Markus Pöngän uusi petos­syyte: Toi ulko­maalaisia Suomeen nostamaan pikavippejä ja Amex-kortteja - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Markus Pöngän uusi petos­syyte: Toi ulko­maalaisia Suomeen nostamaan pikavippejä ja Amex-kortteja

Paloittelumurhaajaa syytetään satojen tuhansien eurojen petoksista.

Markus Pöngälle luettiin maanantaina 27.1.2020 syyte törkeästä petoksesta Helsingin käräjäoikeudessa.­

27.1. 10:48

Tallinnan paloittelumurhaajana tunnetun Markus Pöngän tuoreimman petosvyyhdin käsittely alkoi Helsingin käräjäoikeudessa maanantaina. Pönkää syytetään törkeistä petoksista, törkeistä veropetoksista, rekisterimerkintärikoksista ja väärennyksistä.

Pöngän epäillään toteuttaneen vuosina 2016–2017 yksin tai yhdessä rikoskumppanien kanssa mittavan huijauskampanjan, jossa hän käytti hyväkseen Suomeen tuotuja ulkomaalaisia.

– Pönkä ja kumppanit ovat tuoneet Suomeen ulkomaisia tai ulkomailla oleilevia henkilöitä, jotka ovat käyneet poliisilla tai maistraatissa tekemässä ulkomaalaisen rekisteri-ilmoituksen. Näin he ovat saaneet suomalaisen henkilötunnuksen. Todellisuudessa ei ole ollut tarkoituskaan muuttaa pysyvästi Suomeen, aluesyyttäjä Johanna Hakanen sanoi.

Henkilötiedot jäivät Pöngän käyttöön. Niiden avulla haettiin syytteen mukaan kymmenien henkilöiden nimissä American Expressin luottokortteja ja nostettiin pikavippejä 22 rahalainayhtiöstä. Laina- ja korttihakemuksissa annettiin syyttäjän mukaan vääriä tietoja henkilöiden työpaikoista ja tulotasosta.

Amex-korteilla tehtiin syyttäjän mukaan ostoja noin 228 000 euron edestä ja pikalainoja nostettiin yhteensä peräti 554 000 euroa.

– Petoksella on tavoiteltu huomattavaa hyötyä, Hakanen sanoi.

Rekisterimerkintärikoksia ja väärennyksiä koskevat syytteet liittyvät yritysten perustamisilmoituksiin kaupparekisterissä. Yhtiöt olivat syyttäjien mukaan keksittyjä ja osakepääoman maksamista koskeneet tositteet väärennettyjä.

Törkeät veropetokset liittyvät kausiveroilmoituksiin, joilla Pönkä syyttäjän mukaan haki yhteensä noin 60 000 euron perusteettomia alv-palautuksia. Hän teki syyttäjän mukaan sisällöltään keksittyjä ilmoituksia toisten henkilöiden yhteisötunnuksilla.

Pönkä kiistää kaikki syytteet. Asianajaja Mika Ylösen mukaan yksikään kortti ei ole ollut Pöngän käytössä, eikä tämä ole nostanut yhtäkään pikalainaa.

Pöngän mukaan syytteitä ei saisi edes tutkia, koska hänelle on mielestään jo vankilassa aiheutunut oikeuskäytännössä tarkoitettu rangaistusluontoinen seuraamus. Tästä hän syyttää erästä vankilaviranomaista, joka siirsi hänet pois Vantaan vankilasta elokuussa 2017.

­Hän määräsi minut siirrettäväksi poliisivankilaan olosuhteisiin, jotka ovat ankarampia kuin vankilan eristyssellikään. Se kesti viisi vuorokautta, Pönkä sanoi.

Lisäksi hänen pääsemisensä valvottuun koevapauteen evättiin viime marraskuussa tämän nyt vireillä olevan rikosasian takia. Pöngän mukaan hän menetti samasta syystä myös opiskelupaikan Metropolia-ammattikorkeakoulussa.

Syyttäjä vaatii jutussa rangaistuksen koventamista Pöngän aiemman rikollisuuden takia. Pöngällä on iso määrä erilaisia petosrikostuomioita taustallaan. Lisäksi hänet on tuomittu Virossa vuonna 2005 tekemästään liikekumppaninsa murhasta, josta hän sai 12 vuoden vankeustuomion.

Juttu korjattu 27.1. kello 12.17: Epäiltyjen veropetosten osalta tavoiteltu hyöty oli syyttäjän mukaan noin 60 000 euroa, ei 365 000 euroa kuten jutussa alun perin luki. Täsmennetty myös hyöty tavoitelluksi hyödyksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?