Raportti paljastaa: Sukeltaja erehtyi opasköydestä ja juuttui syvyyksiin kahdeksaksi tunniksi – näin pelastusoperaatio Haverin kultakaivoksella eteni

Huono näkyvyys johti väärän paluuköyden valintaan ja sitä myötä yli viisi tuntia kestäneeseen pelastusoperaatioon.

Haverin vanha kaivos sijaitsee Ylöjärven Viljakkalassa.

27.1.2020 16:08

Haverin kaivossukeltajat ry on julkaissut loppuraportin Haverin vanhassa kaivoksessa Ylöjärven Viljakkalassa sattuneesta läheltä piti -tilanteesta.

Kokenut ja varttunut sukeltaja joutui torstaina 16.1. vaaratilanteeseen eksyttyään sukellusparistaan kaivoksen sokkeloissa.

Sukeltaja saatiin lopulta kuitenkin pelastettua kahdeksan tuntia kestäneen sukelluksen jälkeen. Pelastusoperaatio kesti yli viisi tuntia.

Loppuraportin mukaan sukellustapahtuma Haverissa alkoi 16. tammikuuta kello 11.

Ensimmäinen sukelluspari lähti sukeltamaan kaivoksen uumeniin kello 12.45. Tarkoituksena oli olla vedessä 200 minuuttia eli yli kolme tuntia.

Raportin mukaan sukeltajat laskeutuivat avolouhoksen keskisyvänteeseen noin 65 metrin syvyyteen ja keskisyvänteestä edelleen 80 metrin tasolle johtavaan käytävään.

Sukeltajat saavuttivat pohjasyvyyden noin kello 13. Kaksikon alkuperäisenä suunnitelmana oli kuvata kaivoksen pystykuilua sekä reitin varrella olevia puurakenteita. Reittisuunnitelma kuitenkin muuttui äkisti, sillä edellä menevä sukeltaja 1 kääntyi liian aikaisin väärästä risteyksestä.

Syynä tähän oli raportin mukaan edellä menneen sukeltajan huonompi paikkatuntemus ja heikko näkyvyys. Takana tullut sukeltaja 2 huomasi eksymisen, mutta ei saanut viestittyä asiasta edellä menneelle sukeltajalle.

Kaksikko kohtasi lopulta käytävän päässä, jonne sukeltaja 1 oli erehdyksissään kääntynyt. Näkyvyys oli tässä vaiheessa huonontunut merkittävästi. Kaksikko päätti keskeyttää sukelluksen huonon näkyvyyden ja ylittyneen pohja-ajan vuoksi.

Sukeltaja 2 lähti edellä kohti keskisyvänteelle johtavaa ohjausnarua ja hetken edettyään huomasi, että sukeltaja 1 ei ole mukana.

Hän yritti viestiä huutamalla sukeltajalle 1, välillä kuullen mahdollisesti ääntäkin, mutta ei saanut häneen kontaktia. Näkyvyyden edelleen heikentyessä etsimisen takia ja pohja-ajan kasvaessa sukeltaja 2 päätti aloittaa nousun.

Pelastusoperaatio kesti lopulta yli viisi tuntia.

Haverin luolasto on merkitty opasnaruilla, jotka kaikki johtavat pinnalle. Sukeltaja 1 oli valinnut sameassa vedessä väärän opasnarun jota oli lähtenyt seuraamaan.

Sukeltaja 2 nousi 35 metriin, jossa kohtasi noin kello 13.40 sukellustapahtuman toisen sukeltajaparin, sukeltajat 3 ja 4.

Sukeltaja 2 ilmoitti kadonneesta sukellusparistaan, jolloin sukeltajat 3 ja 4 aloittivat nousun pintaan niin nopeasti kuin oli mahdollista. Sukeltaja 2 jatkoi merkkien etsimistä kadonneesta sukeltajasta, kuitenkin tuloksetta.

Kello 14:05 pintaan nousseet sukeltajat 3 ja 4 ottivat yhteyttä Haverin Kaivossukeltajat ry:n edustajiin, jotka ryhtyivät valmistelemaan Haveriin siirtymistä.

Kello 15:17 sukeltaja 3 soitti hätänumeroon ja ilmoitti mahdollisesta kadonneesta sukeltajasta. Hän oli tätä ennen keskustellut Haverin Kaivossukeltajat ry:n edustajan ja sukeltaja 2:n kanssa.

Viranomaiset saapuivat Haveriin kello 15.30 ja ottivat tilanteesta vastuun.

Kadonnut sukeltaja 1 oli tällä aikaa jatkanut etenemistä valitsemaansa reittiä pitkin. Hän oli edennyt kaivoksessa tehden tarvittavia dekompressiopysähdyksiä. Liian nopea nousu laskee kehonulkoista painetta ja aiheuttaa niin sanotun sukeltajantaudin, jossa verenkiertoon syntyy kuplia elimistöön liuenneen typen ja heliumin vuoksi.

Pysähdysten aikana hän oli osoittanut videovalolla jään pintaan, jotta tulisi havaituksi pinnalla olevien toimesta.

Opasnarun päättyessä noin 10 metrin syvyydessä sukeltaja 1 oli lähtenyt uimaan avolouhosta myötäpäivään.

Päivystävä palomestari Tommi Lönqvist Haverin kaivoksella.

Kello 16.10 Haverin Kaivossukeltajat ry:n edustajat saapuivat paikalle kaivokselle ja ryhtyivät välittömästi keskustelemaan pelastusviranomaisten kanssa. Suunnitelmana oli etsintäsukellus 35 metrin tason käytäviin kaivostornin alapuolelle.

Pelastussukeltajien toimet olivat rajoittuneet tehtävän alkuvaiheessa pintaan asti tulevien kuilujen tähystämiseen, sukellusalueen valaisuun ja muuhun pinnalta käsin tehtävään apuun.

Viisi minuuttia myöhemmin, kello 16.15 sukeltaja 2 saapui pintaan. Hän ryhti kertomaan viranomaisille tilannekuvaa, kun lähes samanaikaisesti sukeltaja 1 näytti hätämerkkiä 12 metrin syvyydestä. Sukellusvalmiudessa ollut sukeltaja 2 lähti välittömästi tarkastamaan tilanteen.

Sukeltaja 1 ilmoitti sukellusparilleen olevansa kunnossa ja pyysi sukeltajaa 2 toimittamaan varakaasusäiliönsä siltä varalta, että sukelluslaitteen oma säiliö tyhjenee.

Pelastuslaitoksen sukeltaja laskeutui sukeltajan 1 luokse ja sukeltaja 2 palasi pintaan toimitettuaan säilön sukeltajalle 1.

Kello 16.50 pelastuslaitoksen sukeltajan sukellusaika täyttyi ja Haverin Kaivossukeltajat ry:n kaksi paikalle hälytettyä sukeltajaa laskeutuivat sukeltajan 1 luokse. Mukanaan heillä oli lisävirtaa, josta voitiin syöttää sähköä sukeltajan 1 lämpöliiviin sen oman akun tyhjennyttyä sekä 2 litran säiliö argonia, jota voitiin käyttää sukeltajan 1 pukukaasusäiliön tyhjennyttyä.

Sukeltaja 1 teki loppusukelluksen aikana seitsemän pysähdystä.

Lopulta kello 20.30 sukeltaja 1 nousi pintaan yhdessä sukeltajakollegoidensa kanssa.

Kateissa olleelle sukeltajalle tehtiin lääkärintarkastus ja hänet todettiin hyvinvoivaksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?