Markus Pönkä vapautuu tiistaina – syyttäjä yrittää estää - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Markus Pönkä vapautuu tiistaina – syyttäjä yrittää estää

Uusiin syytteisiin vastaavalla Markus Pöngällä koittaa ehdonalaisen vapautumisen määräpäivä.

Markus Pönkä käräjäoikeudessa.

27.1.2020 12:27

Markus Pönkä vastasi maanantaina Helsingin käräjäoikeudessa uusiin syytteisiin törkeistä petoksista, törkeistä veropetoksista, rekisteri­merkintärikoksista ja väärennyksistä.

Oikeudessa kävi ilmi, että Pönkä on pääsemässä ehdonalaiseen vapauteen huomenna tiistaina. Pönkä tuotiin oikeussaliin vangittuna, mutta hän ei ole vangittuna nyt tutkittavien uusien rikosepäilyjen takia, vaan hän suorittaa aiemmin tuomittua rangaistusta.

Syyttäjä on kannellut asiassa Helsingin hovioikeuteen.

– Ilmeisesti hovioikeus antaa ratkaisun jo tänään (maanantaina) tai tiistaina, aluesyyttäjä Johanna Hakanen sanoi käräjäoikeudessa.

Jos kantelu ei menesty, Pönkä siis lähtökohtaisesti pääsee tiistaina vapaaksi. Hakanen esitti pyynnön käräjäoikeudelle, että jos näin käy, Pönkä määrättäisiin vangittavaksi viimeistään tuomion yhteydessä.

Pönkä vaati oikeudessa, ettei uusia syytteitä tutkittaisi lainkaan. Hän on mielestään jo kärsinyt kohtuuttomia rangaistuksenomaisia seuraamuksia tutkinnan aikana.

Pönkä kertoi, että Riihimäen vankilan johto muun muassa eväsi uusien rikosepäilyjen takia hänen pääsynsä valvottuun koevapauteen syksyllä 2019.

– Päätöksessä sanotaan, että on keskeneräisiä rikosasioita, jotka estävät valvottuun koevapauteen pääsemisen, Pönkä sanoi.

Rikostutkinnan takia Pönkä kertomansa mukaan menetti myös opiskelumahdollisuuden. Hän kertoi saaneensa 2019 opiskelupaikan konetekniikkainsinööriksi Metropolia-ammattikorkeakoulussa, mutta paikka jäi käyttämättä rikostutkinnan takia.

Lisäksi Pönkä katsoo joutuneensa perusteetta viideksi vuorokaudeksi ankeisiin oloihin Vantaan poliisivankilan selliin elokuussa 2017, jolloin hän jäi etsintäkuulutettuna kiinni Ruotsissa ja tuotiin Suomeen.

Pönkä kiisti oikeudessa kaikki uudet rikossyytteensä. Hänet on aiemmin tuomittu useissa oikeudenkäynneissä lukuisista eri petosrikoksista. Lisäksi hänet on tuomittu Virossa vuonna 2005 tehdystä murhasta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?