Risto järkyttyi, joutuu maksamaan yli 47 000 euron elatusmaksut lapsesta, jonka biologinen isä hän ei ole – ”Ei jumalauta, ei ole todellista”

Risto on tilanteesta ymmällään.

IS kertoi Riston tarinan 15. tammikuuta. Käräjäoikeus antoi asiassa ratkaisun keskiviikkona.

30.1.2020 6:04

Helsingin käräjäoikeus antoi kinkkiseen elatusmaksuasiaan ratkaisun keskiviikkona.

Risto joutuu maksamaan 307,53 euron kuukausittaiset elatusmaksut, kunnes lapsi täyttää 18 vuotta. Lapsi on nyt reilut viisi vuotta vanha. Näin ollen Riston pitäisi maksaa vuosien saatossa yli 47 000 euroa.

Ristoa sapettaa oikeuden päätös, sillä hän ei ole lapsen biologinen isä.

– Ei jumalauta, ei ole todellista, Risto totesi tuoreeltaan IS:lle, kun hän kuuli oikeuden päätöksestä keskiviikkona.

– Päätös ei ole oikeudenmukainen, Risto jatkaa.

Risto harkitsee, valittaako hän käräjäoikeuden ratkaisusta Helsingin hovioikeuteen.

– Mun pitää taas vähän rauhoittua tuosta päätöksestä vähän niin kuin joka kerta aikaisemminkin. Kyllä mä harkitsen hoviin viemistä, Risto sanoo.

Risto joutui elatusmaksuvelvolliseksi sen takia, koska hän on virallisten asiakirjojen mukaan lapsen isä.

Risto ja hänen vaimonsa yrittivät lasta monen vuoden ajan. He turvautuivat myös hedelmöityshoitoihin.

Lopulta ilonpäivä, suuri ihme, koitti syksyllä 2013. Silloin Risto sai tietää, että hänen vaimonsa odotti lasta. Poika syntyi seuraavan vuoden kesällä.

– Se oli epäuskoista iloa, että asia onnistui vihdoinkin, Risto sanoo.

Risto vietti kertomansa mukaan ajoittain onnellista perhearkea. Olihan sitä toivottu. Joskin omiakin ongelmia oli.

–  Ne ovat tunnetasolla aika helkkarin isoja juttuja, kun pikkupentu on kipeänä ja ainoa, missä se suostuu rauhoittumaan ja nukkumaan, on sun rinnan päällä.

Illuusio perheonnesta mureni yhtenä tammikuisena päivänä vuonna 2016.

Risto avasi tablettitietokoneen kirjautuakseen sähköpostiinsa. Sähköpostiohjelma yhdisti Riston suoraan hänen vaimonsa sähköpostiin, josta paljastui karu totuus. Risto luki muutaman sähköpostiviestin, joista hän sai selville, että vaimolla oli ollut avioliiton ulkopuolinen suhde.

Vaimon sähköpostiviesteistä kävi ilmi, ettei Riston poika ehkä olisikaan hänen oma poikansa.

Risto jäi lapsen viralliseksi isäksi, koska hän toimitti kanteen isyyden kumoamisesta käräjäoikeuteen parisen kuukautta liian myöhässä. Lain mukaan kanne isyyden kumoamisesta olisi pitänyt nostaa kahden vuoden sisällä lapsen syntymästä.

Risto ei kertomansa mukaan pystynyt toimimaan rationaalisesti ja aikataulujen mukaisesti, koska hän oli järkyttynyt vaimonsa uskottomuudesta. Isyystesti varmisti, että pariskunnan kauan odottama lapsi olikin toisen miehen. Risto erosi vaimostaan pettämisen tultua julki.

– Asia harmittaa, koska mitään tästä viimeisen neljän vuoden paskasta ei olisi tarvinnut sietää, jos se paperi olisi ollut ajoissa käräjäoikeudessa, Risto on kertonut aiemmin IS:lle.

– Mutta olen miettinyt asiaa niin päin, että se kertoo musta ihmisenä paljon, kun mun oli vaikea päästää lapsesta irti, Risto on sanonut.

Risto on nähnyt pojan viimeisimmän kerran vuoden 2016 syyskuussa.

Ex-vaimo huolehtii käytännössä elatusmaksurahojen käytöstä lapsen hyväksi.

– Tuntuu täysin järjettömältä. Kun katsoo isyys- ja huoltajuuslakia, niin ei Suomi ole oikeusvaltio. Nähdään totuus, mutta silti tuomitaan täysin oikeudenmukaisen homman vastaisesti, Risto sanoo.

Jutussa esiintyvän Riston nimi on muutettu.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?