Koronavirukseen sairastunut kiinalaisturisti on parhaillaan eristettynä Lapin keskussairaalassa Rovaniemellä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) tiedotti asiasta keskiviikkoiltana.
Ilta-Sanomat kokosi yhteen tiedot naisen liikkeistä ennen taudin toteamista.
THL:n aiheesta pitämä tiedotustilaisuus on katsottavissa artikkelin pääkuvana olevalta videolta.
32-vuotias kiinalaisnainen on ollut Suomessa pian viikon. Hän saapui Suomeen lomamatkalleen torstaina 23. tammikuuta. Hän ei kuulunut matkailuryhmään.
Naisen matka alkoi 22. tammikuuta hänen kotikaupungistaan Kiinan Wuhanista, jossa on parhaillaan 50 miljoonaa ihmistä jumissa siellä puhjenneen tautiepidemian takia.
Sieltä nainen lensi aluksi Kiinan Pekingiin, jossa hän yöpyi yhden yön. Seuraavana päivänä hän jatkoi yhä matkaansa Suomeen. Toisen kerran nainen vaihtoi lentoaan Suomessa Helsinki-Vantaan lentokentällä. Lapin keskussairaalan infektioylilääkärin Markku Broasin mukaan on olemassa vain ”hyvin pienen pieni” riski, että nainen olisi tartuttanut ihmisiä lentokentällä.
Lue lisää: Lapin keskussairaalan infektiolääkäri: Osa koronavirukselle altistuneista voi olla suomalaisia
Lopulta naisen matka jatkui jatkoyhteydellä Ivaloon. Nainen majoittui Saariselällä sijaitsevassa lomakohteessa. Hän myös vieraili Saariselän matkailukohteissa, mutta tarkempia tietoja hänen liikkeistään paikalla ei ole kerrottu julkisuuteen.
Lopulta yhä Saariselällä oleskelleen naisen vointi alkoi heiketä. Tartuntariskin arvellaan alkaneen perjantaina 24. tammikuuta, eli pian hänen saapumisensa jälkeen.
Sairastuneen naisen ensimmäiset oireet alkoivat sunnuntaina. Ne muistuttivat kovasti tavallista flunssaa: hän kärsi yskästä, nuhasta, tukkoisuudesta ja kuumeilusta.
Tiistaina naisen vointi kääntyi huonompaan suuntaan, kun hänellä nousi korkea kuume. Tämän jälkeen nainen otti yhteyttä Ivalon päivystykseen. Keskiviikkona julkisuuteen kerrottiin, että Suomessa on todettu ensimmäinen koronavirustartunta.
15:n henkilön altistuminen virukselle on tapahtunut naisen Saariselän ympäristössä viettäminä päivinä. Broasin mukaan altistuneiden joukossa voi olla suomalaisia. Suurin osa heistä on kuitenkin ulkomaalaisia, mutta kaikki eivät ole kiinalaisia. Kaikkia tartunnalle altistuneita ei ole vielä tavoitettu. Broasin mukaan heihin otetaan yhteyttä ja ohjeistetaan torstain aikana.
Nainen on tällä hetkellä suhteellisen hyväkuntoinen ja pystyy kertomaan viranomaisille kuluneiden päivien kulusta. Hän lämpöilee, mutta naisen terveydentila ei viranomaisten mukaan vaadi tehohoitoa.
THL:n mukaan eristys puretaan vasta, kun tartunnan saanut potilas on antanut kaksi puhdasta testitulosta.
Koronavirukselle altistuminen tarkoittaa sitä, että altistunut henkilö on ollut viruksen kantajan kanssa yli 15 minuuttia samassa tilassa. Koronaviruksen itämisaika on noin viikon.
Tautiin sairastuneiden oireisiin on kuulunut kuume, yskä ja hengenahdistus. Tähän mennessä tautiin on kuollut 132 ihmistä, suurin osa heistä Kiinan Wuhanissa.
THL:n tämän hetken tiedon mukaan Kiinan ulkopuolella todettuihin tapauksiin ei ole liittynyt merkittäviä määriä jatkotartuntoja, mutta lähikontaktien seuranta jatkuu edelleen.
Maailman terveysjärjestön WHO:n hätätilakomitea kokoontuu torstaina kolmannen kerran viikon sisällä arvioimaan sitä, onko Kiinasta leviävän koronaviruksen vuoksi syytä julistaa kansainvälinen hätätila.
Finnair ilmoitti tiistaina peruvansa osan Kiinan-lennoistaan helmikuun alusta maaliskuun loppuun. Lentoyhtiö British Airways puolestaan kertoi keskiviikkona, että keskeyttää kaikki Manner-Kiinasta lähtevät ja sinne menevät lentonsa. Yhtiö vetoaa Britannian ulkoministeriön kehotukseen välttää sellaista Kiinaan matkustamista, joka ei ole välttämätöntä.
EU kertoi keskiviikkona, että lähes 600 Euroopan unionin kansalaista halutaan kotiuttaa koronaepidemian takia. Britannia aikoo lisäksi panna koronavirusepidemian keskeisestä paikasta Wuhanista evakuoitavat kansalaisensa kahdeksi viikoksi karanteeniin.