Nyt se varmistui: Markus Pönkä vapautuu tiistaina – sai tuhdin nipun uusia syytteitä - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Nyt se varmistui: Markus Pönkä vapautuu tiistaina – sai tuhdin nipun uusia syytteitä

Helsingin hovioikeus hylkäsi syyttäjän kantelun.

Markus Pönkä Helsingin käräjäoikeudessa maanantaina.

27.1.2020 17:27

Petostehtailijana ja paloittelumurhaajana tunnettu Markus Pönkä vapautuu vankilasta tiistaina. Asia varmistui, kun Helsingin hovioikeus maanantaina virka-ajan päättymisen aikoihin hylkäsi syyttäjän kantelun.

Pönkä suorittaa vankilassa tällä hetkellä aiempaa vankeusrangaistustaan. Siitä tuomiosta hänellä alkaa tiistaina ehdonalainen vapaus.

Vielä maanantaina Pönkä tuotiin vangittuna Helsingin käräjäoikeuteen, jossa hänelle luettiin iso nippu uusia syytteitä törkeistä petoksista, törkeistä veropetoksista, rekisterimerkintärikoksista ja väärennyksistä.

Nostaessaan syytteet tammikuun alussa aluesyyttäjä Johanna Hakanen esitti samalla vaatimuksen Pöngän vangitsemisesta. Käräjäoikeus hylkäsi vaatimuksen.

Syyttäjä kanteli hylkäävästä päätöksestä edelleen hovioikeuteen. Hovioikeus hylkäsi kantelun päätöksellä, joka annettiin maanantaina virka-ajan päättymisen aikoihin.

Käytännössä päätös tarkoittaa Pöngän pääsemistä ehdonalaiseen vapauteen. Päätöksen perustelut ovat salaiset.

Uusissa syytteissä on kyse siitä, että Pöngän epäillään olleen juonimassa Suomeen vuosina 2016–2017 kymmeniä ulkomaalaistaustaisia henkilöitä, jotka rekisteröityivät täällä asuviksi ja saivat suomalaisen henkilötunnuksen.

Heidän tietojaan käytettiin syytteen mukaan hyväksi Amex-luottokorttien hankkimisessa ja pikavippien nostamisessa. Korttiostoilla ja pikavipeillä saatiin syytteen mukaan yhteensä noin 780 000 euroa.

Lisäksi syytteitä luettiin alv-veropetoksista ja yhtiöiden perustamisesta kaupparekisteriin väärennetyin tiedoin. Tuomio jutussa on luvassa vasta kuukausien kuluttua.

Pönkä kiisti kaikki rikokset oikeudessa. Hänen mielestään syytteitä ei saisi edes tutkia, koska hän katsoo jo kärsineensä kohtuuttomia rangaistuksenomaisia seuraamuksia tutkinnan aikana.

Pöngän mukaan Riihimäen vankilan johto eväsi häneltä uusien rikosepäilyjen takia valvotun koevapauden syksyllä 2019. Lisäksi hän sanoi menettäneensä opiskelumahdollisuuden ja joutuneensa viideksi vuorokaudeksi ankeaan poliisiselliin perusteetta.

Pönkä otettiin kiinni Ruotsissa ja tuotiin Suomeen elokuussa 2017. Hänet oli sitä ennen etsintäkuulutettu ja hän oli Euroopan etsityimpien listalla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?