Upouudet Gripenit jylisevät Pirkkalan taivaalla - ISTV ottaa hävittäjät vastaan suorassa lähetyksessä juuri nyt - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Upouudet Gripenit jylisevät Pirkkalan taivaalla - ISTV ottaa hävittäjät vastaan suorassa lähetyksessä juuri nyt

Julkaistu: 29.1. 13:26, Päivitetty 29.1. 13:27

Ilmavoimien Hornetien seuraajaehdokkaiden testit jatkuvat täyttä häkää. Tänään Suomen kamaralle laskeutuu ennakkotietojen mukaan kaksi Saab Gripen E -hävittäjää.

ISTV näyttää koneiden saapumisen suorassa lähetyksessä tänään iltapäivällä. Eilen kerrottiin alustavasti, että Gripenit laskeutuvat kello 11. Aamulla tiedotettiin, että saapumista on siirretty myöhemmäksi. Toimittaja Tampere-Pirkkalan lentoasemalla on ISTV:n sisältöpäällikkö Antti Virolainen.

Hävittäjiä on vastassa myös joukko innokkaita hävittäjäbongareita, koska Gripenin viimeistä huutoa oleva E-versiota ei ole vielä koskaan aiemmin nähty Ruotsin ulkopuolella.

Gripenit ovat ehkä jo lähteneet matkaan tukikohdastaan. Ne eivät lennä maksimillaan eli yli kaksinkertaisella äänen nopeudella, vaan lähestyvät Tamperetta liikennelentokoneiden nopeudella eli 500 -1000 km/h.

Testauskierros yli puolenvälin

Ilmavoimien järjestämän HX Challenge -testauksen keskuspaikka on Satakunnan lennoston Pirkkalan tukikohta. Lentotoimintaa on ympäri Suomea, jolloin saadaan selville miten ehdokkaat selviävät monipuolisista tehtävistä haastavissa talviolosuhteissa, suomalaisten määrittämin mittarein.

Kyse on Suomen historian suurimmasta ja kalleimmasta asekaupasta: nyky-Hornetien korvaamisesta 64 uudella hävittäjällä. Hankinnan yläraja on nostettu kymmeneen miljardiin euroon.

Sillä hinnalla on saatava maailman parasta laatua. Nyt on määrä katsoa kuinka hyvin myyjien lupaukset pitävät paikkansa.

Eurofighter testattiin ensin. Sitten ranskalainen Rafale. Nyt on vuorossa ruotsalainen Gripen. Jäljellä ovat yhdysvaltalaiset F-35 ja Super Hornet.

Tämä arviointikierros on ohi helmikuun loppupuolella jatkuakseen pian seuraavalla. Ilmavoimien ranking-lista valmistuu loppuvuodesta, ja hankintapäätöksen Suomen seuraavasta hävittäjätyypistä tekee valtioneuvosto ensi vuonna.

Lisää aiheesta