Feeniks-lintua” muotoillakseen menestystarinaksi sen, kun pian tuhkasta nousee joku, joka kysyy ”Tieräksää mitä perhanaa just tapahtu?”.

Pilven mukaan ”menestystarinoille löytyy aina yhteinen nimittäjä: ihminen”, yliopisto on ”itseohjautuvien ihmisten” yhteisö, ja kun laittaa itsensä likoon rajapinnoilla, syttyy ”innostuksen tulipaloja”.

Tampereen punainen yliopisto on nyt tulenpunainen, koska suunnitteluvaiheessa sähkö- ja vesijohdot innovoitiin risteytymään yhteisellä rajapinnalla niin, että yliopisto syttyi palamaan. Savuavien raunioiden keskellä seisoo enää vain visionääri googlaamassa ”Feeniks-lintua” muotoillakseen menestystarinaksi sen, kun pian tuhkasta nousee joku, joka kysyy ”Tieräksää mitä perhanaa just tapahtu?”.

Yliopistolaitos on viime aikoina joutunut kritiikin kohteeksi ilman tamperelaisia pyromaanejakin.

Toisaalta siellä tutkitaan turhia asioita kuten lesboja, vaikka pitäisi tutkia, mitä vikaa on maahanmuuttajissa. Toisaalta siellä ei ymmärretä, että siitä, mistä ei voi puhua, on vaiettava, ja näihin asioihin kuuluu esimerkiksi holokausti, jonka sijasta olisi puhuttava maahanmuuttajien tekemistä rikoksista.

Tuon keskelle ne tulevat Tampereelta räpeltämään tulitikkujensa kanssa, kun eivät viitsineet katsoa peilin sijasta ympärilleen.

Marxin mukaan kapitalismi synnyttää omat haudankaivajansa, ja kun tulenpunaisessa yliopistossa on saatu kaivettua hauta omalle tulevaisuudelle, pohjalta ei kuulu viimeisenä huutona ”Auttakaa!”, vaan ”WAU!”.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?