Kuukausiennusteet julki: Tällaista säätä povataan ensimmäiselle hiihtolomaviikolle

Tuoreiden ennusteiden valossa Etelä-Suomeen ei näyttäisi rantautuvan järin talvisia kelejä koulujen ensimmäiselle hiihtolomaviikolle.

27.1.2020 6:01

Suuressa osassa maata epätalvimaisissa tunnelmissa edennyt talvi ei näyttäisi muuttuvan sen talvisemmaksi helmikuussakaan.

Euroopan keskipitkien ennusteiden keskuksen kuukausiennusteen mukaan sää tulee olemaan tavanomaista lauhempi koko maassa seuraavien neljän viikon ajan, eli maanantaista aina 23. helmikuuta saakka.

Ainoaksi poikkeukseksi ennustetaan alkavaa viikkoa, joka olisi Lapissa tavanomaista kylmempi.

Ilmatieteen laitos julkaisi kuukausiennusteen perjantaina.

  • Katso yllä olevalta videolta tuorein sääennuste lähipäiville.

Myös Foreca kertoo, että kuukausiennusteen mukaan selvästi keskimääräistä lämpimämpi sää jatkuu pitkälle helmikuuhun asti.

– Syynä erikoisen lauhaan tammikuuhun on eteläisen ja osaksi keskisen Euroopan yllä oleva korkeapaine, joka työntää länsivirtauksen Keski-Euroopan yltä myös Suomen ylle. Tämä asetelma pitää sään lauhana käytännössä koko Euroopassa ja näyttää jatkuvan koko neljän viikon ennustejakson ajan, Foreca kertoo sivuillaan.

Ennusteessa mainitaan, että terminen talvi ei ole Suomessa vielä edes alkanut etelässä eikä osassa länttä. Terminen talvi käynnistyy, kun vuorokauden keskilämpötilan katsotaan olevan pysyvästi nollan alapuolella.

Forecan mukaan Etelä-Suomessa ei ole näkyvissä edes alkavan talven merkkejä saati pitkiä pakkasjaksoja.

Osa kouluista viettää talvilomaa 17. helmikuuta alkavalla viikolla. Tuolloin lomailevat pääkaupunkiseudun koululaisten lisäksi Porin ja Turun koulujen oppilaat.

Kuinka käy ensimmäisen talvilomaviikon kelien?

– Tuolla hiihtolomaviikolla pätee sama asia, eli oikeastaan koko Suomessa on lämpimämpää kuin yleensä tähän aikaan vuodesta. Suunnilleen neljä astetta lämpimämpää kuin mitä tähän aikaan vuodesta on normaalisti, Forecan meteorologi Joanna Rinne kuvailee.

Rinne muistuttaa, että lauhan kelin sekaan voi kuitenkin osua myös kylmempiä päiviä.

Helmikuun 17. päivä alkavan hiihtolomaviikon lumitilanteesta ei Rinteen mukaan voi vielä tässä vaiheessa tehdä varmaa tai tarkkaa arviota.

Rinteen mukaan on kuitenkin epätodennäköistä – joskaan ei mahdotonta – että ensimmäistä talvilomaviikkoa vietettäisiin etelässä talviurheilulle otollisissa lumisissa olosuhteissa.

– Näyttäisi siltä, että Etelä-Suomessa on hyvin epävarmaa, että lunta olisi tullakseen. Veikkaisin tämänhetkisten tietojen perusteella, että Etelä-Suomi jää ensimmäisellä hiihtolomaviikolla joko vähälumiseksi tai täysin lumettomaksi.

– Tämän hetken ennusteiden perusteella ainakin eteläisimmissä hiihtokeskuksissa talviloman hiihtomahdollisuudet näyttävät aika synkeiltä, mutta edelleen on mahdollista, että tulee jotain yllätyksiä ja sen verran lunta, että siellä pystyisi hiihtämään.

Rinne sanoo, että tällä hetkellä kymmentä senttiä suuremmat lumimäärät löytyvät pitkälti Lapista tai Kainuusta.

– Maan pohjoinen keskiosa ja erityisesti Lappi ovat niitä varmempia alueita, jonne kannattaa varautua lähtemään, jos lumi on tuolla hiihtolomaviikolla kynnyskysymys.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?